Μηδενικό αποτύπωμα - Αγγελική Κοσμοπούλου | Πλαστικά μιας χρήσης: Ευκολία ή μάστιγα;
Πόσα ποτήρια του καφέ χρησιμοποιείτε τον χρόνο; Πόσα καλαμάκια; Πόσες σακούλες; Και οι άλλοι; Τι κάνουν οι άλλοι; Όταν αρχίσουμε το μέτρημα και ξεφύγουμε από τον εαυτό μας, οι αριθμοί σοκάρουν.
Τα πλαστικά μίας χρήσης έχουν ένα βαρύ φορτίο για το περιβάλλον. Ένα περιβαλλοντικό φορτίο που θα μας απασχολεί για χιλιετίες. Η εξάρτησή μας από αυτά έχει επιπτώσεις στη θάλασσα, στην πανίδα, στο κλίμα, αλλά και στην υγεία μας.
Κατασκευασμένα από ορυκτά καύσιμα, τα πλαστικά μίας χρήσης φτιάχνονται, όπως λέει το όνομά τους, για να χρησιμοιηθούν μόνον μία φορά. Συχνά για λίγα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα (φανταστείτε, ας πούμε, πόση ώρα μένει στα χέρια μας ο αναδευτήρας του καφέ). Αμέσως μετά θα πεταχτούν «στα σκουπίδια». Σε αυτό, δηλαδή, που εμείς έχουμε στο μυαλό μας σαν «σκουπίδια» - και που δεν μας απασχολεί από την ώρα που θα πάψουμε να τα χρησιμοποιούμε.
Στις μέρες μας, κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο παράγονται περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού και οι μισοί από αυτούς είναι πλαστικά μίας χρήσης. Είναι, όπως υπολογίζεται, περίπου το βάρος του πληθυσμού της γης στο σύνολό του.
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς εμπεδώθηκε αυτός ο τρόπος κατανάλωσης και έγινε καθημερινότητα και πώς μαζί του, κατάφερε να κυριαρχήσει το πλαστικό στην κουλτούρα μας; Τι συμβαίνει όταν τελειώσει ο κύκλος της χρήσης τους; Εξαφανίζονται ή συνεχίζουν να υπάρχουν και με τον καιρό, με τη ζέστη και με τον ήλιο γίνονται μικρότερα κομμάτια, μέχρι που καταλήγουν σε αυτό που ονομάζουμε μικροπλαστικά;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφίσει την οδηγία για τη μείωση και σταδιακή κατάργησή τους, που είναι πλέον νόμος και στην Ελλάδα. Είναι όμως ο νόμος αρκετός για να αλλάξει την κατάσταση και να μειώσει την εξάρτησή μας από τα πλαστικά μίας χρήσης; Και τελικά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως πολίτες και καταναλωτές;
Σε αυτό το δευτέρο Podcast της σειράς «Μηδενικό αποτύπωμα» η Αγγελική Κοσμοπούλου δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Είναι ώρα να βγάλουμε από τη ζωή μας και από το περιβάλλον τα περιττά πλαστικά. Να σταματήσουμε να πέφτουμε στην «πλαστική παγίδα» που μόνοι μας στήσαμε. Ακούστε το, προβληματιστείτε και δράστε.