podlist.gr

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Επιδημιολογία των καρδιαγγειακών νοσημάτων - ερμηνεία στατιστικών δεδομένων - Μέρος Α

Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον καθηγητή Δημοσθένη Παναγιωτάκο για την ουσία της επιδημιολογίας ως επιστήμης και την αξία των επιδημιολογικών δεδομένων στην πρόληψη. Ο διάλογος θα περιστραφεί γύρω από την ορθή αξιολόγηση και ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων (βλ. στατιστική αλήθεια και πραγματικότητα) με επίκεντρο την επιδημιολογία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έμφαση δίνεται στα ευρήματα της μακρόχρονης ελληνικής μελέτης ATTICA η οποία προσέγγισε επιδημιολογικά βιολογικούς, κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και δεδομένα τρόπου ζωής που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στην Ελλάδα.

Δημοσθένης Παναγιωτάκος - βιογραφικό

Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος είναι Καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι τακτικό μέλος της διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και τους ‘Εκτάκτους & Περιβαλλοντικούς Κινδύνους της European Commission (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks | DG Health, 2016-2026). Παράλληλα, είναι Adjunct Professor in Medicine, Faculty of Health, University of Canberra, Australia. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής. Είναι τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2022-2025) θέση που κατείχε για δύο θητείες και στο παρελθόν (2009-2012 & 2012-2015), ενώ έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ, 2012-2014), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας (2016-2022), και Α’ Αντιπρόεδρος και Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, 2019-2022). Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1998, και έχει επιβλέψει την εκπόνηση 23 διδακτορικών διατριβών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία χρόνιων νοσημάτων, την ανάπτυξη στοχαστικών μοντέλων για τη δημόσια υγεία, και την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης χρόνιων νοσημάτων, καθώς και την μεθοδολογία ιατρικής έρευνας. Έχει συντονίσει ή και συμμετάσχει σε 20 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα από Ευρωπαϊκούς ή εθνικούς φορείς (συνολικού προϋπολογισμού 15,0+ εκατομμυρίων). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 1.000 άρθρα στο χώρο της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας, σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν λάβει περισσότερες από 50.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index: 91). Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες, 5 βιβλία («Επιδημιολογία», «Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας», «Βιοστατιστική», «Εφαρμοσμένη Βιοστατιστική με τη χρήση λογισμικών», «Καρδιαγγειακή Επιδημιολογία»), και 35 Κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά βιβλία. Έχει δώσει περισσότερες από 250 προσκεκλημένες ομιλίες, σε 17 χώρες του κόσμου. Είναι συντάκτης (Editor) σε 7 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (EIC, EISMEA/EC, NIH, κα) και εθνικούς φορείς (ΙΚΥ, ΓΓΕΚ, ΕΛΙΔΕΚ, κα). Για το επιστημονικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του έχει λάβει βραβεύσεις από Ελληνικούς και Διεθνείς επιστημονικούς Οργανισμούς και Εταιρείες, καθώς και τιμητικές διακρίσεις από Πανεπιστήμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ενεργός πολίτης και ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ | Ποιες είναι οι ιδανικές γιορτές για σένα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Ο στολισμός, οι οικογενειακές στιγμές, τα ταξίδια, τα δώρα, οι έξοδοι με φίλους, το γιορτινό μενού, η ανασκόπηση της χρονιάς και οι στόχοι για το νέο έτος.

Ζήσε με αγάπη | Είναι όντως κατάλληλος για σύντροφος;

Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα τα ζευγάρια χωρίζουν ή πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε μια προσωπική σχέση με κάποιον που δεν τους ταιριάζει, είναι ότι αγνοούν σημαντικά σημάδια για το αν κάποιος είναι κατάλληλος για σύντροφος. Θα περιγράψω πέντε δείγματα γι’ αυτό και θα σας πρότεινα να τα εξετάσετε όχι μόνο για τον σύντροφό σας, αλλά και για σας! Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος για...

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Ασκληπιός και Ιπποκράτης: Ιατρικός έρωτας και ιατρικός λόγος - Μέρος Β

Ο Θανάσης Δρίτσας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Έρως και Ασθένεια του David Morris που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση στα πλαίσια της σειράς Ανθρωπιστικών Ιατρικών Σπουδών (την οποία διευθύνει και επιμελείται ο παθολόγος και πρόσεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ κ. Γιώργος Θεοχάρης) σε μετάφραση και επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.Το Έρωτας και Ασθένεια που εξερευνά τον ρόλο της...