podlist.gr

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3 κορυφαίες τεχνικές για να συζητάτε ανοιχτά με όλους

Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να συζητήσετε ανοικτά με κάποιον, να τον οδηγήσετε να σας ανοιχτεί ώστε να έρθετε πιο κοντά και να συνδεθείτε; Η ανοικτή επικοινωνία που ρέει είναι το κορυφαίο όχημα που ενισχύει τις σχέσεις, χτίζοντας εμπιστοσύνη. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να μιλήσουν με αμεσότητα, είτε γιατί ο διάλογος δεν τους είναι εύκολος, είτε γιατί τα εκφραστικά τους μέσα είναι περιορισμένα, είτε γιατί μπορεί να φοβούνται την κριτική και την απόρριψη. Θα σας προτείνω τρεις κορυφαίες τεχνικές που αν τις υιοθετήσετε θα κάνουν τους συνομιλητές σας να νιώθουν άνετα, να εκφράζονται ελεύθερα και θα έχετε μαζί τους ουσιαστικές συζητήσεις.

  • Φιμώστε τον κριτή που έχετε μέσα σας και μπείτε σε ενεργητική ακρόαση. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε την τάση που όλοι οι άνθρωποι έχουν να κρίνουν και να απορρίψουν τα λεγόμενα του άλλου. Αυτή η επικριτική στάση, σας προκαταβάλει αρνητικά σας κάνει αμυντικούς, και σας εμποδίζει να ακούσετε πραγματικά και να καταλάβετε την θέση του άλλου. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε, στην αποτελεσματική επικοινωνία το κλειδί είναι να καταλάβετε τον άλλον, από που ξεκινάει, τι πιστεύει για το θέμα που συζητάτε, και πώς έχει ερμηνεύσει τα πράγματα. Η διαφωνία, ή μια δύσκολη συζήτηση είναι μέσα στη ζωή, κι αν ξεκινάτε με αρνητικό τρόπο, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
  • Εκφραστείτε με «ανοιχτές ερωτήσεις», με τρόπο που βοηθούν τον άλλον να μιλήσει ανοιχτά και να περιγράψει αυτά που νιώθει. Στην έρευνα αγοράς, τα ερωτηματολόγια έχουν αυτό που λέμε «κλειστές» ή «διχοτομικές ερωτήσεις», και «ανοιχτές ερωτήσεις». Οι κλειστές ή διχοτομικές ερωτήσεις δεν ενθαρρύνουν μια πλούσια απάντηση από τον άλλον, και απαντιούνται με ένα σκέτο «ναι» ή ένα «όχι». Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανοίξετε μια κουβέντα με ένα φίλο για ένα έργο που είδατε, μην ρωτήσετε «σ’άρεσε το έργο;» γιατί πιθανά θα σας πει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ρωτήστε «πώς σου φάνηκε το έργο; Τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε», γιατί έτσι θα έχει τον χώρο να εκφραστεί με δικά του λόγια και η συζήτηση θα εμπλουτιστεί και θα πάει παρακάτω.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τον άλλον και αναπτύξτε ενσυναίσθηση. Ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με τον συνομιλητή σας είναι να επαναλάβετε αυτά που σας έχει πει, αυτό που λέμε «παράφραση», ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ερμηνεύσει σωστά αυτά που σας είπε. Και αφού το πετύχετε αυτό, θα χρειαστεί να δείξετε ενσυναίσθηση, να μπείτε στην θέση του και να του το επικοινωνήσετε, ώστε να νιώσει ότι τον καταλαβαίνετε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει παρεξηγηθεί μαζί σας και το κρατάει μέσα του πολύ καιρό, χωρίς εσείς να το ξέρετε, αφήστε τον να εκφραστεί, αποδεχτείτε αυτά που νιώθει, και μόνο έτσι θα μπορέσετε να λύσετε την παρεξήγηση και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ | Ποιες είναι οι ιδανικές γιορτές για σένα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Ο στολισμός, οι οικογενειακές στιγμές, τα ταξίδια, τα δώρα, οι έξοδοι με φίλους, το γιορτινό μενού, η ανασκόπηση της χρονιάς και οι στόχοι για το νέο έτος.

Ζήσε με αγάπη | Είναι όντως κατάλληλος για σύντροφος;

Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα τα ζευγάρια χωρίζουν ή πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε μια προσωπική σχέση με κάποιον που δεν τους ταιριάζει, είναι ότι αγνοούν σημαντικά σημάδια για το αν κάποιος είναι κατάλληλος για σύντροφος. Θα περιγράψω πέντε δείγματα γι’ αυτό και θα σας πρότεινα να τα εξετάσετε όχι μόνο για τον σύντροφό σας, αλλά και για σας! Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος για...

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Ασκληπιός και Ιπποκράτης: Ιατρικός έρωτας και ιατρικός λόγος - Μέρος Β

Ο Θανάσης Δρίτσας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Έρως και Ασθένεια του David Morris που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση στα πλαίσια της σειράς Ανθρωπιστικών Ιατρικών Σπουδών (την οποία διευθύνει και επιμελείται ο παθολόγος και πρόσεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ κ. Γιώργος Θεοχάρης) σε μετάφραση και επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.Το Έρωτας και Ασθένεια που εξερευνά τον ρόλο της...