podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Από τι να απαλλαχθείτε τη νέα χρονιά

Αν αναρωτιέστε γιατί στην ζωή σας έχετε σήμερα τα αποτελέσματα που έχετε, έχω να σας πω πως η ζωή όλων των ανθρώπων ανά πάσα στιγμή είναι το σύνολο των αποτελεσμάτων των συνηθειών τους. Με τον όρο συνήθειες δεν εννοώ μόνο τι ώρα ξυπνάμε το πρωί, πάμε στη δουλειά μας, σχολάμε, τι ώρα πάμε για ύπνο κλπ. Εννοώ κυρίως πώς συνηθίζουμε να σκεπτόμαστε, ποια εικόνα και προσδοκίες έχουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους, ποια θέματα μας απασχολούν στον εσωτερικό μας διάλογο, και πάει λέγοντας. Σίγουρα, σκεπτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε και πάρα πολλά, καλά πράγματα που ομορφαίνουν την ζωή μας και μας έχουν φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα που κάποιοι έχουν ενσωματώσει και που θα ωφελούσε πολύ να απαλλαχθούν από αυτά, και να ζουν μια πιο όμορφη και ευχάριστη ζωή.

Έτσι, έχω ξεχωρίσει πέντε συνήθειες και τάσεις που, αν κάποιοι από εσάς τις έχετε, προτείνω να απαλλαχθείτε τελείως ή να μετριάσετε στο ελάχιστο τη νέα χρονιά:

  1. Από την ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο: προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, όχι μόνο δεν το καταφέρνουμε πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα, παραγκωνίζουμε τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας θέλω και παραμελούμε τον εαυτό μας.
  2. Από τα ταξίδια του μυαλού μας στο παρελθόν ή στο μέλλον: το παρελθόν έχει περάσει και όταν ταξιδεύει το μυαλό μας προς τα εκεί, γεμίζουμε ενοχές, απογοήτευση και βαρίδια που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Από την άλλη μεριά, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και όταν πάμε σ’ αυτό νιώθουμε είτε ανησυχία και άγχος για το άγνωστο αύριο, είτε αναβάλλουμε την ευτυχία μας για το μέλλον με προϋποθέσεις του τύπου «Όταν θα…»
  3. Από την τάση να υποτιμάμε τον εαυτό μας, είτε γενικά, είτε σε σχέση με συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουμε ορίσει ως «σπουδαίους» ή τέλος πάντων πιο σημαντικούς από μας! Δεν είπαμε να είμαστε καβαλημένα καλάμια, αλλά αντίστοιχα βλαπτικό είναι υποτιμάμε τον εαυτό μας, να τον απορρίπτουμε ή να μην τον πιστεύουμε.
  4. Από την υπερανάλυση και την αναζήτηση των αιτίων για τα πάντα! Δεν λέω να μην ασχοληθείτε να εντοπίσετε τα γεγονότα και τα αίτια μιας κατάστασης που είναι για σας σοβαρή, αλλά το πιο σημαντικό είναι να εστιαστείτε στο πώς θα την αντιμετωπίσετε και θα βρείτε λύσεις, και όχι στο γιατί συνέβη.
  5. Από την εξάρτηση της δικής σας εξέλιξης από εξωτερικές συνθήκες που δεν περνάνε από το χέρι σας. Όχι, δεν μπορείτε να αλλάξετε κάποιες από τις αντικειμενικά εξωτερικές συνθήκες, πχ. τα μέτρα της πανδημίας, τον καιρό σήμερα, ένα θέμα υγείας που μπορεί ναν έχει προκύψει σε κάποιο δικό σας άνθρωπο, κλπ. Σίγουρα όμως μπορείτε να επιλέξετε το πώς θα αντιδράσετε σε αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Ψυχοπολιτική και κοινωνία της εξουθένωσης - Μέρος Α

Σε δύο επεισόδια ο Θανάσης Δρίτσας σχολιάζει, ερμηνεύει και διαβάζει αποσπάσματα από κείμενα του σύγχρονου φιλόσοφου-κοινωνικού στοχαστή Byung Chul Han (*). Σύμφωνα με τις απόψεις του Byung Chul Han κάθε μηχανισμός, κάθε τεχνολογία της εξουσίας προτείνει τα δικά της λατρευτικά αντικείμενα τα οποία τίθενται στην υπηρεσία της υποταγής. Υλοποιούν και σταθεροποιούν την εξουσία. Το μάλιστα, το...

Αμερική και Κίνα: Η μάχη για την ψηφιακή κυριαρχία

Η συλλογή και ανάλυση ψηφιακών δεδομένων επηρεάζει σχεδόν τα πάντα: από τις βασικές τεχνικές μάρκετινγκ και τις καινοτόμες λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ανάπτυξη βιοόπλων.Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την ισχύ και τον πλούτο ανθρώπων και κρατών, αλλά ταυτόχρονα κρύβει κινδύνους με δυνητικά ανυπολόγιστες συνέπειες.Πώς διαφέρουν οι πρακτικές συλλογής δεδομένων μεταξύ...