podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη με την Ξένια Κούρτογλου | Πέντε τρόποι για να νιώθει το παιδί σας ασφαλές στο σχολείο

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι πάνω από τους μισούς γονείς ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ πέντε τρόπους που σίγουρα βοηθούν εσάς και δυναμώνουν το παιδί σας:

Καλλιεργήστε και διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να γνωρίζετε πώς νιώθει το παιδί σας και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες. Δημιουργήστε ένα κλίμα όπου το παιδί να νιώθει άνετα να μιλάει μαζί σας για οτιδήποτε συμβαίνει στο σχολείο. Ακούστε το προσεκτικά, χωρίς να το διακόπτετε ή να το κρίνετε και δείξτε κατανόηση και ενσυναίσθηση, ώστε το παιδί να νιώσει άνετα και να μην φοβάται να σας μιλήσει για κάτι ανησυχητικό στο σχολείο, όπως εκφοβισμό ή απειλές.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού: Τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν στον εαυτό τους μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι έμφυτη· καλλιεργείται μέσα από την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των γονέων. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τη γνώμη του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Δώστε του ευθύνες στο σπίτι, ώστε να αισθάνεται ικανό και χρήσιμο.

Μιλήστε για τον σχολικό εκφοβισμό: Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία του παιδιού. Είναι σημαντικό το παιδί σας να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει τον εκφοβισμό, είτε είναι λεκτικός, σωματικός ή διαδικτυακός. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να διακρίνει τις καταστάσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Τονίστε του ότι δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει σε έναν ενήλικα αν αισθάνεται απειλή. Όταν ένα παιδί γνωρίζει τα σημάδια του εκφοβισμού και νιώθει σιγουριά να μιλήσει γι’ αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί ή να συμμετέχει σε περιστατικά βίας.

Συνεργαστείτε με το σχολείο: Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να έχετε τακτική επικοινωνία με τους δασκάλους και τους υπεύθυνους του σχολείου. Ενημερωθείτε για την πολιτική του σχολείου σχετικά με την ασφάλεια και τον εκφοβισμό. Συμμετέχετε σε σχολικές εκδηλώσεις και συναντήσεις γονέων, συζητήστε με άλλους γονείς και ανταλλάξτε απόψεις, γιατί έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης που προστατεύει όλα τα παιδιά.

Εμπνεύστε την ενσυναίσθηση: Είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλικού σχολικού περιβάλλοντος. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει και να σέβεται τη διαφορετικότητα, ώστε να συμβάλλει και το ίδιο στην ενίσχυση της ασφάλειας στο σχολείο. Διαβάστε μαζί βιβλία που προάγουν την κατανόηση και την αποδοχή των άλλων. Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθάει συμμαθητές του που μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι. Μιλήστε του για τη σημασία της καλοσύνης και της συνεργασίας, και δώστε εσείς μέσα από τη συμπεριφορά σας το καλό παράδειγμα. Όταν ένα παιδί μαθαίνει να νοιάζεται για τους άλλους, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο θετικής και ασφαλούς σχολικής κοινότητας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Φοράμε κοντό στην εκκλησία;

Στο νέο επεισόδιο της «Μπούκλα 99», η Νεφέλη επιστρέφει με καυτές αποκαλύψεις για την υπόθεση των Τεμπών, σχολιάζοντας τη σύγχυση γύρω από την περιβόητη πυρόσφαιρα, την παραίτηση του Παπαδημητρίου και τη διάψευση του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Αναλύει πώς η δημόσια συζήτηση μετατοπίστηκε από τις ευθύνες του κράτους στη θεωρία περί παράνομου φορτίου, εξυπηρετώντας πολιτικά και επικοινωνιακά...

40+ με τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη | Πότε θα κάνετε παιδάκι;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη σχολιάζουν την ερώτηση «Πότε θα κάνετε παιδάκι;». Κι αφού γεννηθεί το πρώτο παιδί, «άντε, πότε θα κάνετε δεύτερο, να έχει παρέα το πρώτο». Οι άβολες ερωτήσεις που κάνουν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι σε ζευγάρια που είναι μαζί για χρόνια ή μόλις έχουν παντρευτεί, χωρίς να σκέφτονται την επιθυμία του ζευγαριού ή τυχόν ιατρικό πρόβλημα. Τι απαντάς; Ή, τι δεν...

Μετακινήσου αλλιώς | Οδηγοί λεωφορείων μπήκαν στη θέση ποδηλατών - Ένα βιωματικό σεμινάριο

Όταν οδηγούμε, μοιραζόμαστε τον δρόμο; Μήπως νομίζουμε ότι πρέπει πάντα οι άλλοι να μας παραχωρούν προτεραιότητα; Διευκολύνουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Και επίσης τα λεωφορεία προσέχουν τους ποδηλάτες; Σε όλα τα παραπάνω, δηλαδή στη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης των οχημάτων στον δρόμο αλλά και για την αναγκαιότητα να «μπαίνουμε στη θέση του άλλου» απαντούν ο Τάκης Ξουρής, επιχειρησιακός...