podlist.gr

Digital Native
Digital Native

Digital Native της 7ης Δεκεμβρίου 2020

Το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής Digital Native ήταν αφιερωμένο στο ζήτημα της ψηφιακής κατασκευής [digital fabrication]. Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Μανώλη από το Ludd makerspace, ένα εργαστήριο για τον ανοιχτό σχεδιασμό και την κατασκευή στην Αθήνα, και τον Αλέκο από τους Tzoumakers [fb group], ένα κοινοτικό εργαστήριο στο Καλέντζι που κατασκευάζει εργαλεία με σκοπό να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε κατά την διάρκεια της εκπομπής, μιλήσαμε μεταξύ άλλων: για την λογική της ψηφιακής κατασκευής και την κοινωνική διάσταση που προϋποθέτει, για την φιλοσοφία του “Σχεδιάζω παγκόσμια, κατασκευάζω τοπικά” [design global manufacture local], για το ζήτημα της τεχνολογικής αυτάρκειας μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων όπως μια πρότυπη υποδομή για την υποστήριξη δράσεων στο δημόσιο χώρο [Clouds for Commons] αλλά και καινοτόμα εργαλεία για αγροτικές εργασίες [λίστα εργαλείων Tzoumakers].
Ειδική αναφορά έγινε στο πώς η ψηφιακή κατασκευή μπορεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες “κοινών” και δίκτυα αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ανοιχτό Δίκτυο Makers, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας με σκοπό να παρέχει εξοπλισμό ατομικής προστασίας σε νοσηλευτικό προσωπικό μονάδων υγείας της περιφέρειας [απολογιστικός χάρτης].
Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ένα ντοκιμαντέρ για τους Tzoumakers από την εκπομπή Αντιδραστήριο (ερτ3)

Cosmolocalism

Περισσότερα επεισόδια

Digital Native S2E2 "Συνδικαλισμός & Τεχνολογία"

Στο δεύτερο επεισόδιο της σεζόν το Digital Native συζητάει για την οργάνωση των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας. Συζητάμε για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τους σχετικούς αγώνες. Βλέπουμε πως δομείται ο συνδικαλισμός στην οικονομία της πλατφόρμας όπως η Amazon, η Uber και το efood ενώ βλέπουμε πως το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεπιδρούν με τους εργατικούς αγώνες. Επίσης βλέπουμε...

Digital Native της 5ης Ιουλίου 2021

Chatpic.org, ένα σημείο στο διαδίκτυο όπου καθένας μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων, κυρίως γυναικών, με σκοπό την διαδικτυακή παρενόχληση και τον εκδικητικό σεξισμό. Στο 6ο επεισόδιο της ραδιοφωνικής εκπομπής Digital Native, που πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα του Open Lab Athens, συζητήσαμε για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, με αφορμή...