podlist.gr

Criminal minds -Μιμή Φιλιππίδη | Υπόθεση: Baby Grace

Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 2007 ένα πλαστικό κοντέινερ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και μετακόμιση, επέπλεε στον κόλπο του Γκάλβεστον στο Τέξας. Ο ψάρας που το συνέλεξε στη βάρκα του κάλεσε την αστυνομία, όταν είδε ότι μέσα ήταν ένα παιδικό παπουτσάκι και τυλιγμένο σε σακούλες σκουπιδιών ήταν κάτι που έμοιαζε με πτώμα. Ο ιατροδικαστής που το εξέτασε αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για πτώμα κοριτσιού 2-5 ετών που στο κρανίο έφερε τρία κατάγματα. Η έρευνα συνεχίστηκε ως υπόθεση ανθρωποκτονίας. Η έκταση των τραυματισμών ήταν τόσο μεγάλη, όση θα ήταν αν το κορίτσι είχε πέσει από ταράτσα. Δεν υπήρχαν στοιχεία για προσδιορισμό της ταυτότητας και ανατέθηκε σε ζωγράφο -συνεργάτη δικαστικού ανθρωπολόγου- να απεικονίσει κατά προσέγγιση την εμφάνιση του θύματος εν ζωή. Όσο το θύμα δεν είχε ταυτότητα και επειδή ήταν μικρής ηλικίας, οι αρχές το ακοκαλούσαν «Baby Grace» (μικρή Θεία Χάρη).

Στην προσπάθειά διακρίβωσης της ταυτότητας του θύματος, η αστυνομία σύγκρινε το DNA της μικρής με το DNA γνωστών εξαφανισμένων κοριτσιών της ίδιας ηλικίας (μέχρι και της Μαντλίν ΜακΚαν που είχε απαχθεί πρόσφατα στην Πορτογαλία και η υπόθεση είχε προβληθεί διεθνώς). Παράλληλα έδωσε πολύ μεγάλη δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης, προβάλλοντας το σκίτσο της «Baby Grace» σε όλα τα εθνικά δίκτυα. Μέσα σε τρεις μέρες αναγνωρίστηκε από τη γιαγιά της -από τη μεριά του πατέρα της- που ανέφερε στις αρχές ότι το σκίτσο έμοιαζε με την εγγονή της, Ράιλι Ανν Σόγιερς. Η εξέταση DNA επιβεβαίωσε αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2007, ότι πράγματι τα λείψανα ήταν του παιδιού, όπως είχαν ήδη υποψιαστεί οι αρχές από τα λεγόμενα της γιαγιάς της Ράιλι.

Ήταν καλή μαθήτρια, αλλά μετά την εγκυμοσύνη οι βαθμοί της άρχισαν να πέφτουν. Το σχολείο, όπως πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, είχε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα (ονομάζεται GRADS) για έγκυες μαθήτριες και τους φίλους τους. Η Τρένορ και ο Σόγιερς εγγράφηκαν και οι δύο και έμαθαν βασικές γονικές δεξιότητες -η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποστήριξης για τις έγκυες έφηβες και τους φίλους τους, ώστε να παραμείνουν στο σχολείο.

Υπόθεση: Baby Grace

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση, Sound design, Ηχοληψία: Δάφνη Γερογιάννη

 


 

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Business & Marketing Tips | Business Quiz: Τι σημαίνει πραγματική επιτυχία στην επιχειρηματικότητα;

Στο 167ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «Business Quiz» σας προσκαλώ να ξαναδείτε τι σημαίνει πραγματική επιτυχία στην επιχειρηματικότητα.Η αγορά –και τα social media– μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εικόνες «επιτυχημένων»: πολυτελή γραφεία, υπαλληλικό προσωπικό, τίτλους, βραβεία και ακριβά αυτοκίνητα. Αν λοιπόν νιώθετε πως υστερείτε σε αυτά, ίσως νιώθετε...

Συναντήσεις στα Εξάρχεια με την Αγλαΐα Παππά

Η Επιστήμη Μπινάζη στις Συναντήσεις στα Εξάρχεια φιλοξενεί την Αγλαΐα Παππά, μια σπουδαία ηθοποιό, μια φωνή μεστότητας και σκέψης, μια παρουσία που διατρέχει το ευρωπαϊκό θέατρο με κύρος και πάθος. Στην κουβέντα μας μιλήσαμε για όλα: για τη ζωή της στη Γαλλία, για τη θεσμική μνήμη που χτίζει μια χώρα, για τον χρόνο που λειαίνει ή βαθαίνει τις πληγές, για το θέατρο ως πράξη ευθύνης, για τον...

Πώς είναι η πανεπιστημιακή ζωή στα νησιά του Αιγαίου;

Πώς είναι να σπουδάζεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Πόσο οικονομική είναι η φοιτητική καθημερινότητα στα νησιά, ποια είναι τα τμήματα και ποιες οι προκλήσεις; Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, μας απαντά σε όλα.