podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διαχειριστείτε τη μοναξιά των γιορτών

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όσο πλησιάζουν οι γιορτές μπορεί να νιώθουν μια μελαγχολία, μια μοναξιά ακόμα κι αν βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους, ακόμα κι αν πάνε σε οικογενειακά τραπέζια. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποια παλιότερα, παιδικά βιώματα, όπου οι γιορτές δεν ήταν ευχάριστες μέσα στην οικογένεια και σαν παιδιά ένιωθαν απομονωμένα ή μόνα, είτε γιατί είναι από χαρακτήρα εσωστρεφείς, ή ακόμα γιατί δεν έχουν οικογένεια ή κάποιο σύντροφο, και νιώθουν μόνοι γιατί οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι κατ’ εξοχή οικογενειακές. Αν σας συμβαίνει κάι τέτοιο, θα μοιραστώ μαζί σας επτά προτάσεις και ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την μοναξιά των γιορτών.

  1. Συνειδητοποιείστε πως τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται. Ακόμα κι αν νιώθετε μοναξιά, οι σκέψεις που κάνετε γύρω από αυτό και τα συναισθήματα που σας φέρνουν αυτές οι σκέψεις, δεν είναι μόνιμα και θα περάσουν. Θυμηθείτε αυτό που έλεγαν οι παλιοί «Και αυτό θα περάσει»!
  2. Προγραμματίστε να κάνετε κάποιες δράσεις που σας ευχαριστούν. Βόλτες στη φύση ή στην πόλη, ένα θέατρο, ένα σινεμά, ή ένα φαγητό. Οι γιορτές έρχονται μαζί και με αργίες που σας επιτρέπουν να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε όταν εργάζεστε κανονικά.
  3. Κανονίστε να δείτε αγαπημένους φίλους που περνάτε μαζί τους καλά!Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά είναι να δείτε ανθρώπους με τους οποίους περνάτε καλά και τον υπόλοιπο χρόνο επειδή είστε πολυάσχολοι δεν τα καταφέρνετε να τους δείτε.
  4. Φροντίστε τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, ασχοληθείτε με το φαγητό σας προσεκτικά, κάντε κούρες ομορφιάς, χαλαρώστε μ’ ένα ζεστό αφρόλουτρο, δώστε χρόνο στην αυτοφροντίδα που δεν έχετε τον υπόλοιπο καιρό.
  5. Διαβάστε βιβλία. Σε αντίθεση με το Netflix και τις ταινίες, τα βιβλία είναι μια υπέροχη ενασχόληση, είναι μια διαδικασία που σας ταξιδεύει, ενώ παράλληλα σας ανοίγει το μυαλό και σας δίνει νέες γνώσεις. Και το διάβασμα των βιβλίων είναι επίσης μια ασχολία που μένει παραμελημένη όταν εργάζεστε με πιεστικούς ρυθμούς καθημερινότητας.
  6. Κάντε μια καλή πράξη: αγοράστε παιχνίδια και δωρίστε τα σε παιδάκια ορφανά που είναι σε νοσοκομεία, ή επισκεφτείτε ένα γηροκομείο και δώστε δωράκια σε ανθρώπους ηλικιωμένους που είναι εντελώς μόνοι αυτές τις μέρες. Αυτές οι επιλογές θα σας δώσουν μεγάλη πληρότητα και χαρά, καθώς θα δείτε την χαρά στα δικά τους πρόσωπα!
  7. Αποφύγετε την πολλή ενασχόληση με τα σόσιαλ: ειδικά αυτές τις μέρες όλοι ποστάρουν το πόσο ωραία περνάνε στα πάρτι, στα στα κλαμπ ή στα όμορφα στρωμένα τραπέζια. Είναι εύκολο να μελαγχολήσετε με τέτοιες εικόνες που οι περισσότεροι ξέρουμε ότι συνήθως είναι κάτι που πλασάρεται, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι πραγματικότητα!

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Τι συμβαίνει με τη βία στα ΑΕΙ

Στο σημερινό επεισόδιο της Μπούκλας 99: Χαμός στο Πολυτεχνείο με αφισοκόλληση, κυλικείο και χαστούκια – σχολιάζουμε την ανοχή στη βία στα ΑΕΙ. Ο Κασσελάκης τρώει πρόστιμο και φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση νόμου του… ΣΥΡΙΖΑ. Η Κωνσταντοπούλου βγαίνει εκτός χρόνου, εκτός στούντιο, και λίγο εκτός ελέγχου. Πάμε Κασμίρ για να δούμε πώς δύο πυρηνικές δυνάμεις είναι ξανά στα όρια πολέμου. Και στο...

Διάσημα εγκλήματα | Υπόθεση Εύης Γατίδου: 17 χρόνια αδικαίωτη και ο ένοχος ελεύθερος

Η Εύη Γατίδου βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1997 από τέσσερις συμφοιτητές της, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν, καθώς η Γατίδου δεν είχε κανένα σημείο ζωής από το Σαββάτο στις 27 Σεπτεμβρίου. Όταν οι συμφοιτητές της μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός κλειδαρά, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα, με τη Γατίδου να βρίσκεται κάθετα στο κρεβάτι της...

40+ | Να μη μου φάει την κάρτα το μηχάνημα! - Φοβίες, φόβοι και όσα κρύβουν

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη συζητούν για τον φόβο: γιατί φοβόμαστε, πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες φοβίες και, τελικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας φοβίζει;