37: Όσα ζηλεύουμε που δεν έχουμε στην Ελλάδα
Ο Δημήτρης και η Ιωάννα συζητάνε σχετικά με το ποια πράγματα που έχουν συναντήσει στα ταξίδια τους θα ήθελαν να υπάρχουν και στην Ελλάδα, από ανακύκλωση και συνήθειες συγκατοίκησης μέχρι δραστηριότητες σε πάρκα και δημόσιους χώρους αλλά και νυχτερινή ζώη.
Σημειώσεις εκπομπής (show notes)- Αναλογία πράσινου ανά κάτοικο σε Αθήνα και Θεσ/νίκη
- Εσύ πόσα πράγματα ξέρεις για την ανακύκλωση στους μπλε κάδους; (ΑΡΘΡΟ)
- Κάνθαρος, ανταποδοτική ανακύκλωση στον Πειραιά
- Follow Green από τον Δήμο Δράμας
- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Άρθρο για τα παλιά κλαμπ της Αθήνας
- Δανειστική Συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Ηλεκτρονικός κατάλογος δανειστικής συλλογής
Δημήτρης:
[0:20] Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Easy Greek podcast, στο podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με αυθεντικούς διαλόγους. Είμαι ο Δημήτρης και...
Ιωάννα:
[0:31] Και είμαι η Ιωάννα.
Δημήτρης:
[0:33] Γεια σου Ιωάννα! Πόσο χαίρομαι που τα ξαναλέμε.
Ιωάννα:
[0:36] Καλησπέρα. Κι εγώ, μετά από λίγο καιρό.
Δημήτρης:
[0:40] Περνάνε οι βδομάδες και δεν το καταλαβαίνουμε. Σαν χτες μου φαίνεται που μιλάγαμε για τις Πανελλαδικές, αλλά δεν ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε, έτσι δεν είναι; Περνάει ο καιρός και ξεχνάμε. Αχ! Γε... Γερνάμε.
Ιωάννα:
[0:52] Στα 26 μου γέρασα.
Δημήτρης:
[0:56] Εγώ είμαι... Είμαι πια στα 30. Πλέον επίσημα και boomer οπότε ναι. Δεν με έχει πει ευτυχώς ακόμα κανείς boomer αλλά το νιώθω.
Ιωάννα:
[1:08] Ε μόνο η Μαριλού.
Δημήτρης:
[1:10] Η Μαρι... Α, η Μαριλού με έχει πει boomer ως άλλη boomer. (Ναι) Πρόσφατα με την... με την 11η Σεπτεμβρίου, ξέρεις, που ήταν αυτό το «Α, έχουν περάσει 20 χρόνια απ' την 11η Σεπτεμβρίου» σκεφτόμουνα ότι πω πω, υπάρχουνε ενήλικες σήμερα που δεν είχανε γεννηθεί όταν έγινε η 11η Σεπτεμβρίου. (Ναι) Ήτανε μία διαπίστωση αυτό το ότι για ενήλικες εκεί έξω αυτό το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ιστορία, γιατί ήτανε πριν από τη γέννησή τους. Ξέρεις, πώς είναι για μας, ξέρω γω, το... η πτώση του τείχους του Βερολίνου ή ξέρω γω το... ο πόλεμος στο Βιετνάμ; Ή ξέρω... Τέτοια, ξέρεις.
Ιωάννα:
[1:54] Αυτά που μας διηγούνται οι μεγάλοι. (Ναι, αυτά)
Δημήτρης:
[1:57] Ακριβώς.
Ιωάννα:
[1:59] Ναι, ακριβώς.
Δημήτρης:
[2:00] Σήμερα ήμασταν σε φάση τι να συζητήσουμε, τι να συζητήσουμε, σκεφτόμασταν από δω, σκεφτόμασταν από κει και πέταξες, Ιωάννα, μία πολύ ωραία ιδέα και αυτή ήταν να μιλήσουμε για τα πράγματα που θα θέλαμε να υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν. Για πες μου για αυτό περισσότερα.
Ιωάννα:
[2:21] Και υπάρχουνε στο εξωτερικό.
Δημήτρης:
[2:23] Και υπάρχουν στο εξωτερικό, προφανώς. Γι' αυτό τα 'χουμε δει κάπου αλλού και δεν τα 'χουμε δει εδώ και ζηλεύουμε. Για πες μου κάποιο παράδειγμα.
Ιωάννα:
[2:33] Έτσι. Αρχικά νομίζω αυτή η ιδέα μού καλλιεργήθηκε όταν είχα πάρει δώρο από έναν πολύ καλό μου φίλο ένα τετραδιάκι όταν πήγα Erasmus στη Σουηδία με διάφορες ερωτήσεις και κατέγραφα διάφορα πράγματα. Και κάθε φορά που το ανοίγω αυτό το βιβλιαράκι-τετραδιάκι σκέφτομαι «πω αυτό υπάρχει εκεί και δεν υπάρχει εδώ». Ε... Οπότε ναι, ένα από τα πρώτα πράγματα που μου ήρθε στο μυαλό είναι τα ποδήλατα και οι ποδηλατόδρομοι και γενικά η κουλτούρα του ποδηλάτου, ότι παίρνω το ποδήλατό μου και πάω στο σχολείο, πάω στην αγορά, πάω στη δουλειά μου. Αυτό φανταστείτε σε ποια χώρα το είδα - για μάντεψε, Δημήτρη - πιο πολύ.
Δημήτρης:
[3:20] Νομίζω το είδες ε... στην... Προσπαθώ να σκεφτώ μία ορεινή χώρα, αλλά δεν μου βγαίνει το αστείο. Συγγνώμη. Στην Ελβετία προφανώς το είδες όπου όλοι κάνουν ποδήλατο πάνω...
Ιωάννα:
[3:36] Στην Ελβετία, ναι. Mountain biking στα χιόνια. (Ναι) Η αλήθεια είναι το είδα και στη Σουηδία που είναι ορεινή χώρα και έχω ποδηλατίσει και σε πάγο, εξαιρετική εμπειρία, αλλά νομίζω στην Ολλανδία φυσικά ήτανε πολύ πιο έντονο το φαινόμενο. Και εκεί μάλιστα έβλεπα και γονείς που πήγαιναν στη δουλειά τους και είχανε και τα τρία παιδιά τους πάνω στο ποδήλατο. Υπάρχουν και κάποια αστεία βίντεο σχετικά με αυτό.
Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας στο Patreon.