podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία

Σε πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες όλων των ηλικιών και ειδικά των νέων, είναι η ανάγκη για ψυχική υγεία και ηρεμία. Γι’ αυτό, θα μοιραστώ σήμερα μερικές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε, και που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία.

  1. Ξεκινήστε να χτίζετε Ψυχική Ανθεκτικότητα. Ένας τρόπος για να είστε ήρεμοι είναι να αποκτήσετε εκείνα τα ψυχικά κουράγια που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής χωρίς να φοβάστε. Αυτό που σας ταράζει είναι οι προσδοκίες σας ότι όλα θα σας έρχονται στρωτά, όλοι θα σας φέρονται όπως εσείς περιμένετε, και δεν θα σας τυχαίνουν απρόβλεπτες αναποδιές.  Όμως, στη ζωή δεν είναι πάντα καλοκαίρι, και κάθε φορά που ξεπερνάτε μια αντιξοότητα θα βγαίνετε μέσα από αυτή πιο σοφοί, πιο δυνατοί.
  2. Φροντίστε καθημερινά την σωματική σας υγεία και ευεξία: ισορροπημένη διατροφή που σας δίνει ενέργεια, 2.5 λίτρα νερό για καλή ενυδάτωση, συστηματική σωματική εξάσκηση με τρόπους που σας ενδυναμώνουν χωρίς να σας φτάνουν σε κόπωση, και καλός ύπνος είναι απαραίτητα για να νιώθετε σωματικά καλά. Και όταν αισθάνεστε σωματική ευεξία, έχετε και καλή ψυχολογία.
  3. Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Δυο εξαιρετικές πρακτικές είναι οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός. Όταν νιώσετε άγχος ή ανησυχία, σταματήστε λίγο και πάρτε μερικές βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές, κρατώντας ενδιάμεσα τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, κάντε καθημερινά δέκα λεπτά διαλογισμό με ησυχία του μυαλού και επικέντρωση στην αναπνοή σας, είναι μια πρακτική που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να διατηρείτε διαύγεια και ηρεμία.
  4. Μειώστε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Ειδικά στον δυτικό κόσμο, οι γρήγοροι ρυθμοί, η υπερβολική έκθεση στα μίντια και στα σόσιαλ και η υπεραπαίτηση για μια ανέφικτη τελειότητα έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν λίγοι και να στερούνται τη χαρά της ζωής. Αναθεωρείστε τα πρότυπα που έχετε βάλει για να είστε ευτυχισμένοι, μειώστε την αρνητική εσωτερική κριτική, και ξεκινήστε να συμφιλιώνεστε με την δική σας αλήθεια και τις αξίες σας.
  5. Διατηρείστε καλές σχέσεις με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Η σύνδεση και η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο γιατί καλύπτει την βασική ανάγκη του ανήκειν και της αγάπης. Φροντίστε να βρίσκεστε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και περάστε τακτικά χρόνο μαζί τους, καθώς αυτό τροφοδοτεί την ψυχή και σας δίνει χαρά.
  6. Αν χρειαστεί, αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού. Αν συστηματικά και για πολύ καιρό δυσκολεύεστε να νιώσετε ψυχική υγεία και ηρεμία, απευθυνθείτε σ’ έναν ψυχοθεραπευτή και φροντίστε την ψυχή σας όπως θα φροντίζατε και το σώμα σας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Τι συμβαίνει με τη βία στα ΑΕΙ

Στο σημερινό επεισόδιο της Μπούκλας 99: Χαμός στο Πολυτεχνείο με αφισοκόλληση, κυλικείο και χαστούκια – σχολιάζουμε την ανοχή στη βία στα ΑΕΙ. Ο Κασσελάκης τρώει πρόστιμο και φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση νόμου του… ΣΥΡΙΖΑ. Η Κωνσταντοπούλου βγαίνει εκτός χρόνου, εκτός στούντιο, και λίγο εκτός ελέγχου. Πάμε Κασμίρ για να δούμε πώς δύο πυρηνικές δυνάμεις είναι ξανά στα όρια πολέμου. Και στο...

Διάσημα εγκλήματα | Υπόθεση Εύης Γατίδου: 17 χρόνια αδικαίωτη και ο ένοχος ελεύθερος

Η Εύη Γατίδου βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1997 από τέσσερις συμφοιτητές της, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν, καθώς η Γατίδου δεν είχε κανένα σημείο ζωής από το Σαββάτο στις 27 Σεπτεμβρίου. Όταν οι συμφοιτητές της μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός κλειδαρά, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα, με τη Γατίδου να βρίσκεται κάθετα στο κρεβάτι της...

40+ | Να μη μου φάει την κάρτα το μηχάνημα! - Φοβίες, φόβοι και όσα κρύβουν

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη συζητούν για τον φόβο: γιατί φοβόμαστε, πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες φοβίες και, τελικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας φοβίζει;