podlist.gr

ATHENS VOICE Podcast
ATHENS VOICE Podcast

Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς θα καταλάβετε αν έχετε εθιστεί στο συνεχές άγχος

Σήμερα θα μιλήσουμε για το συνεχές, καθημερινό άγχος, κάτι που φαίνεται να αποτελεί την μεγάλη ασθένεια των καιρών, ακόμα και σε πολύ νέους ανθρώπους. Όσοι υποφέρουν από συνεχές άγχος, εθίζονται τόσο πολύ σε αυτό, που καταλήγουν να πιστεύουν πως η κατάσταση άγχους είναι ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής, και ακόμα κι αν δεν έχουν κάποιο λόγο να αγχώνονται, υποσυνείδητα βρίσκουν τρόπους για να αγχωθούν. Αν εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος αναρωτιέστε αν υποφέρετε από συνεχές, γενικευμένο άγχος, θα μοιραστώ πέντε χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, ώστε να το αντιμετωπίσετε.

  1. Αναμοχλεύετε, συζητάτε και ξανασυζητάτε προβλήματα, δύσκολες καταστάσεις, συμφορές, καταστροφές και εκτίθεστε σε αρνητικές και δυσάρεστες συζητήσεις. Όσοι υποφέρουν από χρόνιο άγχος φτάνουν να αρέσκονται σ’ αυτές τις συζητήσεις, που αφορούν συμφορές και δυστυχίες, κι όταν ακούνε ανθρώπους χαρούμενους, αισιόδοξους και θετικούς, είτε τους αποφεύγουν, είτε θεωρούν ότι είναι ελαφροί και χαζοχαρούμενοι. Γι’ αυτό κλείστε την τηλεόραση, αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους, και εστιαστείτε στα καλά της ζωής σας με ευγνωμοσύνη.
  2. Όταν έχετε να ολοκληρώσετε μια εργασία σε συγκεκριμένο χρόνο, την αναβάλλετε και τρέχετε την τελευταία στιγμή. Αυτό είναι και μέρος της εθνικής μας κουλτούρας, γιατί ως λαός, όσο χρόνο κι αν έχουμε μπροστά μας για κάτι, το αφήνουμε για την τελευταία εβδομάδα. Οι Εγγλέζοι λένε “if you fail to plan, you plan to fail” εννοώντας πως αν δεν προγραμματίσετε αυτό που έχετε να κάνετε, είναι σαν να προγραμματίζετε να αποτύχετε.
  3. Προσελκύετε συχνά υπερβολικές καταστάσεις και βιώνετε ακραία συναισθήματα αγωνίας ή φόβου. Αν νιώθετε ότι η ζωή σας είναι γεμάτη πίεση, στα επαγγελματικά, στο σπίτι, στην καθημερινότητα και είστε συνέχεια φορτωμένοι με υποχρεώσεις σε ακραίο βαθμό που ποτέ δεν προλαβαίνετε, προσέξτε γιατί πιθανά είτε δεν βάζετε όρια, είτε υποφέρετε από υπεραπαίτηση από τον εαυτό σας
  4. Χρησιμοποιείτε συχνά υπερβολικές εκφράσεις, όπως το «ποτέ», «πάντα», «φοβερά», «τρομερά» με τάση γενίκευσης και δραματικό τόνο. Ο τρόπος που μιλάτε χαρακτηρίζει και προκαλεί τον τρόπο που αισθάνεστε. Οι αγχωτικοί άνθρωποι έχουν μια τάση υπεργενίκευσης, συνήθως προς το αρνητικό, για παράδειγμα αν κάποιος αργήσει σ’ ένα ραντεβού μαζί τους, μπορεί να του πούνε «πάντα αργείς και με στήνεις».
  5. Διηγείστε την ίδια ιστορία πολλές φορές, ξανά και ξανά. Όταν σας συμβαίνει κάτι, ιδίως όταν είναι δυσάρεστο, έχετε την ανάγκη να την αφηγηθείτε στους κοντινούς σας ανθρώπους, φίλους, συναδέλφους, και καθώς το κάνετε αυτό, ξαναζείτε την αρνητική εμπειρία, φουντώνετε τα δυσάρεστα συναισθήματα που σας προκάλεσε και μπαίνετε ξανά και ξανά στο «δράμα» σας, μεγαλώνοντας το άγχος που σας προκαλεί. Αντί γι’ αυτό, σταματήστε τις επαναλαμβανόμενες αφηγήσεις της ίδιας εμπειρίας, και εστιαστείτε στο κρυφό μάθημα που σίγουρα σας προσφέρει ένα γεγονός, όσο δυσάρεστο κι αν ήταν.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/gallery/podcasts

Περισσότερα επεισόδια

Εδώ υπάρχει beef | New Year's resolutions: Μύθος ή πραγματικότητα;

Η Αθηνά Κλήμη και ο Άγγελος Κωνσταντούλιας διαφωνούν (τι πρωτότυπο!) για τα περιβόητα New Year's resolutions. Σου αλλάζουν όντως τη ζωή ή απλώς είναι μία ψευδαίσθηση που μας αρέσει να πιστεύουμε και στο τέλος δεν τα καταφέρνουμε; Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2024 και καλωσορίσουμε το 2025, αυτό είναι ένα δίλημμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια καλή.Πάτα το play και δώσε και εσύ τις απαντήσεις...

Μπούκλα 99 - Νεφέλη Μεγκ | Θα απαγορευτούν τα social media;

Στο νέο επεισόδιο του Μπούκλα 99, η Νεφέλη αναλύει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τις τράπεζες, τα οποία υπόσχονται μικρότερες χρεώσεις και περισσότερη διαφάνεια, αλλά ίσως δεν είναι αρκετά για να ανοίξουν την αγορά. Συζητά την αμφιλεγόμενη απαγόρευση χρήσης socialmedia για ανήλικους και τη σύνδεση του θέματος με την προστασία δεδομένων. Παρουσιάζει τις εξελίξεις στη Συρία με το τέλος του...

40+ | Ποιες είναι οι ιδανικές γιορτές για σένα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη και Ελένη Ψυχούλη μιλούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Ο στολισμός, οι οικογενειακές στιγμές, τα ταξίδια, τα δώρα, οι έξοδοι με φίλους, το γιορτινό μενού, η ανασκόπηση της χρονιάς και οι στόχοι για το νέο έτος.