Martha Tsigkari. Women in Architecture.
Σας καλωσορίζω στο 12o επεισόδιο της νέας σειράς των podcasts Archisearch Talks, με θεματική Women in Architecture.
Eίμαι ο Βασίλης Μπαρτζώκας ιδρυτής της πλατφόρμας ARCHISEARCH.gr και της εταιρίας επικοινωνίας DESIGN AMBASSADOR. H σειρά αυτή έφτασε από την πρώτη μόλις εβδομάδα στο top 10 των Ελληνικών Podcasts στο Spotify με υψηλότερη θέση την 4η ενώ παρέμεινε στο ΤΟΠ 20 για 110 ημέρες.
Μπορείτε ακούσετε τα podcasts από διάφορες πλατφόρμες όπως:
-Spotify
-Apple Podcasts
-Breaker
-Castbox
-Google Podcasts
-Overcast
-Pocket Casts
-RadioPublic
-ANCHOR.FM
Tα podcast γίνονται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Ο διάλογος τότε εξελισσόταν μετρημένα, καθώς η ισότητα στην πράξη θεωρούνταν δεδομένη. Ωστόσο σήμερα πολλές βεβαιότητες έχουν κλονιστεί, έτσι το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το οποίο χαρακτηρίζει όλο το 2021, από τα Ηνωμένα Έθνη είναι «Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Το 2021 λοιπόν είναι ένα έτος που γιορτάζουμε τις επιτυχίες που μας εμπνέουν αλλά και ανακαλύπτουμε, επισημαίνουμε και επιλύουμε τα κενά που υπάρχουν. Για να μετρήσουμε επιτυχίες και να εντοπίσουμε σημεία προβληματισμου, μαζί μας σήμερα είναι η Μάρθα Τσίγκαρη
Η Μάρθα Tσίγκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο σε θέματα Προσαρμοστικής Αρχιτεκτονικής και Προγραμματισμού (MSc in Adaptive Architecture & Computation).
Σήμερα είναι Partner σε μια από τις κορυφαίες και πιο πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές εταιρείες παγκοσμίως, την Foster + Partners, στην οποία και εργάζεται από το 2006. Έχει δουλέψει σε εκατοντάδες έργα, σε όλες τις κλίμακες, από έπιπλα, γιοτ και ουρανοξύστες μέχρι γέφυρες, αεροδρόμια και σχεδιασμό πόλεων. Η Μάρθα είναι ειδική σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που περιλαμβάνουν εκτός άλλων το computational design, optimization, big data, τεχνητή νοημοσύνη και machine learning, ρομποτική, διαδραστικές εφαρμογές και εικονική πραγματικότητα.
Έχει διερευνήσει τη χρήση βαθιών νευρωνικών δικτύων και γενετικών αλγορίθμων στη διαδικασία σχεδιασμού, με στόχο την επίλυση προβλημάτων που κυμαίνονται από αυτο-ενεργοποιημένα μικρο-υλικά έως performance-driven αστικές επεμβάσεις. Πέραν του σχεδιασμού, γνωρίζει οκτώ γλώσσες προγραμματισμού και ηγήθηκε πρωτοποριακών R&D projects στο γραφείο, όπως τη χρήση του ρομποτικού σκύλου Spot της Boston Dynamics, κατά τη διάρκεια της αρχιτεκτονικής κατασκευής.
Παράλληλα, η Μάρθα είναι Lecturer στο UCL, στο οποίο διδάσκει Architectural Computation από το 2009, ενώ είναι μέλος κριτικών επιτροπών για τις εργασίες φοιτητών μεταξύ άλλων στο UCL, την Architectural Association στο Λονδίνο, στο ΜΙΤ και στο University of Pennsylvania. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και δημοσιεύσει σχετικά με το θέμα του computational design διεθνώς.