Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας | Θεραπευτικές ιστορίες
Η ασθένεια αλλάζει καθοριστικά τη ζωή μας και εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η ιστορία της ζωής μας αρχίζει, μετά την εμφάνιση μιας ασθένειας, να ξετυλίγεται σε ένα νέο επίπεδο. Όπως και στα παραμύθια η ιστορία μας παίρνει νέα πλοκή μετά από μια αρνητική ενέργεια, μετά από ένα μαγικό ξόρκι, μετά την εμφάνιση ενός δράκου ή μιας κακιάς μητριάς που φυλακίζει τους ήρωες μας στο σκοτεινό της κάστρο. Πολλές και διαφορετικές ιστορίες και σενάρια για την αρρώστια του φτιάχνει και ο κάθε ασθενής που μας επισκέπτεται. Όπως το ότι αρρώστησα γιατί «εκτέθηκα στο ρεύμα του αέρα», γιατί «έπαθα ψύξη», γιατί «ήμουν ελαφρά ντυμένος ενώ έξω είχε υγρασία» και άλλα πολλά που για τον συμβατικό γιατρό της εποχής μας, ο οποίος αποδίδει την αιτία της λοίμωξης μόνο σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, είναι υποκειμενικές και αναξιόπιστες υποθέσεις.
Ένας όμως γιατρός με την ευρύτερη έννοια του «θεραπευτή» μπορεί μέσα από τις υποκειμενικές αντιλήψεις για την ασθένεια να καταλάβει πολλά πράγματα για τον τρόπο ζωής του αρρώστου, για την κληρονομικότητα, για τις βλαβερές συνήθειες, για τις σχέσεις με την οικογένεια του και το άγχος ή την κατάθλιψη που του προκαλούν οι σχέσεις του γενικότερα, για το επαγγελματικό στρες και τις ασθένειες που ίσως σχετίζονται με την εργασία του. Κάθε άρρωστος είναι και ο ίδιος μια διαφορετική ιστορία, κάθε άρρωστος που έρχεται στο γιατρό λέει ένα παραμύθι για την αρρώστια του που είναι τόσο κοινό αλλά και τόσο διαφορετικό από τα παραμύθια άλλων αρρώστων. Και ο γιατρός πρέπει να ακούσει την ιστορία του καθενός με ανοιχτά αυτιά, σαν καλός ακροατής, για να μπορέσει να θεραπεύσει τον ασθενή και όχι την ασθένεια. Υπάρχουν ασθενείς και όχι ασθένειες. Κάθε πάσχων άνθρωπος βιώνει με μοναδικό τρόπο το πρόβλημα του, έτσι μπορεί η διάγνωση (ένα ταξινομητικό εργαλείο) να είναι κοινή σε πολλούς ασθενείς όμως να πάσχουν όλοι από διαφορετική ασθένεια με βάση την βιωμένη εμπειρία τους από την νόσο.
Σε αυτό το επεισόδιο θα παρουσιάσω κάποιες πραγματικές ιστορίες ασθενών όπως ακριβώς της άκουσα ο ίδιος μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις.
*Η μουσική που ακούγεται στο podcast είναι του Θανάση Δρίτσα