40: Η οργή του Εγκέλαδου, ή: Σεισμοί
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη ο οποίος ήταν πολύ κοντά στο χωριό της μαμάς της Μαριλένας, μιλάμε για αυτά τα φυσικά φαινόμενα γνώριμα σε όλους τους Έλληνες και για το πού βρίσκομασταν στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας του 1999.
Σημειώσεις εκπομπής (show notes)- Σεισμός Αρκαλοχωρίου του 2021
- Easy Greek Podcast επεισόδιο 2: Σπίτια Σάντουιτς
- Σεισμός 7/9/1999: Τα 15 δευτερόλεπτα που «πάγωσαν» τον χρόνο (άρθρο Καθημερινής)
- Βιβλίο: Ανθρωπότητα (η βιβλιοκριτική του Δημήτρη
Δημήτρης:
[0:20] Γεια σας και καλώς ήρθατε σε άλλο ένα επεισόδιο του Easy Greek podcast, του podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με αυθεντικούς διαλόγους. Είμαι ο Δημήτρης και σήμερα έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι μαζί με την...
Μαριλένα:
[0:38] Μαριλένα.
Δημήτρης:
[0:39] Τα καταφέραμε.
Μαριλένα:
[0:40] Ναι. Καιρό έχουμε να κάνουμε μαζί.
Δημήτρης:
[0:42] Ναι καιρό, είχαμε αυτό το πρόβλημα με το στούντιο, μετά κάναμε με τον Δημήτρη ένα ποντκαστάκι και επιτέλους βρισκόμαστε ξανά.
Μαριλένα:
[0:52] Ναι, τι ωραία.
Δημήτρης:
[0:54] Θα έλεγα στα ραδιοκύματα αλλά δεν είναι ραδιοκύματα, είναι... Έχει, παίζει κάπου WiFi οπότε θα μπορούσε να το πεις ότι έχει κάτι ραδιοκύματα κάπου εκεί μέσα, κάπου εκεί μέσα. Θα το φανταζόσουνα ποτέ, Μαριλού, ότι θα φτάναμε το επεισόδιο 40;
Μαριλένα:
[1:10] Αυτό έβλεπα τώρα, έχεις γράψει «Μαριλένα 40 αστεράκι» και λέω: «Λες να 'χουμε φτάσει 40 επεισόδια;» Μπράβο μας.
Δημήτρης:
[1:18] Έχουμε φτάσει 40 επεισόδια και αυτό ήταν αφορμή για μένα να σκεφτώ ότι ο αριθμός 40 έχει μία παράξενη επαναληψιμότητα στην ελληνική κουλτούρα, τον βλέπουμε σχετικά συχνά δηλαδή. Σκέφτομαι τις Σαράντα Εκκλησίες, σκέφτομαι τους Άγιους Σαράντα, σκέφτομαι τους 45 Γιάννηδες - ή 45 μάστορες; - είναι αυτό που κοροϊδεύαμε (Γιάννηδες) στο επεισόδιο με τις παροιμίες. Μπράβο. Αλλά είναι και ένα άλλο με 40 μάστορες.
Μαριλένα:
[1:50] Δεν ξέρω, μη μου τα μπερδεύεις πάλι.
Δημήτρης:
[1:52] Ποιο είναι; (Σαράντα...) Έχουμε το ίντερνετ εδώ και μπορούμε να το τσεκάρουμε, αυτό είναι το ωραίο. 40 μάστορες. «45 μάστορες και 60 μαθητάδες.»
Μαριλένα:
[2:05] Α, αυτό είναι από ποίημα.
Δημήτρης:
[2:07] Το γεφύρι της Άρτας. Ε;
Μαριλένα:
[2:09] Ναι ρε, από λαϊκό ποίημα είναι. Δεν είναι παροιμία.
Δημήτρης:
[2:13] Ναι, οπότε κι εκεί βλέπουμε 45, εντάξει δεν είναι 40, είναι 45, αλλά κάπου το 40 υπάρχει και ξαναυπάρχει.
Μαριλένα:
[2:21] Ε, ναι, κι είναι και 40 μέρες στη λοχεία, οι 40 μέρες αφού πεθάνει ένας άνθρωπος που κάνουνε μνημόσυνο. Ναι, είναι σημαντικό το 40 για κάποιο λόγο. (Ναι) Εγώ θα 'μαι 40 σε τρεις μήνες.
Δημήτρης:
[2:34] Μέσα από την παράδοση και μέσα από τη θρησκεία θα έλεγα περισσότερο.
Μαριλένα:
[2:38] Θα 'ταν ενδιαφέρον να το ψάχναμε παραπάνω και να κάναμε ένα επεισόδιο γιατί δεν θα κάνουμε επεισόδιο για το 40.
Δημήτρης:
[2:45] Όχι, δεν θα κάνουμε επεισόδιο για το 40. Θα κάνουμε ένα επεισόδιο το οποίο έχει να κάνει με το γεφύρι της Άρτας, έτσι τώρα που το σκέφτομαι, που έπεφτε. Η ιστορία είναι το γεφύρι της Άρτας κάθε φορά που το χτίζανε γκρεμιζότανε και δεν είναι το μόνο πράγμα που γκρεμίζεται στην Ελλάδα από φυσικά φαινόμενα, ας πούμε. Αναφέρομαι στους σεισμούς. Ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο... Εντάξει, η Ελλάδα δεν είναι στα τοπ των τοπ σε όλο τον κόσμο σχετικά με το πόσους σεισμούς έχουμε και πόσο διάσημη γεωλογικά ή σεισμικά είναι η χώρα μας. Σκέφτομαι κάτι Ιαπωνίες με κάτι τσουνάμια και κάτι... Εκεί στον Ειρηνικό, τέλος πάντων, οι χώρες που είναι εκεί στο Ring of Fire, το δαχτυλίδι της φωτιάς θα λέγαμε, που είναι στον Ειρηνικό με τα ηφαίστεια και τους σεισμούς και όλα αυτά. Ναι, δεν πιάνουμε τέτοιους σεισμούς, αλλά έχουμε ίσως ένα από τα πιο διάσημα ηφαίστεια στην ιστορία του κόσμου. Αναφέρομαι φυσικά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και αυτό το ηφαίστειο κατάφερε και εξάλειψε διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα, οπότε δεν είμαστε και αμελητέοι.
Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας στο Patreon.