podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας | Οι δαίμονες των θερμίδων

Πριν εμφανιστούν οι διαιτολόγοι, οι αστρολόγοι, τα πρωινάδικα της τηλεόρασης και τα γυμναστήρια της γειτονιάς οι άνθρωποι βάσιζαν τη διατροφική τους συμπεριφορά στη νηστεία ακολουθώντας θρησκευτικές νουθεσίες οι οποίες είχαν ως άξονα την εγκράτεια. Ο απώτερος στόχος της νηστείας στην ελληνική παράδοση δεν ήταν η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης αλλά το να γίνει ο άνθρωπος γενικά συγκρατημένος. Με βάση μάλιστα την προσέγγιση των ασκητών της ερήμου υπάρχουν δύο τύποι μάργων ανθρώπων (από το ρήμα μαργαίνω που σημαίνει γίνομαι παθιασμένος με κάτι) που έχουν μανία με το φαγητό: ο γαστρίμαργος, δηλαδή αυτός που αγαπάει τη μεγάλη ποσότητα φαγητού και θα τον λέγαμε σήμερα «σαβούρα», και ο λαίμαργος, δηλαδή αυτός που παθιάζεται με τις νοστιμιές και τις απολαύσεις του λαιμού. Πίσω από τον τρόπο που τρώμε υπάρχει ένα σημαντικό ψυχολογικό στοιχείο. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο γεμάτος άγχος-κατάθλιψη άνθρωπος των πόλεων προστρέχει σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, θερμίδων, αλατιού και έντονων γεύσεων αναζητώντας λυτρωτική διέξοδο στην απόλαυση προκειμένου να απαλλαγεί από τον δαίμονα του άγχους.

Οι καρδιολόγοι σε παγκόσμιο επίπεδο σχολιάζουν σήμερα την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς μας. Με ποιο ακριβώς τρόπο όμως μας ωφελεί η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Όταν ξεκίνησε επιστημονικά η μελέτη της μεσογειακής διατροφής δόθηκε έμφαση στη μεγάλη αξία του ελαιόλαδου ως βάση της διατροφής αυτής και εξακολουθούν να αποκαλύπτονται όλες και περισσότερες ευεργετικές βιοχημικές δράσεις του παρθένου ελαιόλαδου. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η κλινική αξία της μεσογειακής διατροφής να περνάει μέσα από ψυχοκοινωνικές παραμέτρους οι οποίες αφορούσαν τον χαλαρό και χωρίς άγχος τρόπο ζωής των παλαιότερων ανθρώπων του μεσογειακού νότου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των μεσογειακών λαών ήταν το κοινό τραπέζι. Τα μέλη της οικογένειας έτρωγαν όλοι μαζί και συχνά το τραπέζι πλαισίωναν γείτονες και φίλοι. Σήμερα σπάνια βρίσκονται μαζί τα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι γιατί ο καθένας ακολουθεί διαφορετικούς (ταχείς) ρυθμούς ζωής με πολύωρη εργασιακή απασχόληση. Το κοινό τραπέζι αναδεικνύεται σε κορυφαίο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, θα λέγαμε με σύγχρονους ψυχιατρικούς όρους.

*Η μουσική που ακούγεται στο podcast είναι του Θανάση Δρίτσα

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Business & Marketing Tips | Μιλήστε για το brand σας σε όλες τις γενιές

Στο 187ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «Μιλήστε για το brand σας σε όλες τις γενιές», μιλάμε για ένα από τα πιο δύσκολα –αλλά και πιο κρίσιμα– ζητήματα του σύγχρονου marketing: πώς μπορεί ένα brand να μιλήσει ουσιαστικά σε διαφορετικές γενιές, χωρίς να χάνει τη φωνή του.Boomers, Generation X, Millennials και Zoomers συνυπάρχουν σήμερα στο ίδιο...

Τα βιβλία της ελευθερίας | Φρίντριχ Χάγιεκ: Ο δρόμος προς τη δουλεία

Λονδίνο, 1944. Οι σειρήνες του πολέμου ακούγονται σχεδόν κάθε βράδυ. Μέσα σε αυτή τη σκοτεινή πόλη, ο Φρίντριχ Χάγιεκ γράφει ένα βιβλίο που θα γίνει πιο επίκαιρο απ’ όσο θα φανταζόταν ο ίδιος.Το βιβλίο «Ο δρόμος προς τη δουλεία» είναι μια κραυγή ανησυχίας: τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε...

Ζήσε με αγάπη | Γιατί είναι σημαντική η πρώτη εντύπωση και πώς να κάνετε την καλύτερη

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργούμε όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι πολύ σημαντική: είναι κάτι σαν μια «κάρτα γνωριμίας», σαν «προσωπικό μας αποτύπωμα». Δημιουργείται σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν καν μιλήσουμε, και καθορίζει τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσουν αργότερα — στην εργασία, στις σχέσεις, στις ευκαιρίες που θα μας ανοιχτούν. Η σημασία της πρώτης εντύπωσης εξηγείται από την βιολογία: ο...