podlist.gr

Πανικοβάλ - Γιάννης Νένες | Ο Θωμάς Σιταράς και «Το εγχειρίδιο του καλού απατεώνα»

Μία διαφωτιστική συζήτηση με τον κ. Θωμά Σιταρά, για το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καλού απατεώνα», μια διαφορετική εξερεύνηση στον χώρο της παρανομίας της προπολεμικής Αθήνας. Μια τεκμηριωμένη και πρωτότυπη παρουσίαση μεθόδων και τεχνικών απάτης και κλεψιάς μέσα από πραγματικά περιστατικά.

Το πρώτο πράγμα που διάβαζαν οι πρόγονοί μας σε μια εφημερίδα ήταν η απάτη της ημέρας! Η «μηχανή», όπως την αποκαλούσαν στην πιάτσα. Μια δύσκολη εποχή, για την οποία ο σατιρικός μας ποιητής Γ. Σουρής έγραφε:

Εδώ αποκατάστασιν και πλουτισμόν γυρεύει
κάθε ψωριάρης, άστεγος, ξυπόλητος Μπουρδούσης*
κ' έτσι στο άστυ το κλεινόν η κλεφτουριά φωλεύει
κι αυξάνει και ο πληθυσμός της φίλης πρωτευούσης.
(*Ο Μπουρδούσης ήταν γραφικός τύπος της Αθήνας του 1883, που είχε χαρακτηριστεί ως ο «Δημοσθένης, της εποχής του).

Στη λωποδυτο-επαιτο-κλεφτούπολη, λοιπόν, συνέβαιναν καθημερινά πράματα και θάματα. Οι «μηχανές» στηνόντουσαν με φαντασία και πρωτοτυπία, με βαθιά γνώση των ανθρώπινων αδυναμιών και άψογη πάντα εκτέλεση.

Αυτή την ατμόσφαιρα περιγράφει, με χιούμορ και σεβασμό στην αυθεντικότητα, το βιβλίο αυτό, γεμάτο με ενδιαφέροντα και χιουμοριστικά κείμενα, αποκόμματα, διαφημίσεις, φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής. Ο σύγχρονος αναγνώστης/αναγνώστρια σύντομα διαπιστώνει ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα ωχριούν μπροστά σε αυτά που συνέβαιναν την εικοσαετία 1920-1940.

Μεταξύ άλλων: Αργκό ονομασίες απατεώνων, Λεξικό της λωποδυτικής, Τα "μπουμπούκια" της Αθήνας και η ιστορία τους, Περί της τέχνης του αλητεύειν και λωποδυτεύειν, Οι κλάδοι της λωποδυτικής τέχνης, Πορτοφολάδες, Απατεώνες, Προικοθήρες ή στρίβειν δια του αρραβώνος, Μάγοι, καφετζούδες, χαρτορίχτρες και λοιπές Πυθίες, Επαρχιώτες, Τα ιδανικά θύματα.

Θωμάς Σιταράς - βιογραφικό

Ο Θωμάς Σιταράς γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Αριστούχος απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, σπούδασε, ως υπότροφος του Βαυβαρικού Υπουργείου Παιδείας, οικονομικά και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ, στο ίδιο πανεπιστήμιο. 

Εργάστηκε στη Γερμανία, στην εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Honeywell. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα απασχολήθηκε επί σειρά ετών ως διευθυντής μάρκετινγκ στον βιομηχανικό όμιλο Α.Πετζετάκις και σε διάφορες άλλες, μικρότερες επιχειρήσεις.

Ως σύμβουλος επιχειρήσεων ασχολήθηκε συστηματικά με την προετοιμασία και μετεκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Φρανκφούρτης.

Από το 2011 ασχολείται με την αθηνογραφία και έχει γράψει επτά σχετικά βιβλία. 

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Διάσημα εγκλήματα | Ο Μπρούνο της Ρόδου: Η ζωή και ο φρικτός θάνατος του Ηλία Φανούρη

Τη δεκαετία του '70 τα αεροπλάνα έφταναν στη Ρόδο γεμάτα τουρίστες που διψούσαν για ήλιο και θάλασσα. Το ξέσπασμα της σεξουαλικής χειραφέτησης στο εξωτερικό έφερνε στο νησί Γερμανίδες, Αγγλίδες, Σουηδέζες, Ολλανδέζες που αναζητούσαν την εφήμερη ερωτική περιπέτεια και το greek καμάκι. Ο Μπρούνο - Ηλίας Φανούρης ήταν ένα από τα πιο γνωστά καμάκια της Ρόδου, μια από τις πιο καλτ φυσιογνωμίες των...

Πανικοβάλ με τον Γιάννη Νένε | Ο Θοδωρής Τσεκούρας και το τέλος της διαφήμισης όπως την ξέραμε

Πού και πώς διαφημίζονται πλέον τα νέα προϊόντα; Πόσο εύκολα πείθεται ο καταναλωτής και για πόσο χρόνο θυμάται μια διαφήμιση που είδε και, κυρίως, τι προϊόν διαφήμιζε; Πώς βγαίνουνε τα σλόγκαν; Πόσο εκνευριστικές είναι κάποιες διαφημίσεις; Τι θέλουν οι influencers από τη ζωή μας και τι οι διαφημιστές από αυτές; Μια συζήτηση με τον πιο ενδιαφέροντα άνθρωπο να μιλήσει για όλα αυτά.Ο Θοδωρής...

40+ | Κατερίνα Τερζοπούλου: Θέλω να πεθάνω ζωντανή, όχι πεθαμένη

Στο νέο επεισόδιο του εβδομαδιαίου podcast τους Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν με την Κατερίνα Τερζοπούλου: Η θρυλική fashion editor μιλάει για τη μποέμικη ζωή της, τη δουλειά της στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας, το στιλ της, το μυστικό της νεότητάς της, τη σχέση της με τις νεότερες γενιές, τον φόβο.