Pygmalion Karatzas. Photographer's Eye.
Ο Πυγμαλίων Καρατζάς σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης (1991-95, B.Sc.) και Αστικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο (1995-97, M.Sc.). Από το 2013 επικεντρώνεται συστηματικά στην αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική φωτογραφία παράγοντας ένα portfolio 250+ έργων από Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.
Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται τακτικά σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν λάβει 93 διακρίσεις από κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς, και έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, και ΗΠΑ. Από το 2014 συνεργάζεται με το Danish Architecture Center ως photo editor της ιστοσελίδας arcspace.com. Το Divisare Atlas of Architecture τον κατατάσσει μεταξύ των 100 κορυφαίων φωτογράφων αρχιτεκτονικής και συνεργάζεται με τα πρακτορεία Arcaid Images London, iStock Getty Images και Adobe Stock.
Το φωτογραφικό του λεύκωμα ‘Integral Lens’ έλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό PX3 Prix de la Photographie Paris 2018 και το λεύκωμα ‘Nortigo’ την 2η θέση στον διαγωνισμό Moscow International Foto Awards 2019.
Μεταξύ 2015-2016, με την υποτροφία Fulbright Artist Scholarship, ταξίδεψε για 5 μήνες σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ όπου διεξήγαγε το project ‘Integral Lens - an integral approach to the study and representation of the built environment through the photographic medium’.
Αξιοσημείωτα φωτορεπορτάζ επίσης περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική ανάπτυξη της Ντόχα στο Κατάρ και δημιουργία οδηγού αρχιτεκτονικής της πόλης σε συνεργασία με το mimoa.eu, την κάλυψη της World EXPO Milan 2015 και όλων των National Pavilions σε συνεργασία με το Δανέζικο Κέντρο Αρχιτεκτονικής, καθώς επίσης και επιστημονικές αποστολές της ομάδας OCEANUS του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Παπαθεοδώρου στο Λίβανο και στην Ελλάδα.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tennessee στο Knoxville και τον καθηγητή αρχιτεκτονικής Mark DeKay, η εργασία τους σχετικά με μια προσέγγιση πολλαπλών οπτικών στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, παρουσιάστηκε στο 3ο Integral European Conference στην Ουγγαρία και στο 5ο Trieste Photo Days Festival στην Ιταλία.
Το 2019 έγινε μέρος ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών με φοιτητές από διάφορες ειδικότητες ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα με θέμα ‘Capturing the human experience in place’. Μέσα από φωτορεπορτάζ, συνεργασίες με αρχιτεκτονικά γραφεία, επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και προσωπικά project, αναδεικνύει το πάθος και την αφοσίωσή του στην μελέτη, την αναπαράσταση και την διάδοση της αρχιτεκτονικής καθώς και στον ευρύτερο ρόλο της ως πολιτιστικό αγαθό.