42: Η προσωπική επαφή με μετανάστες και πρόσφυγες
Ο Δημήτρης και η Μαριλένα συζητάνε για τις φορές που είχανε μια προσωπική επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και την προσπάθεια τους να ξεπεράσουν (κυρίως μέσα από το φαγητό!) τον ρατσισμό που υπάρχει από τους περισσότερους Έλληνες κατά αυτών των ομάδων.
Σημειώσεις εκπομπής (show notes)- Η ραδιοφωνική σειρά του Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ (Hitchhiker's Guide to the Galaxy)
- Το επεισόδιο του Easy Greek με τον πακιστανό που αναφέρουμε
- Κάτι τέτοιο μας μαγείρεψε η Σόνια από το Αφγανιστάν
- Διαπίστωσα ότι ούτε εμείς αναφέραμε το όνομα του νεαρού πακιστανού που σκοτώθηκε στην Καλλιθέα. Ήταν Ανέες Μιρ, και αυτό είναι το άρθρο της Lifo που ανέφερα
Μαριλένα
[0:18] Έλα, ξεκίνα το εσύ.
Δημήτρης:
[0:21] Γεια σας φίλοι και φίλες του Easy Greek podcast, το podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με αυθεντικούς διαλόγους. Οι διάλογοι αυτοί είναι μεταξύ εμένα, του Δημήτρη, και της...
Μαριλένα:
[0:34] Μαριλένας. Γεια και από εμένα.
Δημήτρης:
[0:38] Είμαστε στο επεισόδιο 42, Μαριλού.
Μαριλένα:
[0:42] Λογικό, είμασταν στο επεισόδιο 40 πριν δύο επεισόδια άρα...
Δημήτρης:
[0:46] Και στο προηγούμενο επεισόδιο ήμασταν στο επεισόδιο 41.
Μαριλένα:
[0:49] Ναι αλλά δεν το σχολιάσαμε τότε, γιατί δεν το θυμάμαι. (Κοίτα, είναι...)
Δημήτρης:
[0:51] Το 42 σαν αριθμός ενώ το βρίσκω λίγο χαζούλι κάθε φορά σκέφτομαι το «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ», το "Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Μου είχες πει είχες δει την ταινία ε;
Μαριλένα:
[1:05] Όχι, δεν το έχω δει. (Όχι;) Όχι.
Δημήτρης:
[1:09] Καλά, η ταινία ήτανε μια βλακεία, αλλά το βιβλίο ήταν ωραίο και ακόμα πιο ωραίο ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες ήταν βασισμένο το βιβλίο ή τα βιβλία και μπορεί ο καθένας να τα βρει online, να τα ακούσει. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το "Hitchhiker's Guide to the Galaxy"; Το 42 υποτίθεται πως είναι η απάντηση στο σύμπαν, στη ζωή και στα πάντα. Ποια είναι η απάντηση στο σύμπαν, τη ζωή και στα πάντα; Ένας υπολογιστής τεράστιος του έκαναν αυτή την ερώτηση, του πήρε ένα εκατομμύριο χρόνια να βρει την απάντηση και η απάντησή του ήταν «42». Και όλοι περιμένανε με τυμπανοκρουσίες και γιορτές να μάθουν την απάντηση μετά από ένα εκατομμύρια χρόνια. Περίμενε. Τέλος πάντων, είναι τέτοιο καμένο χιούμορ έχει ο Ντάγκλας Άνταμς και γι' αυτό τον αγαπάμε. Μαριλού, πριν μπούμε στο ψητό του σημερινού θέματος (Ωραία) θα ήθελα να παίξουμε ένα ηχητικό μήνυμα που μας έστειλε ο φίλος μας, ο Manoj.
[2:23] Και ο οποίος μας έχει στείλει πολλές φορές σχόλια στο easygreek.fm Είναι από τους πιο συχνούς μας σχολιάστες. Να θυμίσω σε όλους σας εκεί έξω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο και εσείς να σχολιάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας για ό,τι λέμε στο easygreek.fm ή και στο podcast@easy-greek.org Λατρεύουμε να μας στέλνετε μηνύματα, παρατηρήσεις, σχόλια, απορίες και ηχητικά μηνύματα. Οπότε, ας παίξουμε το ηχητικό μήνυμα του φίλου μας του Manoj.
Manoj:
[3:01] Γεια σας, Μαριλένα και Δημήτρη, είμαι ο Manoj και είμαι από την Ινδία. Μένω στην Ινδία. Είμαι 45 χρονών, μαθαίνω ελληνικά εδώ και δύο χρόνια. Εμείς, εγώ και η γυναίκα μου, μας αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύουμε. Ταξιδέψαμε ένα νέα χώρα κάθε χρόνο. Πριν κάθε ταξίδι προσπαθήσω να μαθαίνω μερικές λέξεις στην γλώσσα της χώρας όπου ταξιδεύουμε. Πέρυσι, ηθέλαμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα. Κάναμε κρατήσεις ξενοδοχείων, αγοράσαμε εισιτήρια πλοίων, πτήσεων κ.τ.λ. Δυστυχώς, ήρθε ο ιός και ήρθε η καραντίνα. Δεν μπορούσαμε να επισκέπταμε στην Ελλάδα, αλλά συνέχισα να μαθαίνω ελληνικά όπου ξεκίνησα λίγες μήνες πριν.
[4:07] Τα δύο κανάλι σας, κανάλια σας με βοηθούν πάρα πολύ να μαθαίνω ελληνικά, το Easy Greek και αυτό το podcast. Δεν έχει πάρα πολύ υλικά να μαθαίνω ελληνικά στο ίντερνετ. Χωρίς εσάς δεν μπορούσα καν να πω απλά «ευχαριστώ» στα ελληνικά. Τώρα μετά δύο χρόνια, με τα κανάλι σας μιλάω έτσι. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. Να είστε καλά. Γεια σας.
Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας στο Patreon.