podlist.gr

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 5 τρόποι για να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα

Συχνά με ρωτάτε τι σημαίνει Ψυχική Ανθεκτικότητα και γιατί την ονομάζω «Η Τέχνη της Ευημερίας». Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ πέντε τρόπους, πέντε προσεγγίσεις σκέψης που σας βοηθούν να χτίζετε Ψυχική Ανθεκτικότητα, μια ανθρώπινη ποιότητα που σας βοηθάει να διαχειρίζεστε με επιτυχία κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν είναι, και μάλιστα να βγαίνετε μέσα από αυτήν πιο σοφοί, πιο δυνατοί, πιο γεμάτοι και χαρούμενοι!

  • Συνειδητοποιείστε και παραδεχτείτε ότι δεν θα σας συμπαθήσουν όλοι! Αν προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους, πιθανά θα καταλήξετε να παίρνετε αποφάσεις και να διαμορφώνετε τη ζωή σας με κριτήριο τους άλλους. Έτσι όμως μπορεί να βρεθείτε κόντρα στις δικές σας ανάγκες, αξίες και επιθυμίες. Είναι τεράστια ουτοπία να προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους, όπως και εσάς δεν σας αρέσουν όλοι, ούτε ταιριάζετε με όλους! Εδώ προτείνω να παρατηρήσετε τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα όταν πιστεύετε ότι κάποιος σας αντιπαθεί ή δεν του αρέσετε και να βρείτε μέσα σας το γιατί η γνώμη αυτού του ατόμου για σας είναι σημαντική.
  • Αν θέλετε κάτι, ζητείστε το! Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας, όσο κι αν σας αγαπάει και νοιάζεται για σας. Γι’ αυτό, αντί να περιμένετε από τους άλλους να σκεφτούν από μόνοι τους τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες και τα θέλω σας, καλό είναι να τα εκφράσετε με ξεκάθαρο τρόπο, ανοίγοντας την καρδιά σας. Το να ζητάτε αυτό που θέλετε μέσα σε μια σχέση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψη αγάπης από την μεριά του άλλου, αντίθετα είναι μια κίνηση που εμπλουτίζει την επικοινωνία και αυξάνει την οικειότητα.
  • Θα υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι θα σας απογοητεύουν. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας. Ακόμα όμως κι’ αν απογοητευθείτε από κάποιους, αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς θα χαμηλώσετε τον πήχυ των αναγκών, προσδοκιών και απαιτήσεών σας από τους άλλους. Παράλληλα, να θυμάστε ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε εσείς το συναίσθημα της απογοήτευσης, να πάρετε μαθήματα για το μέλλον μέσα από αυτό, ώστε να είστε πιο προσεκτικοί.
  • Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και «τα πάντα ρει». Όποια κατάσταση κι αν περνάτε τώρα, δύσκολη ή εύκολη, δεν θα είναι μόνιμη γιατί η ζωή η ίδια είναι σε μια συνεχή κίνηση, οπότε τίποτα δεν θα μείνει ίδιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ενσυνειδητότητα, αυτό που ονομάζουμε εστίαση στο εδώ και τώρα, που είναι και το μόνο που έχουμε, και θυμηθείτε πως ότι κι αν σας συμβαίνει, και αυτό θα περάσει!
  • Αξιοποιείστε την αποτυχία σαν ευκαιρία ανακατεύθυνσης. Οι αποτυχίες και οι τυχόν απορρίψεις που μπορεί να βιώσετε έχουν μέσα τους την τεράστια ευκαιρία του μαθήματος που δίνουν για την επόμενη φορά. Ουσιαστικά, μια αποτυχία μπορεί να αλλάξει την πορεία σας προς κάτι καλύτερο, προς μια πιο ουσιαστική κατεύθυνση και πορεία που ταιριάζει περισσότερο σε σας και στις αξίες σας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ | Ποιες είναι οι ιδανικές γιορτές για σένα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Ο στολισμός, οι οικογενειακές στιγμές, τα ταξίδια, τα δώρα, οι έξοδοι με φίλους, το γιορτινό μενού, η ανασκόπηση της χρονιάς και οι στόχοι για το νέο έτος.

Ζήσε με αγάπη | Είναι όντως κατάλληλος για σύντροφος;

Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα τα ζευγάρια χωρίζουν ή πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε μια προσωπική σχέση με κάποιον που δεν τους ταιριάζει, είναι ότι αγνοούν σημαντικά σημάδια για το αν κάποιος είναι κατάλληλος για σύντροφος. Θα περιγράψω πέντε δείγματα γι’ αυτό και θα σας πρότεινα να τα εξετάσετε όχι μόνο για τον σύντροφό σας, αλλά και για σας! Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος για...

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Ασκληπιός και Ιπποκράτης: Ιατρικός έρωτας και ιατρικός λόγος - Μέρος Β

Ο Θανάσης Δρίτσας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Έρως και Ασθένεια του David Morris που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση στα πλαίσια της σειράς Ανθρωπιστικών Ιατρικών Σπουδών (την οποία διευθύνει και επιμελείται ο παθολόγος και πρόσεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ κ. Γιώργος Θεοχάρης) σε μετάφραση και επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.Το Έρωτας και Ασθένεια που εξερευνά τον ρόλο της...