podlist.gr

Ζήσε με αγάπη με την Ξένια Κούρτογλου | Μια ανάσα πριν τις πανελλήνιες - Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Σήμερα απευθύνομαι στα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλήνιες, κατανοώντας πως αυτή είναι μια από τις πιο φορτισμένες περιόδους, γιατί δεν είναι απλά ένα τεστ γνώσεων, αλλά ένα γεγονός με έντονο συναισθηματικό φορτίο. Το άγχος, η πίεση, η ανασφάλεια για το μέλλον - όλα μαζί κάνουν αυτή τη φάση να μοιάζει με βουνό για γονείς και παιδιά, Όμως υπάρχει τρόπος να περάσετε αυτή τη φάση με λιγότερη πίεση, περισσότερη δύναμη, και αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, ακολουθώντας αυτά που έχω να σας προτείνω:

Απευθύνομαι κατ’ αρχήν στους γονείς

Χαλαρώστε και ηρεμήστε ώστε να μην φορτώνετε τα παιδιά σας με έξτρα άγχος. Φροντίστε το περιβάλλον στο σπίτι να ευνοεί με την κατάλληλη ησυχία και ηρεμία τα παιδιά που διαβάζουν, σχεδιάστε και ετοιμάστε την καλή τους διατροφή, και εμψυχώστε με κατανόηση και συμπαράσταση. Και το κυριότερο: κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν άνετα, ελεύθερα και σίγουρα για την αγάπη και την επιβεβαίωσή σας για την προσπάθεια που καταβάλουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα!

Και πάμε τώρα στα παιδιά

Αναπνεύστε – κυριολεκτικά: Όταν σας κυριεύει το έντονο άγχος, το πρώτο σας όπλο είναι η αναπνοή. Μια απλή άσκηση είναι η αναπνοή 4-4-6, δηλαδή: κάνετε βαθιά εισπνοή σε 4 δευτερόλεπτα, κρατάτε μέσα τον αέρα για 4, και προχωράτε σε σταδιακή εκπνοή για 6 δευτερόλεπτα, ώσπου να νιώσετε ότι όλος ο αέρας έχει απελευθερωθεί. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν ακόμα και οι αθλητές υψηλού επιπέδου για να ηρεμήσουν πριν από τους αγώνες.

Αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη με μια λειτουργική/ενδυναμωτική : Ένα από τα πιο συχνά πράγματα που ακούω από τα παιδιά αυτές τις μέρες είναι φράσεις του τύπου: «Δεν θα τα καταφέρω», «Ξέχασα ό,τι διάβασα» ή «Αν δεν μπω σε αυτή τη σχολή, χάθηκα». Αυτές οι σκέψεις είναι ψυχοφθόρες, και ανακριβείς, γιατί ποτέ δεν είναι 100% αλήθεια, αλλά όταν τις κάνετε, καταρρέει η ψυχολογία σας. Γι’ αυτό, αντί να πείτε «δεν θα τα καταφέρω», πείτε π.χ. «θα κάνω το καλύτερο που μπορώ σήμερα». Αυτή είναι μια ρεαλιστική, λειτουργική σκέψη, που πυροδοτεί ένα θετικό εσωτερικό διάλογο.

Μη συγκρίνεστε – ο καθένας, έτσι κι εσείς, είστε μοναδικοί: Η σύγκριση με φίλους, συμμαθητές ή αδέλφια είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ψυχική σας ανθεκτικότητα που χρειάζεστε όσο τίποτε άλλο αυτή την στιγμή. Θυμηθείτε πως ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό, και τις δικές του ευκολίες και δυσκολίες. Οπότε, αντί να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι, αναρωτηθείτε: «Τι χρειάζομαι εγώ για να αισθάνομαι καλά και να προχωρήσω αποτελεσματικά;». Αυτή η ερώτηση εστιάζει στον εαυτό σας, που είναι όλη η δύναμή σας.

Συνειδητοποιείστε ότι οι πανελλήνιες είναι ένα «κεφάλαιο» κι όχι «ολόκληρο το βιβλίο»: Σίγουρα οι εξετάσεις αυτές είναι σημαντικές, αλλά δεν καθορίζουν ούτε την συνολική σας αξία, ούτε όλες σας τις ικανότητες, Είναι μόνο μια φάση, που δεν σηματοδοτεί ούτε την αρχή ούτε το τέλος της πορείας σας. Μπορείτε να πετύχετε πάρα πολλά στη ζωή σας, ακόμη κι αν δεν περάσετε στη σχολή που θέλετε με την πρώτη. Εξάλλου, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι σήμερα, κάποτε απέτυχαν στις Πανελλήνιες.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Business & Marketing Tips με τον Θέμη Σαρανταένα | Εμπνευστείτε την επόμενη μεγάλη ιδέα

Στο 168ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «Εμπνευστείτε την επόμενη μεγάλη ιδέα» θα αναδείξουμε γιατί πολλές φορές το πιο κρίσιμο κομμάτι στην επιχειρηματική πορείαδεν είναι η αρχή, αλλά ό,τι συμβαίνει πριν από αυτήν. Πριν τον πρώτο πελάτη, πριν το πρώτο γραφείο, πριν το πρώτο ΑΦΜ… είναι η στιγμή που γεννιέται η επιχειρηματική ιδέα.Μαζί θα εξερευνήσουμε...

Διάσημα εγκλήματα | Δέσποινα Φωτάρα - Γιάννης Κατσούλης: Ένας φονικός έρωτας στη Ρόδο

Η 36χρονη Δέσποινα Φωτάρα και ο 26χρονος λοχίας Γιάννης Κατσούλης γνωρίστηκαν όταν εκείνη του νοίκιασε το διαμέρισμα ακριβώς κάτω από το σπίτι της, στη Ρόδο. Οι δυο τους είχαν έρθει αρκετά κοντά και ζούσαν τον παράνομο έρωτά τους καθώς η Φωτάρα ήταν ήδη παντρεμένη με τον 53χρονο ανθυπαστυνόμο Νικολάο Τσίγκριλα, με τον οποίο είχε αποκτήσει τρία παιδιά ηλικίας 18, 17 και 7 ετών.Η Δέσποινα Φωτάρα...

40+ | Κατερίνα Τερζοπούλου: Έρωτας σε μεγάλη ηλικία; Ναι μεν, αλλά...

Στο δεύτερο μέρος του podcast με καλεσμένη την Κατερίνα Τερζοπούλου, οι τρεις γυναίκες συζητάνε γιατον έρωτα σε μεγάλη ηλικία: η αγάπη, η συντροφικότητα, το σεξ, η κοινή γνώμη, οι αντδράσεις των παιδιών, οι τύψεις που νιώθουν οι μαμάδες και η απελευθέρωση που νιώθεις όταν αποφασίζεις να ζήσεις τη ζωή σου όπως θες χωρίς να δίνεις εξηγήσεις.