podlist.gr

Antoine Lavoisier: Ο μπαμπάς σας

Ζεσταίνεστε; Μετράτε τις μέρες αντίστροφα μέχρι την καλοκαιρινή σας άδεια; Η ζωή σας φαίνεται ανούσια και βαρετή; Ο Στέλιος Ανατολίτης δίνει τη λύση! Μια σειρά καλοκαιρινών mini επεισοδίων, μικρά σφηνάκια Χημείας που αφορούν πολύ σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες με την έρευνα και τις ανακαλύψεις τους άλλαξαν την πορεία της επιστήμης. Την αρχή κάνει ο «μπαμπάς» της μοντέρνας Χημείας, Antoine Lavoisier, ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως με την ανάφλεξη μέσω του οξυγόνου. Στάχτη και μπούρμπερη δηλαδή.

Περισσότερα επεισόδια

Χημικό φραπόγαλο

Τι θα κάναμε χωρίς τον καφέ; Και τι ακριβώς είναι ο καφές; Το σίγουρο είναι ότι ο Στέλιος Ανατολίτης δεν αντέχει να ζει χωρίς αυτόν και σίγουρα και η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακούνε αυτό το podcast. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θα μάθουμε τα πάντα για τον καφέ, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή και συνεχίζοντας με τη χημεία του καφέ. Οπότε… φτιάξτε ένα καφεδάκι και απολαύστε ένα χρήσιμο...

Ο Άη ΑΙς

Ένα διαφορετικό επεισόδιο “Χημεία σου και μία μου” είναι αυτό, καθώς δεν έχει καμία σχέση με τη Χημεία. Ο Στέλιος Ανατολίτης “βουτάει” στα άγνωστα ακόμα νερά του AI και, όχι, δεν πλέκει το εγκώμιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναλύει τους κινδύνους και τα θέματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο αυτό το επεισόδιο είναι μια...

Κοινές απορίες Νο 4

Με ερωτήσεις του κοινού είναι γεμάτο το νέο επεισόδιο του “Χημεία σου και μία μου” και ο Στέλιος Ανατολίτης καλείται να απαντήσει στα εξής: Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Τι φάση με τα γαλακτώματα; Τι είναι η φωτιά; Εσείς φυσικά συνεχίζετε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με τη Χημεία στο info@stanatolitis.com και να μην ξεχνάτε ότι η επιστήμη δεν τελειώνει εκεί που τελειώνουν οι απαντήσεις,...