podlist.gr

Μετακινήσου αλλιώς - Μάνος Χαραλαμπάκης | Λιγότερο αυτοκίνητο για πιο «δροσερές» πόλεις

Το ξέρετε ότι τα ΙΧ αυτοκίνητα συμβάλλουν σημαντικά όχι μόνο στην αέρια ρύπανση μίας πόλης αλλά και στην αύξηση της θερμοκρασίας της; Κι αυτό διότι παράγουν θερμότητα. Το ξέρετε, αλλά δεν του έχετε δώσει τόσο σημασία. Όσο πιο επιβαρυμένη είναι μία περιοχή από έντονο μποτιλιάρισμα, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία. Nα γιατί η Αθήνα μετατρέπεται σε… καμίνι!  Όλα τα παραπάνω τα εξηγεί με εύληπτο τρόπο στον Μάνο Χαραλαμπάκη και στο 26ο επεισόδιο του Podcast της Αthens Voice «Μετακινήσου αλλιώς», ο καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ  Κωνσταντίνος Καρτάλης, μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνει, ο καθηγητής «έχεις μία τιμή που λέει ότι η θερμότητα που παράγεται είναι 100w ανά τ.μ. Είναι μία ποσότητα που χαρακτηρίζει την πυκνότητα της πόλης, το κτιριακό της απόθεμα, την πυκνότητα των δρόμων και την κυκλοφορία. Όμως, όταν πάμε στον Κηφισό, το 100% αυτής της ποσότητας παράγεται μόνο από τον δρόμο. Από την κυκλοφορία των οχημάτων σε ώρα αιχμής. Στην Κηφισίας, παράγεται το 60% αυτής της ποσότητας και στη Συγγρού το 70%». Όπως προσθέτει και πολλές δευτερεύουσες λεωφόροι έχουν αυξημένη παραγωγή θερμότητας διότι η κίνηση οχημάτων είναι μεγάλη και τα αυτοκίνητα μένουν περισσότερη ώρα στον δρόμο. Υπογραμμίζει πόσο αναγκαίο είναι να περιορίσουμε τη χρήση ΙΧ και να πάμε σε ένα «καλύτερο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς» για να έχουμε «πράσινες» και πιο «δροσερές» πόλεις. Από… προχθές , λέει, «θα έπρεπε να σχεδιάζουμε πώς θα συμπληρώσουμε τη γραμμή 4 του Μετρό, για το 2035-2040. Η Αθήνα δεν θα αντέξει το φορτίο των αυτοκινήτων αλλά και το πληθυσμιακό, χωρίς ισχυρό, αναπτυγμένο δίκτυο ΜΜΜ». Μιλάει ακόμη για τη σημασία ένταξης του ποδηλάτου στην Αθήνα, αλλά και για πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Παρίσι που προώθησαν σχέδια περιορισμού των αυτοκινήτων τα οποία τήρησαν ευλαβικά.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Taste Μakers by efood: Ο Γρηγόρης Κίκης μιλάει για το Hanky Panky

Ένα αστέρι Michelin μόλις στα 27 του, Χρυσός Σκούφος, ένα πάρα πολύ δημιουργικό μυαλό και μπόλικη αγάπη για τη μαγειρική, είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ, που ακούνε στο όνομα Γρηγόρης Κίκης.Στο σημερινό επεισόδιο Taste Makers by efood, μας μιλάει για την έμπνευσή του να ανοίξει παρέα με τους συνεργάτες του το «διαστημικό» μπεργκεράδικο Hanky Panky στα Πετράλωνα και στο Φάληρο.

Διάσημα εγκλήματα | Δήμητρα Βούλγαρη, η Μαύρη Χήρα της Κοιλάδας

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, ο ναυτικός Θανάσης Λάμπρου βρέθηκε νεκρός από δύο σφαίρες στην αυλή ενός φίλου, στην Κοιλάδα Αργολίδας. Αρχικά τα στοιχεία έδειχναν αυτοκτονία, όμως η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι το θύμα είχε δεχθεί δύο σφαίρες και η σύζυγός του Δήμητρα Βούλγαρηεπέμενε ότι πρόκειται για δολοφονία και πίεζε τις αρχές να διαλευκάνουν το έγκλημα. Τελικά, το καλοκαίρι του 2015 η «Μαύρη...

40+ | Η μητρότητα χωρίς φίλτρα: Τι χάνεις και τι κερδίζεις

Στο νέο επεισόδιο του εβδομαδιαίου podcast τους, Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη συζητούν για το τι σημαίνει πραγματικά να γίνεσαι μητέρακαι για τις πολλές αλλαγές που φέρνει η μητρότητα στη ζωή μιας γυναίκας. Συζητούν για τις θυσίες και τις απώλειες που βιώνει μια μητέρα, από την προσωπική ελευθερία και τις φιλίες μέχρι τον χρόνο για τον εαυτό της. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύουν και τα...