Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Τρεις συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε
Πολύ συχνά στις προσωπικές μου συνεδρίες βλέπω ανθρώπους που νιώθουν δυστυχισμένοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή αισθάνονται εγκλωβισμένοι στη ζωή τους. Στη συζήτηση, διαπιστώνω πως οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν υιοθετήσει σε καθημερινή βάση τρεις συνήθειες που πυροδοτούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Θα μοιραστώ μαζί σας αυτές τις τρεις συνήθειες προτείνοντάς σας —αν τις έχετε και εσείς— να τις σταματήσετε.
- Σταματήστε να συγκρίνεστε με τους άλλους. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι είναι να συγκρινόμαστε με άλλους ανθρώπους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί με την σύγκριση ουσιαστικά ακυρώνουμε την μοναδικότητα που κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του. Όλοι έχουμε ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ένα μοναδικό DNA, πράγμα που δείχνει πως όλοι ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος, αλλά ο καθένας μας είναι μοναδικός, όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά σε όλο το πλέγμα των τριών διαστάσεων: νους, σώμα, ψυχή. Δυστυχώς, η σύγκριση είναι κάτι που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία από την οικογένεια, όπου μπορεί οι γονείς μας να μας συγκρίνουν με τα αδέλφια ή τα ξαδέλφια μας στην προσπάθειά τους να μας κάνουν καλύτερους. Κι ακόμα, αργότερα, η σύγκριση έρχεται από το σχολείο, τους δασκάλους, το σύστημα, αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Όμως, ακριβώς επειδή μπορεί να ανήκουμε όλοι στο ανθρώπινο είδος, αλλά ο καθένας μας είναι μια μοναδικότητα, έχουμε ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα, ένα μοναδικό σύμπλεγμα DNA και μεγαλώνοντας ο καθένας μας έχει τα δικά του χαρίσματα, τα δικά του ταλέντα, τις δικές του αδυναμίες, τις δικές του εμπειρίες, οποιαδήποτε σύγκριση με τους άλλους είναι άδικη και δεν βοηθά πουθενά. Αντίθετα, μια σύγκριση που μας βοηθάει είναι με τον παλιότερο εαυτό μας: πόσο εξελισσόμαστε, πόσο βελτιωνόμαστε, πόσο προχωράμε συνεχώς προς μια καλύτερη εκδοχή μας;
- Σταματήστε να κρίνετε τους άλλους. Στις περισσότερες κοινωνικές συζητήσεις, το μόνιμο θέμα είναι η κριτική άλλων ανθρώπων, που μάλιστα δεν είναι παρόντες. Κρίνονται οι πάντες και τα πάντα και απορρίπτονται. Χαριτολογώντας, το κουτσομπολιό το ονομάζουμε «κοινωνική κριτική», όμως είναι κάτι που όχι μόνο δεν βοηθάει κανέναν, αλλά γεμίζει με αρνητισμό όσους το κάνουν. Σκεφτείτε το. Και αν δεν έχετε άλλο θέμα συζήτησης με τις παρέες σας, μιλήστε για τον καιρό, για μια εκδρομή, για μια εμπειρία σας, για κάτι που θέλετε να σπουδάσετε, ή ένα καινούργιο χόμπι που θέλετε να ξεκινήσετε.
- Σταματήστε να εστιάζεστε στα αρνητικά. Μια τάση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να αγνοούν στην ζωή τους ή σε οποιαδήποτε κατάσταση τα θετικά που μπορεί να είναι πάρα πολλά και να κολλάνε στο ένα αρνητικό, ή στο ένα που λείπει. Και βέβαια, εκεί που εστιάζει ο νους, αυτό μεγενθύνεται. Σας προτείνω λοιπόν στην ζωή σας και σε κάθε κατάσταση να αναγνωρίζετε τα θετικά, να ευγνωμονείτε γι’ αυτά, και για τα όποια αρνητικά, είτε να τα αποδεχτείτε, είτε να βρείτε λύσεις. Γιατί όσο σκέφτεστε μόνο τα προβλήματα, θα χάνετε τον δρόμο προς την αντιμετώπισή τους.