podlist.gr

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε για το μέλλον

Σε πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες όλων των ηλικιών και ειδικά των νέων, είναι η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ σήμερα μερικές προσεγγίσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε ώστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για πράγματα που δεν έχουν γίνει και που μπορεί και ποτέ να μην γίνουν. Εξάλλου οι μελέτες δείχνουν πως το 97% όσων ανησυχούμε ότι μπορεί να συμβούν, δεν συμβαίνουν ποτέ.

  • Αποφεύγετε να εκτίθεστε συνεχώς σε αρνητικά γεγονότα, νέα και καταστροφές. Αν παρατηρήσετε τα δελτία ειδήσεων είναι γεμάτα με καταστροφολογία, δράματα και εγκλήματα. Θα μου πείτε δεν συμβαίνουν αυτά; Και πώς θα ενημερωθώ; Η απάντηση είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο να μάθετε τα σοβαρά νέα από μια έγκυρη πηγή, χωρίς να μένετε κολλημένοι με τις ώρες, και χωρίς να αναπλάθετε με τους γύρω σας αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια αρνητικά νέα. Γιατί όσο γεμίζετε το μυαλό σας με αρνητικά σκουπίδια, τόσο θα διαμορφώνεται ανάλογα και η ψυχολογία σας και θα φουντώνει η ανησυχία σας.
  • Μπροστά σε κάθε απρόβλεπτη αλλαγή αναζητείστε την ευκαιρία. Ο βασικός λόγος που το μέλλον τρομάζει είναι γιατί είναι άγνωστο, όμως το άγνωστο, ή η αλλαγή, δεν είναι πάντα αρνητικά: μπορεί μέσα σ’ αυτά να βρείτε ευκαιρίες να κάνετε πράγματα που δεν είχατε δοκιμάσει, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η ικανότητα της προσαρμογής. Όπως είπε και ο Δαρβίνος: δεν είναι η πιο δυνατή συνομοταξία που θα επιβιώσει, είναι εκείνη που έχει την μεγαλύτερη και γρηγορότερη ικανότητα προσαρμογής.
  • Πάρτε δύναμη από τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έχετε ξεπεράσει στο παρελθόν. Αν σκεφτείτε το παρελθόν σας, θα βρείτε πάρα πολλές φορές που φοβόσασταν κάτι που θα ερχόταν στο μέλλον, και που είτε τελικά δεν έγινε, ή κι αν έγινε, εσείς καταφέρατε να το ξεπεράσετε και να βγείτε μέσα από αυτό πιο δυνατοί!
  • Επικεντρωθείτε στο τώρα και χαρείτε τη ζωή σας σήμερα. Η υπερβολική ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον, εκτός από την φθορά και το άγχος που σας προκαλεί, σας παραλύει και σας εμποδίζει να δημιουργήσετε και να χαρείτε το σήμερα. Συνειδητοποιείστε πως το μέλλον σας σε μεγάλο βαθμό το φτιάχνετε μόνοι σας, μέσα από τις δράσεις που κάνετε και τις αποφάσεις που παίρνετε σήμερα.
  • Ξεχωρίστε αυτά που περνάνε από το χέρι σας και αυτά που δεν περνάνε. Η ανησυχία για το μέλλον γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν φοβόσαστε γι’ αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σας. Όμως, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτά, οπότε το να αναλώνεστε με ανησυχία για κάτι που δεν ελέγχετε δεν σας βοηθά καθόλου. Ξεχωρίστε αυτά που περνάνε από το χέρι σας, όπως το πού θα επενδύσετε τον χρόνο σας, πώς θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις και τα προσόντα σας, πώς θα επικεντρωθείτε στους στόχους σας, με ποιους θα κάνετε παρέα, ώστε να απολαύσετε το παρόν, που είναι και η βάση για το μέλλον σας.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

40+ | Ποιες είναι οι ιδανικές γιορτές για σένα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Ο στολισμός, οι οικογενειακές στιγμές, τα ταξίδια, τα δώρα, οι έξοδοι με φίλους, το γιορτινό μενού, η ανασκόπηση της χρονιάς και οι στόχοι για το νέο έτος.

Ζήσε με αγάπη | Είναι όντως κατάλληλος για σύντροφος;

Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα τα ζευγάρια χωρίζουν ή πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε μια προσωπική σχέση με κάποιον που δεν τους ταιριάζει, είναι ότι αγνοούν σημαντικά σημάδια για το αν κάποιος είναι κατάλληλος για σύντροφος. Θα περιγράψω πέντε δείγματα γι’ αυτό και θα σας πρότεινα να τα εξετάσετε όχι μόνο για τον σύντροφό σας, αλλά και για σας! Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος για...

Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Ασκληπιός και Ιπποκράτης: Ιατρικός έρωτας και ιατρικός λόγος - Μέρος Β

Ο Θανάσης Δρίτσας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Έρως και Ασθένεια του David Morris που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση στα πλαίσια της σειράς Ανθρωπιστικών Ιατρικών Σπουδών (την οποία διευθύνει και επιμελείται ο παθολόγος και πρόσεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ κ. Γιώργος Θεοχάρης) σε μετάφραση και επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.Το Έρωτας και Ασθένεια που εξερευνά τον ρόλο της...