podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Από τι να απαλλαχθείτε τη νέα χρονιά

Αν αναρωτιέστε γιατί στην ζωή σας έχετε σήμερα τα αποτελέσματα που έχετε, έχω να σας πω πως η ζωή όλων των ανθρώπων ανά πάσα στιγμή είναι το σύνολο των αποτελεσμάτων των συνηθειών τους. Με τον όρο συνήθειες δεν εννοώ μόνο τι ώρα ξυπνάμε το πρωί, πάμε στη δουλειά μας, σχολάμε, τι ώρα πάμε για ύπνο κλπ. Εννοώ κυρίως πώς συνηθίζουμε να σκεπτόμαστε, ποια εικόνα και προσδοκίες έχουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους, ποια θέματα μας απασχολούν στον εσωτερικό μας διάλογο, και πάει λέγοντας. Σίγουρα, σκεπτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε και πάρα πολλά, καλά πράγματα που ομορφαίνουν την ζωή μας και μας έχουν φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα που κάποιοι έχουν ενσωματώσει και που θα ωφελούσε πολύ να απαλλαχθούν από αυτά, και να ζουν μια πιο όμορφη και ευχάριστη ζωή.

Έτσι, έχω ξεχωρίσει πέντε συνήθειες και τάσεις που, αν κάποιοι από εσάς τις έχετε, προτείνω να απαλλαχθείτε τελείως ή να μετριάσετε στο ελάχιστο τη νέα χρονιά:

  1. Από την ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο: προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, όχι μόνο δεν το καταφέρνουμε πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα, παραγκωνίζουμε τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας θέλω και παραμελούμε τον εαυτό μας.
  2. Από τα ταξίδια του μυαλού μας στο παρελθόν ή στο μέλλον: το παρελθόν έχει περάσει και όταν ταξιδεύει το μυαλό μας προς τα εκεί, γεμίζουμε ενοχές, απογοήτευση και βαρίδια που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Από την άλλη μεριά, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και όταν πάμε σ’ αυτό νιώθουμε είτε ανησυχία και άγχος για το άγνωστο αύριο, είτε αναβάλλουμε την ευτυχία μας για το μέλλον με προϋποθέσεις του τύπου «Όταν θα…»
  3. Από την τάση να υποτιμάμε τον εαυτό μας, είτε γενικά, είτε σε σχέση με συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουμε ορίσει ως «σπουδαίους» ή τέλος πάντων πιο σημαντικούς από μας! Δεν είπαμε να είμαστε καβαλημένα καλάμια, αλλά αντίστοιχα βλαπτικό είναι υποτιμάμε τον εαυτό μας, να τον απορρίπτουμε ή να μην τον πιστεύουμε.
  4. Από την υπερανάλυση και την αναζήτηση των αιτίων για τα πάντα! Δεν λέω να μην ασχοληθείτε να εντοπίσετε τα γεγονότα και τα αίτια μιας κατάστασης που είναι για σας σοβαρή, αλλά το πιο σημαντικό είναι να εστιαστείτε στο πώς θα την αντιμετωπίσετε και θα βρείτε λύσεις, και όχι στο γιατί συνέβη.
  5. Από την εξάρτηση της δικής σας εξέλιξης από εξωτερικές συνθήκες που δεν περνάνε από το χέρι σας. Όχι, δεν μπορείτε να αλλάξετε κάποιες από τις αντικειμενικά εξωτερικές συνθήκες, πχ. τα μέτρα της πανδημίας, τον καιρό σήμερα, ένα θέμα υγείας που μπορεί ναν έχει προκύψει σε κάποιο δικό σας άνθρωπο, κλπ. Σίγουρα όμως μπορείτε να επιλέξετε το πώς θα αντιδράσετε σε αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ με τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη | Υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή μας;

Το νέο εβδομαδιαίο podcast από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη με θέματα που αφορούν τις γυναίκες ηλικίας 40+.Τι αλλάζει όσο μεγαλώνεις, στο σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή, στις ερωτικές-συζυγικές σχέσεις, στις φιλίες, στις σχέσεις με τα παιδιά σου, στις δουλειές, τις δραστηριότητες, τα χόμπι, τον τρόπο που κοιμάσαι, τρως, διασκεδάζεις, ντύνεσαι, βάφεσαι, χτενίζεσαι,...

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας | «Γιατροί της ανθρώπινης ιατρικής: Γιώργης Μαρκάκης (1929-2021)» - Μέρος Β

Μια ματιά στη σχέση γιατρού ασθενή μέσα από την λογοτεχνική πένα του αείμνηστου οφθαλμίατρου από την Κρήτη, του Γιώργη Μαρκάκη. Ο Θανάσης Δρίτσας σχολιάζει την βιωμένη εμπειρία του Γιώργη Μαρκάκη και διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του με τίτλο «Αναλαμπές σε Σκοτεινό Θάλαμο» και «Το άσπρο ράσο».Μια πόρτα κλείνει, ένα παράθυρο ανοίγει. Ισορροπία φωτός ή αναπότρεπτο έλλειμα φωτισμού; Ένας...

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Special Edition: Λευτέρης Καρχιμάκης

Η Νεφέλη συζητάει με τον Λευτέρη Καρχιμάκη για την πορεία του στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν, για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, την άποψή του για τα ΑΕΙ, το ιδανικό μοντέλο ενασχόλησης με την πολιτική, για την περιφερειακή ανάπτυξη, το ΝΑΤΟ, το Σύνταγμα και την ΕΕ και τη φύση του ανθρώπου.