Ο Οδυσσέας περιληπτικά και σύγχρονα - Μέρος 1, ως το ημίχρονο (12/24)
Η Οδύσσεια λέγεται έτσι γιατί ο ήρωας λέγεται Οδυσσέας. Ήρωα δεν τον λες βέβαια γιατί πέθανε όλο το πλήρωμά του. Αποτυχία μάλλον. Τον λέμε πάντα “πολυμήχανο” αλλά ουσιαστικά νεκροθάφτη έπρεπε να τον λέμε, από όλες τις ιστορίες της μυθολογίας, αν είσαι οπουδήποτε κοντά σε αυτόν θα πεθάνεις. Αν είσαι γυναίκα στην αρχαιότητα, μακριά από τον Θησέα κι αν είσαι άντρας, μακριά από τον Οδυσσέα. Μερικοί προσπαθούν να το πλασάρουν σαν ωραία περιπέτεια για παιδιά, έχουν εν μέρει μόνο δίκιο. Από τα 24 κομμάτια του, ε, τα 4 έχουν περιπέτεια. Από τα 10 χρόνια που κάνει να γυρίσει από την Τροία στην Ιθάκη, το ένα είναι με την Κίρκη και τα εφτά με την Καλυψώ. Πιο πολύ για τσόντα μου κάνει αυτή η αναλογία, παρά κάποια επική ναυτική περιπέτεια. Αντίστοιχα σε ταινίες του Σειρηνάκη το πρώτο πεντάλεπτο έχει υπόθεση μέχρι να βγάλει ο πιτσαδόρος τα ρούχα του. Επιστημονικά μιλώντας το ένα πέμπτο της Οδύσσειας μας περιγράφει πως προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του και τα τέσσερα πέμπτα σεξ του Οδυσσέα με άτομα που δεν είναι η γυναίκα του.
Σοβαρά όμως, τι υπόθεση θα λέγαμε ότι έχει η Οδύσσεια; Στο σχολείο θυμάμαι ότι μας έλεγαν ότι κεντρικό θέμα η φιλοξενία. Νομίζω είναι βλακείες αυτά για να μη νιώθουμε άσχημα οι σύγχρονοι Έλληνες όταν δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο χωρίς ρεπό το καλοκαίρι στα νησιά μας για 600 ευρώ το μήνα. Να θυμίσω ότι ο Οδυσσέας φιλοξενούμενος σε ένα νησί όχι μόνο έκλεψε τυρί αλλά τύφλωσε τον σπηλαιονοικοκύρη και έφυγε στα μουλωχτά. Κι ο Αγαμέμνονας που γύρισε σπίτι του κατευθείαν τι κατάλαβε δηλαδή; Μαχαιριά στην πλάτη και παπάρια φιλοξενία θα έλεγα. Ο Οδυσσέας με την Πηνελόπη έχουν πολύ ανώτερη σχέση, δεν μασάνε από λίγο κέρατο και έχουν - όπως μας λέει και ο Όμηρος - ίδια μυαλά. Βασικά ποτέ δεν λένε απευθείας αυτό που σκέφτονται. Πολυμήχανοι ψεύτες και οι δύο, μερικές φορές τους δικαιολογούμε, άλλες προβληματίζει ο τρόπος τους.
Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, περιληπτικά γιατί σαν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου ξέρω ότι οι μισοί τα μπερδεύετε, ιδού τι έγινε στην προηγούμενη σεζόν της σειράς: O Οδυσσέας λείπει είκοσι χρόνια. Δέκα στον πόλεμο της Τροίας και άλλα δέκα βόλτες γενικά στο Αιγαίο το Ιόνιο και μέχρι και την χώρα των νεκρών. Η Πηνελόπη περιμένει τόσα χρόνια μόνη, έχει πολύ καιρό να ακούσει νέα του και είναι περιτριγυρισμένη από νέους άντρες που θέλουν να την παντρευτούν. Δεν βλέπω γιατί το θεωρεί πρόβλημα αυτό αλλά αυτή έχει ένα κόλλημα γιατί είναι σίγουρη ότι δεν έχει πεθάνει ο άντρας της. Οπότε κάνει διάφορα κόλπα για να τους καθυστερήσει. Άλλος περίεργος χαρακτήρας ο γιός τους ο Τηλέμαχος ο οποίος γεννήθηκε αφού έφυγε ο Οδυσσέας, άρα πρέπει να είναι 20 χρονών αλλά φανταστείτε τον στην τηλεοπτική σειρά πιο πολύ σαν έφηβο με μπιμπίκια τόσο ανώριμα που τα κάνει και τα λέει όλα. Ο Όμηρος τον αφήνει έτσι για να έχει στην υπόθεση την φάση να περιμένει σαν παιδί τον πατέρα του να γυρίσει για να γίνει άντρας. Οπότε δεν φταίει το παιδί, ας το λύσει με τον ψυχολόγο του κάπως.
Όπως γίνεται συχνά σε τέτοιες ιστορίες αρχίζουμε από το συμβούλιο των αρχηγών στον Όλυμπο, η Αθηνά λέει “μάγκες τι θα γίνει με τον Οδυσσέα, βολοδέρνει τόσο καιρό στο Αιγαίο, να τον πάμε σπίτι του;” και οι άλλοι θεοί όλοι μόλις πλάκωσαν τις αμβροσίες, δεν φέρνουν αντίρρηση. Ο Ποσειδώνας δεν ξέρουμε τι έκανε, ίσως κοιμόταν. Αντί απλά να φύγει ο Οδυσσέας, η Αθηνά το κάνει πολύπλοκο, μάλλον για να βγούνε πιο πολλά επεισόδια για το Netflix. Πάει στην Ιθάκη η Αθηνά αλλάζει μορφή, πιάνει τον Τηλέμαχο, μαθαίνει πόσο χάλια είναι η φάση εκεί γενικά. Ο βλάκας ο μικρός λέει στη θέα να φύγει γιατί είπαμε το παιδί δεν τα πολυπιάνει και είναι και αντιπαθέστατος. Αλλά μετά την κουβέντα με την μεταμφιεσμένη Αθηνά, μαζεύει του μνηστήρες της Πηνελόπης και τους κάνει ξήγα. “Γιατί είστε όλοι εδώ, άντε κοπανήστε την, βαρέθηκα να μην μπορώ να αλλάζω κανάλι στην τηλεόραση όταν βλέπετε μπάλα και εγώ θέλω Greece Next Top Model.”
Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/alexanderchalkidis/episodes/---1-----1224-e23ib2m