podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας | Οι δαίμονες των θερμίδων

Πριν εμφανιστούν οι διαιτολόγοι, οι αστρολόγοι, τα πρωινάδικα της τηλεόρασης και τα γυμναστήρια της γειτονιάς οι άνθρωποι βάσιζαν τη διατροφική τους συμπεριφορά στη νηστεία ακολουθώντας θρησκευτικές νουθεσίες οι οποίες είχαν ως άξονα την εγκράτεια. Ο απώτερος στόχος της νηστείας στην ελληνική παράδοση δεν ήταν η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης αλλά το να γίνει ο άνθρωπος γενικά συγκρατημένος. Με βάση μάλιστα την προσέγγιση των ασκητών της ερήμου υπάρχουν δύο τύποι μάργων ανθρώπων (από το ρήμα μαργαίνω που σημαίνει γίνομαι παθιασμένος με κάτι) που έχουν μανία με το φαγητό: ο γαστρίμαργος, δηλαδή αυτός που αγαπάει τη μεγάλη ποσότητα φαγητού και θα τον λέγαμε σήμερα «σαβούρα», και ο λαίμαργος, δηλαδή αυτός που παθιάζεται με τις νοστιμιές και τις απολαύσεις του λαιμού. Πίσω από τον τρόπο που τρώμε υπάρχει ένα σημαντικό ψυχολογικό στοιχείο. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο γεμάτος άγχος-κατάθλιψη άνθρωπος των πόλεων προστρέχει σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, θερμίδων, αλατιού και έντονων γεύσεων αναζητώντας λυτρωτική διέξοδο στην απόλαυση προκειμένου να απαλλαγεί από τον δαίμονα του άγχους.

Οι καρδιολόγοι σε παγκόσμιο επίπεδο σχολιάζουν σήμερα την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς μας. Με ποιο ακριβώς τρόπο όμως μας ωφελεί η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Όταν ξεκίνησε επιστημονικά η μελέτη της μεσογειακής διατροφής δόθηκε έμφαση στη μεγάλη αξία του ελαιόλαδου ως βάση της διατροφής αυτής και εξακολουθούν να αποκαλύπτονται όλες και περισσότερες ευεργετικές βιοχημικές δράσεις του παρθένου ελαιόλαδου. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η κλινική αξία της μεσογειακής διατροφής να περνάει μέσα από ψυχοκοινωνικές παραμέτρους οι οποίες αφορούσαν τον χαλαρό και χωρίς άγχος τρόπο ζωής των παλαιότερων ανθρώπων του μεσογειακού νότου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των μεσογειακών λαών ήταν το κοινό τραπέζι. Τα μέλη της οικογένειας έτρωγαν όλοι μαζί και συχνά το τραπέζι πλαισίωναν γείτονες και φίλοι. Σήμερα σπάνια βρίσκονται μαζί τα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι γιατί ο καθένας ακολουθεί διαφορετικούς (ταχείς) ρυθμούς ζωής με πολύωρη εργασιακή απασχόληση. Το κοινό τραπέζι αναδεικνύεται σε κορυφαίο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, θα λέγαμε με σύγχρονους ψυχιατρικούς όρους.

*Η μουσική που ακούγεται στο podcast είναι του Θανάση Δρίτσα

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ | Κατερίνα Τερζοπούλου: Έρωτας σε μεγάλη ηλικία; Ναι μεν, αλλά...

Στο δεύτερο μέρος του podcast με καλεσμένη την Κατερίνα Τερζοπούλου, οι τρεις γυναίκες συζητάνε γιατον έρωτα σε μεγάλη ηλικία: η αγάπη, η συντροφικότητα, το σεξ, η κοινή γνώμη, οι αντδράσεις των παιδιών, οι τύψεις που νιώθουν οι μαμάδες και η απελευθέρωση που νιώθεις όταν αποφασίζεις να ζήσεις τη ζωή σου όπως θες χωρίς να δίνεις εξηγήσεις.

Taste Μakers by efood: Νικόλας Ράπτης και Ηλίας Μπόγδανος μιλούν για το The Burger Dudes

Για εσένα που αγαπάς το καλό φαγητό. Για εσένα που αγαπάς και το delivery. Ήρθε η σειρά podcasts από την Athens Voice και το efood. Οι δημιουργοί αγαπημένων εστιατορίων μάς μιλούν για την ιστορία πίσω από την ιδέα να ανοίξουν ένα εστιατόριο, μας κάνουν να λιγουρευόμαστε τα αγαπημένα τους πιάτα και μοιράζονται τις προκλήσεις που συνάντησαν στην πορεία.Πρώτοι καλεσμένοι ο Νικόλας Ράπτης και ο...

Business & Marketing Tips | Business Quiz: Τι σημαίνει πραγματική επιτυχία στην επιχειρηματικότητα;

Στο 167ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «Business Quiz» σας προσκαλώ να ξαναδείτε τι σημαίνει πραγματική επιτυχία στην επιχειρηματικότητα.Η αγορά –και τα social media– μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εικόνες «επιτυχημένων»: πολυτελή γραφεία, υπαλληλικό προσωπικό, τίτλους, βραβεία και ακριβά αυτοκίνητα. Αν λοιπόν νιώθετε πως υστερείτε σε αυτά, ίσως νιώθετε...