podlist.gr

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3 κορυφαίες τεχνικές για να συζητάτε ανοιχτά με όλους

Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να συζητήσετε ανοικτά με κάποιον, να τον οδηγήσετε να σας ανοιχτεί ώστε να έρθετε πιο κοντά και να συνδεθείτε; Η ανοικτή επικοινωνία που ρέει είναι το κορυφαίο όχημα που ενισχύει τις σχέσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να μιλήσουν με αμεσότητα, είτε γιατί ο διάλογος δεν τους είναι εύκολος, είτε γιατί τα εκφραστικά τους μέσα είναι περιορισμένα, είτε γιατί μπορεί να φοβούνται την κριτική και την απόρριψη. Θα σας προτείνω τρεις κορυφαίες τεχνικές που αν τις υιοθετήσετε θα κάνουν τους συνομιλητές σας να νιώθουν άνετα, να εκφράζονται ελεύθερα και θα έχετε μαζί τους ουσιαστικές συζητήσεις.

  • Φιμώστε τον κριτή που έχετε μέσα σας και μπείτε σε ενεργητική ακρόαση. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε την τάση που όλοι οι άνθρωποι έχουν να κρίνουν και να απορρίψουν τα λεγόμενα του άλλου. Αυτή η επικριτική στάση, σας προκαταβάλει αρνητικά σας κάνει αμυντικούς, και σας εμποδίζει να ακούσετε πραγματικά και να καταλάβετε την θέση του άλλου. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε, στην αποτελεσματική επικοινωνία το κλειδί είναι να καταλάβετε τον άλλον, από που ξεκινάει, τι πιστεύει για το θέμα που συζητάτε, και πώς έχει ερμηνεύσει τα πράγματα. Η διαφωνία, ή μια δύσκολη συζήτηση είναι μέσα στη ζωή, κι αν ξεκινάτε με αρνητικό τρόπο, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
  • Εκφραστείτε με «ανοιχτές ερωτήσεις», με τρόπο που βοηθούν τον άλλον να μιλήσει ανοιχτά και να περιγράψει αυτά που νιώθει. Στην έρευνα αγοράς, τα ερωτηματολόγια έχουν αυτό που λέμε «κλειστές» ή «διχοτομικές ερωτήσεις», και «ανοιχτές ερωτήσεις». Οι κλειστές ή διχοτομικές ερωτήσεις δεν ενθαρρύνουν μια πλούσια απάντηση από τον άλλον, και απαντιούνται με ένα σκέτο «ναι» ή ένα «όχι». Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανοίξετε μια κουβέντα με ένα φίλο για ένα έργο που είδατε, μην ρωτήσετε «σ’άρεσε το έργο;» γιατί πιθανά θα σας πει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ρωτήστε «πώς σου φάνηκε το έργο; Τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε», γιατί έτσι θα έχει τον χώρο να εκφραστεί με δικά του λόγια και η συζήτηση θα εμπλουτιστεί και θα πάει παρακάτω.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τον άλλον και αναπτύξτε ενσυναίσθηση. Ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με τον συνομιλητή σας είναι να επαναλάβετε αυτά που σας έχει πει, αυτό που λέμε «παράφραση», ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ερμηνεύσει σωστά αυτά που σας είπε. Και αφού το πετύχετε αυτό, θα χρειαστεί να δείξετε ενσυναίσθηση, να μπείτε στην θέση του και να του το επικοινωνήσετε, ώστε να νιώσει ότι τον καταλαβαίνετε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει παρεξηγηθεί μαζί σας και το κρατάει μέσα του πολύ καιρό, χωρίς εσείς να το ξέρετε, αφήστε τον να εκφραστεί, αποδεχτείτε αυτά που νιώθει, και μόνο έτσι θα μπορέσετε να λύσετε την παρεξήγηση και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Special Edition: Λευτέρης Καρχιμάκης

Η Νεφέλη συζητάει με τον Λευτέρη Καρχιμάκη για την πορεία του στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν, για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, την άποψή του για τα ΑΕΙ, το ιδανικό μοντέλο ενασχόλησης με την πολιτική, για την περιφερειακή ανάπτυξη, το ΝΑΤΟ, το Σύνταγμα και την ΕΕ και τη φύση του ανθρώπου.

Business & Marketing Tips - Θέμης Σαρανταένας | Η πιο σημαντικη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Tα podcasts «Marketing & Business Tips» με τον σύμβουλο μάρκετινγκ Θέμη Σαρανταένα είναι η στήλη που φιλοδοξεί να εμπνεύσει επιχειρηματικά, να σας δώσει ιδέες, συμβουλές αλλά και ερεθίσματα για να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες.Με απλά λόγια, χωρίς ορισμούς, με άξονα την ελληνική πραγματικότητα και πάντα με ρεαλιστική προσέγγιση ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας κάθε εβδομάδα θα αναλύει...

40+ με τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη | Πόσο εύκολα συγχωρείς;

Το νέο εβδομαδιαίο podcast από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη με θέματα που αφορούν τις γυναίκες ηλικίας 40+.Τι αλλάζει όσο μεγαλώνεις, στο σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή, στις ερωτικές-συζυγικές σχέσεις, στις φιλίες, στις σχέσεις με τα παιδιά σου, στις δουλειές, τις δραστηριότητες, τα χόμπι, τον τρόπο που κοιμάσαι, τρως, διασκεδάζεις, ντύνεσαι, βάφεσαι, χτενίζεσαι,...