podlist.gr

Γιατί τα λεμόνια είναι ξινά;

Μία λάθος διαφήμιση από τη δεκαετία του ‘90 κάνει ακόμα έξαλλο τον Στέλιο Ανατολίτη (Στελάρα, έχουν περάσει 30 χρόνια, καιρός να το ξεπεράσεις). Τι σημαίνει πρακτικά το περιβόητο pH και γιατί υπάρχει παντού; Στο νερό, το γάλα, τον καφέ, στην αμμωνία (έχετε μυρίσει ποτέ αμμωνία;), στα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Αλλά και στη χλωρίνη, στις μπαταρίες, ακόμα και στο σώμα μας! Μάλιστα κάθε όργανο εκκρίνει υγρά που και αυτά έχουν διαφορετικό pH.

Περισσότερα επεισόδια

Χημικό φραπόγαλο

Τι θα κάναμε χωρίς τον καφέ; Και τι ακριβώς είναι ο καφές; Το σίγουρο είναι ότι ο Στέλιος Ανατολίτης δεν αντέχει να ζει χωρίς αυτόν και σίγουρα και η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακούνε αυτό το podcast. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θα μάθουμε τα πάντα για τον καφέ, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή και συνεχίζοντας με τη χημεία του καφέ. Οπότε… φτιάξτε ένα καφεδάκι και απολαύστε ένα χρήσιμο...

Ο Άη ΑΙς

Ένα διαφορετικό επεισόδιο “Χημεία σου και μία μου” είναι αυτό, καθώς δεν έχει καμία σχέση με τη Χημεία. Ο Στέλιος Ανατολίτης “βουτάει” στα άγνωστα ακόμα νερά του AI και, όχι, δεν πλέκει το εγκώμιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναλύει τους κινδύνους και τα θέματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο αυτό το επεισόδιο είναι μια...

Κοινές απορίες Νο 4

Με ερωτήσεις του κοινού είναι γεμάτο το νέο επεισόδιο του “Χημεία σου και μία μου” και ο Στέλιος Ανατολίτης καλείται να απαντήσει στα εξής: Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Τι φάση με τα γαλακτώματα; Τι είναι η φωτιά; Εσείς φυσικά συνεχίζετε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με τη Χημεία στο info@stanatolitis.com και να μην ξεχνάτε ότι η επιστήμη δεν τελειώνει εκεί που τελειώνουν οι απαντήσεις,...