podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να αλλάζετε τις αρνητικές σκέψεις

Συχνά έρχονται οι άνθρωποι στις ατομικές συνεδρίες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι κάποιες αρνητικές σκέψεις που κάνουν, που έχουν κολλήσει στο μυαλό τους, σκέψεις που απορρέουν είτε από ανησυχία για κάτι κακό που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, ή προέρχονται από κάποιο αρνητικό γεγονός ή κάποιο τραύμα που τους προκάλεσε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Από τα πρώτα πράγματα που συζητώ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως το μυαλό μας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορούμε εμείς και μόνο εμείς, να χρησιμοποιούμε για το καλό μας. Ένα τεράστιο βήμα στο ταξίδι της εξέλιξής μας είναι το να συνειδητοποιήσουμε πως οι σκέψεις μας είναι δικές μας και τις κατέχουμε εμείς, όχι εκείνες! Τονίζω εδώ πως όπου εστιάζεται ο νους, αυτό μεγενθύνεται, κι αν παραμείνουμε σε μια αρνητική σκέψη για πάνω από 5 δευτερόλεπτα, τότε θα γίνει σαν τρένο που μπήκαμε μέσα μας πάει όπου θέλει εκείνη, σε πολύ πιο αρνητικά σενάρια!

Πέντε tips - κινήσεις για να ξεπεράσετε μια αρνητική σκέψη
  1. Κάντε κάτι άλλο: την ώρα που έρχεται η αρνητική σκέψη και ετοιμαζόσαστε να πέσετε σε κατάθλιψη, σηκωθείτε από τη θέση σας και κάντε κάτι άλλο, κατά προτίμηση ευχάριστο: παίξτε με το σκύλο σας, πιάστε το πλεχτό σας, λύστε ένα σουντόκου, ποτίστε τα λουλούδια σας, μαγειρέψτε κάτι νόστιμο, ακούστε εδώ εμάς στο my radio να σας φτιάξουμε το κέφι!
  2. Μοιραστείτε το προσεκτικά. Έχετε ακούσει την παροιμία που λέει «χαρά που μοιράζεται, χαρά διπλή, λύπη που μοιράζεται λύπη μισή;» Μοιραστείτε λοιπόν την αρνητική σκέψη, όμως κάντε το προσεκτικά και με μέτρο. Μιλήστε με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεστε, που ξέρετε ότι θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με μια πιο σοφή ματιά, πιο πλατιά, και που ίσως μπορέσει να σας κάνει να αλλάξετε την διάθεσή σας.
  3. Μπείτε σε τροφοδοτικό εσωτερικό διάλογο: αντί να αναπαράγετε την αρνητική σκέψη δηλητηριάζοντας περισσότερο τον εαυτό σας, μπείτε σ’ έναν εσωτερικό διάλογο να καταλάβετε τι αισθάνεστε, από πού απορρέει, τι μπορείτε να μάθετε, και δώσετε τέλος!
  4. Αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη, επιλέγοντας μια καλύτερη! Ίσως να μη μπορείτε να πάτε απότομα σε μια σκέψη ενθουσιασμού, μπορείτε όμως σίγουρα να αλλάξετε την αρχική αρνητική σκέψη και να την αντικαταστήσετε με μια πιο ωφέλιμη, μια σκέψη που σας πάει παρακάτω, κρατώντας το πολύτιμο μάθημα από το πάθημά σας.
  5. Συνειδητοποιήστε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας «Τώρα ποιος έχει τον έλεγχο στη δική μου την ζωή; Ποιος την ορίζει; Εγώ ή κάποιος άλλος ή τα γεγονότα και οι συνθήκες;» συνειδητοποιείστε ότι εσείς έχουμε την επιλογή των σκέψεών σας και πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας. Αμέσως θα νιώστε δύναμη και αυτοπεποίθηση και η αρνητική σκέψη θα έχει περάσει!

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Business & Marketing Tips από τον Θέμη Σαραντάενα | 4 κανόνες για να αποφύγετε τις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο

Στο 155ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τον Θέμη Σαραντάενα, με τίτλο «4 κανόνες για να αποφύγετε τις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο» θα μιλήσουμε τις εντάσεις στο εργασιακό περιβάλλον. Θυμηθείτε όμως πως στο σύγχρονο επιχειρείν των τρελών ρυθμών και του ολοκληρωτικού υπαρξιακού άγχους, οι συγκρούσεις είναι πλέον περισσότερες από ποτέ. Για αυτό, είναι...

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Φοράμε κοντό στην εκκλησία;

Στο νέο επεισόδιο της «Μπούκλα 99», η Νεφέλη επιστρέφει με καυτές αποκαλύψεις για την υπόθεση των Τεμπών, σχολιάζοντας τη σύγχυση γύρω από την περιβόητη πυρόσφαιρα, την παραίτηση του Παπαδημητρίου και τη διάψευση του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Αναλύει πώς η δημόσια συζήτηση μετατοπίστηκε από τις ευθύνες του κράτους στη θεωρία περί παράνομου φορτίου, εξυπηρετώντας πολιτικά και επικοινωνιακά...

40+ με τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη | Πότε θα κάνετε παιδάκι;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη σχολιάζουν την ερώτηση «Πότε θα κάνετε παιδάκι;». Κι αφού γεννηθεί το πρώτο παιδί, «άντε, πότε θα κάνετε δεύτερο, να έχει παρέα το πρώτο». Οι άβολες ερωτήσεις που κάνουν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι σε ζευγάρια που είναι μαζί για χρόνια ή μόλις έχουν παντρευτεί, χωρίς να σκέφτονται την επιθυμία του ζευγαριού ή τυχόν ιατρικό πρόβλημα. Τι απαντάς; Ή, τι δεν...