podlist.gr

Ζήσε με αγάπη | Πώς να είστε αποτελεσματικοί κι ευτυχισμένοι ακόμα και υπό πίεση

Στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή, η πίεση είναι αναπόφευκτη. Προθεσμίες, απαιτητικά πρότζεκτ, απαιτήσεις πελατών και συνεχείς αλλαγές δημιουργούν άγχος και επηρεάζουν την απόδοσή σας. Θα μοιραστώ κάποιες πρακτικές για να διατηρείτε ψυχραιμία να διαχειρίζεστε σωστά τον χρόνο και να έχετε ισορροπία προσωπικής- επαγγελματικής ζωής.

Αναπνοή και αυτοέλεγχος: Όταν η πίεση ανεβαίνει, η πρώτη αντίδραση είναι ο πανικός, και ο καλύτερος τρόπος να τον αντιμετωπίσετε είναι η συνειδητή αναπνοή. Δοκιμάστε την τεχνική 4-7-8: Εισπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για 7 και εκπνεύστε αργά από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα. Αυτή η πρακτική μειώνει άμεσα το άγχος και σας επιτρέπει να σκεφτείτε καθαρά, κάνοντας ένα βήμα πίσω.

Οργάνωση και προτεραιοποίηση: Δουλέψτε έξυπνα, όχι σκληρά: καταγράψτε τα καθήκοντά σας και κατηγοριοποιήστε τα σε: α) Επείγοντα & Σημαντικά → Κάντε τα αμέσως Β) Μη Επείγοντα αλλά Σημαντικά → Προγραμματίστε τα σε συγκεκριμένο χρόνο γ) Επείγοντα αλλά Μη Σημαντικά → Αναθέστε τα σε κάποιον που μπορεί να τα κάνει και δ) Ούτε Επείγοντα ούτε Σημαντικά → Αυτά αγνοήστε τα, ας μην γίνουν καθόλου. Προσπαθήστε να εστιάζεστε στις 3 σημαντικότερες προτεραιότητες κάθε ημέρας. Κι όταν έρχονται τα εμβόλιμα, ξεσκαρτάρετέ τα, γιατί συνήθως, η ευθύνη τους δεν ανήκει σε σας.

Διαχειριστείτε τον χρόνο σας με στρατηγική: Αποφύγετε το multitasking γιατί μειώνει την παραγωγικότητα. Υιοθετήσετε την προσέγγιση pomodoro με «40 λεπτά συγκεντρωμένη εργασία και 10 λεπτά διάλειμμα». Ορίστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που απαντάτε σε μέιλ. Περιορίστε τον χρόνο στα social. Και μειώστε τον χρόνο των ραντεβού από μία ώρα σε μισή: αν το συνειδητοποιήσετε, σε όλα τα επαγγελματικά μίτινγκ συνήθως αναλώνεται αρκετός χρόνος σε άσκοπη κουβέντα προτού πάτε στο κυρίως θέμα.

Μάθετε να λέτε «όχι» με σιγουριά: Όταν είστε κάτω από πίεση, το τελευταίο που χρειάζεστε είναι να αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα αντέχετε. Πείτε για παράδειγμα: «σ’ ευχαριστώ που με τιμάς ζητώντας μου να αναλάβω κάτι τόσο σημαντικό, όμως αυτή την περίοδο δεν μπορώ να του αφιερώσω τον χρόνο που του αξίζει». Θέστε ξεκάθαρα όρια και θυμηθείτε ότι η ποιότητα της δουλειάς σας και η συνέπειά σας είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, ή τις υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε.

Εξασφαλίστε ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: Η συνεχής πίεση χωρίς ξεκούραση οδηγεί σε burnout, και η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη στρατηγική. Φροντίστε να έχετε καθημερινή άσκηση: Ακόμα και 20 λεπτά. Υιοθετείστε πρακτικές χαλάρωσης: διαλογισμός, μουσική ή ποιοτικός χρόνος με αγαπημένους. Και αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία με μικρά «ψηφιακά διαλείμματα» μέσα στη μέρα.

Μετατρέψτε την πίεση σε ευκαιρία για ανάπτυξη: Η πίεση μπορεί να είναι είτε εμπόδιο είτε εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Αντί να τη φοβάστε, χρησιμοποιήστε τη για να δυναμώσετε. Πείτε: «Τι μπορώ να μάθω από αυτή την κατάσταση;» Η διαχείριση της πίεσης είναι δεξιότητα, δεν έρχεται κατά τύχη, και μπορείτε να την καλλιεργήσετε.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Μην περιμένεις την τύχη για την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη

Η Αδριανή Πίττα, Senior Manager στην ομάδα Client Service της Dialectica, πήρε την απόφαση να επιστρέψει από τη Γερμανία και να μπει στον επιχειρηματικό κόσμο, ορίζοντας η ίδια την τύχη της. Μάλιστα στην ερώτηση: “Τί είναι αυτό που σε κέρδισε στην Dialectica και είπες πάμε να δοκιμάσουμε;”, η Αδριανή ξεχώρισε δύο βασικές παραμέτρους: τους ανθρώπους της Dialectica και το στοιχείο της...

Το να κατακτάς κορυφές σίγουρα δεν είναι τύχη

Ξεκίνησε η σειρά που ήρθε να σου αποδείξει, μέσα από αφιλτράριστες ιστορίες, πως τίποτα δεν είναι τύχη. Καλεσμένοι που ξεκίνησαν από κάπου, αλλά η πυξίδα τους άλλαξε. Και εκείνοι δεν άφησαν τίποτα στην τύχη.Έτσι είναι και η Αγγελική Σοβόλου, Senior Manager στη Dialectica. Θεωρούσε πως δεν θα μπορέσει ποτέ να δουλέψει σε ένα γραφείο και ότι δεν θα έβαζε ποτέ σακάκι, ούσα πρωταθλήτρια στο άλμα...

Taste Μakers by efood: Ο Μιχάλης Μαντζουράνης μιλάει για το Jackaroo

Το όνομα «Jackaroo» σημαίνει βοηθός αγελαδάρη. Ποιος, όμως, έστησε όλη την ιδέα πίσω από το μαγαζί με τις μεγαλύτερες ουρές στην Αθήνα;Είναι ο Μιχάλης Μαντζουράνης και στο σημερινό επεισόδιο The Taste Makers by efood μας μιλάει για την έμπνευσή του, για το πώς καταφέρνει να φέρει εις πέρας τόσες παραγγελίες καθημερινά, αλλά και μας αποκαλύπτει αποκλειστικά τα επόμενά του σχέδια, που κι αυτά...