130: Ένα τώρα ή δύο μετά;
Η Μαριλένα και ο Δημήτρης συζητάνε για την αναβαλλόμενη ευχαρίστηση στη ζωή τους. Είναι υπομονετικοί ή προτιμούν την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους;
Σημειώσεις εκπομπής- Ελληνική Αγωγή
- 10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά
- Τι μας διδάσκει το φημισμένο πείραμα marshmallow του Stanford
- What New Game Hype Does to Our Brain (video για Zelda)
- The Marshmallow Experiment - Instant Gratification (video)
- Άρθρο για πείραμα σχετικά με χρήματα: The New Science Behind Your Spending Addiction
- Πρόταση της εβδομάδας - Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα (Atomic Habits)
Δημήτρης:
[0:17] Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Easy Greek podcast, το podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με καθημερινούς, αυθεντικούς διαλόγους. Είμαι ο Δημήτρης και έχω μαζί μου την ανεπανάληπτη...
Μαριλένα:
[0:31] Πώς το έλεγε ο Πανταζής; Το ξέρεις το τραγούδι; Αλλά δεν θα τραγουδήσω γιατί δεν θα μείνει κανείς μετά στο podcast.
Δημήτρης:
[0:37] Πρόσεχε το μικρόφωνό σου.
Μαριλένα:
[0:39] Ναι, έχεις δίκιο. Θα σταματήσω να κουνιέμαι όταν μιλάω. Είμαι, λοιπόν, η ανεπανάληπτη Μαριλένα ή Μαριλού ή Μαριλουλού, όπως σας βολεύει μπορείτε να με φωνάζετε και θα απαντήσω. (Ή Λου απλά) Ή Λου, τέλος. Η Λου η πολυλογού.
Δημήτρης:
[0:54] Η πολυλουλού.
Μαριλένα:
[0:57] Χωλλάκι, πώς είσαι;
Δημήτρης:
[1:01] Είμαι καλά. Πίνω έναν ωραίο... Πήγα να πω καφέ αλλά δεν είναι καφές, είναι σοκολάτα η οποία είναι ένα κακάο από ίνες κακάο. Τρελό; (Ωραίο) Δεν έχει τους υδατάνθρακες που έχει το κανονικό κακάο. (Ωραία) Είναι ίνες κακάο και είναι πολύ λιγότερο γευστικό αλλά...
Μαριλένα:
[1:22] OΚ, αναμενόμενο.
Δημήτρης:
[1:24] Ναι. Αυτή οι άτιμοι οι υδατάνθρακες δίνουν γεύση στα πάντα.
Μαριλένα:
[1:29] Δίνουνε γεύση στη ζωή, Χωλλ.
Δημήτρης:
[1:32] Δίνουνε γεύση και στα λιποκύτταρα.
Μαριλένα:
[1:36] Εγώ περιμένω μία guilty pleasure, μία ενοχή απόλαυση. Όποτε ανεβαίνω στο σπίτι του... Όχι όποτε. Κάποιες φορές που ανεβαίνω στο σπίτι των γονιών μου, που το ένα στούντιο από τα δύο για το podcast είναι εδώ, ζητάω από τον μπαμπά μου να μου φτιάξει έναν ελληνικό διπλό ντεκαφεϊνέ, γιατί Δημήτρη κάνει τον καλύτερο ελληνικό καφέ που έχω πιει στη ζωή μου. Δεν υπάρχει καλύτερο χέρι για ελληνικό καφέ απ' το χέρι του μπαμπά μου. Οπότε δύο φορές τη βδομάδα πίνω ένα τέτοιο καφεδάκι. Αυτά. (Μια χαρά) Λέω guilty pleasure, γιατί όταν έκανα ψυχανάλυση, η ψυχαναλύτριά μου μου φώναζε που μου κάνουν οι γονείς μου καφέ και μου φέρνανε καφέ. Εντάξει.
Δημήτρης:
[2:19] Guilty pleasure στα ελληνικά θα ήταν η ένοχη απόλαυση.
Μαριλένα:
[2:22] Αχά. Ωραία. (Ναι) Μια που είμαστε στο Easy Greek και όχι στο Easy English.
Δημήτρης:
[2:27] Ναι, με... Ήτανε κάποιος που μας άφησε ένα σχόλιο σε ένα βίντεό μας, παρατηρούσε ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολύ τη λέξη special. (Α!) Λέει special, special, special. (ΟΚ) Γιατί special και όχι ιδιαίτερο, τι απέγινε η λέξη «ιδιαίτερος»;
Μαριλένα:
[2:44] Ένα δίκιο το έχει. Μπορώ να του το πω, του το δίνω. Από την άλλη, μιλάμε όπως μιλάμε στην καθημερινότητά μας στο Easy Greek, οπότε όταν φάμε ένα ωραίο φαγητό δεν θα σου πω, «Δημήτρη, έφαγα ένα ιδιαίτερο φαγητό». Συνήθως θα σου πω, «Δημήτρη μου, έφαγα ένα special φαγητό». (Ναι) Κάπου στη μέση νομίζω βρίσκεται η αλήθεια. Εσύ τι πιστεύεις;
Δημήτρης:
[3:06] Και όταν παραγγέλνεις μία πίτσα λες, «Γεια σας, θα ήθελα μία ιδιαίτερη πίτσα». (Όχι) Ας πούνε «ιδιαίτερη».
Μαριλένα:
[3:14] Πάρτε μία ιδιαίτερη μούντζα. Μάλιστα, υπάρχει και κατηγορία special πίτσα, είναι αυτή η πίτσα που βάζεις τα πάντα πάνω από πεπερόνι μέχρι μανιτάρια μέχρι...
Δημήτρης:
[3:25] Η αλήθεια είναι ότι η πίτσα special έχει πολύ συγκεκριμένα υλικά. Δεν έχει τα πάντα, έχει πεπερόνι όπως είπες, έχει μανιτάρια, έχει πιπεριά και έχει ζαμπόν. Δεν έχει τίποτα άλλο συνήθως. (Μπέικον;) Δεν έχει... Άμα έχει πεπερόνι δύσκολο να 'χει και μπέικον.
Μαριλένα:
[3:42] Εντάξει, ναι, μην το παρακάνουμε.
Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας!