77: Κρασί που ακούει μουσική!
Ο Δημήτρης μιλάει με τον Γιάννη, οινοπαραγωγό ο οποίος βάζει στα αμπέλια του να ακούνε μουσική. Συζητάνε με τον Δημήτρη για την όλη διαδικασία της παραγωγής κρασιού και τι διαφορά κάνει η μουσική για να γίνει το κρασί ακόμα καλύτερο.
Σημειώσεις εκπομπής- Η σχετική μελέτη που αναφέρει ο Γιάννης από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
- Το κρασί Σφένδαμος στον Βασιλόπουλο
- Η σελίδα του αμπελουργείου
Το e-mail μας: podcast@easy-greek.org
Το e-mail του Γιάννη: mentor.kakoulidis@gmail.com
Δημήτρης:
[0:17] Γεια σας φίλοι και φίλες του Easy Greek podcast, του podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με αυθεντικούς καθημερινούς διαλόγους. Είμαι ο Δημήτρης και σήμερα έχουμε μαζί μας έναν καλεσμένο, έναν εξέχοντα καλεσμένο, είναι ο Γιάννης. Γεια σου Γιάννη.
Γιάννης
[0:36] Γεια σου, καλησπέρα.
Δημήτρης:
[0:38] Ο Γιάννης είναι ο ξάδερφ... είναι μάλλον, περίμενε, άμα κάνω κάποιο λάθος Γιάννη, διόρθωσε.
Γιάννης
[0:44] Ναι ναι ναι.
Δημήτρης:
[0:45] Λοιπόν, είναι ο άντρας μίας ξαδέρφης, μιας πρώτης ξαδέρφης του φίλου της μητέρας μου.
Γιάννης
[0:54] Ναι ναι ναι, σωστά.
Δημήτρης:
[0:55] Εντάξει τό πέτυχα, έτσι;
Γιάννης
[0:57] Σωστά.
Δημήτρης:
[0:58] Μιλώντας με τη μητέρα μου πριν κάποιες μέρες μου λέει «μίλησα με αυτόν τον Γιάννη, με αυτόν τον κύριο Γιάννη, ο οποίος έχει κρασιά στην Πιερία αν δεν κάνω λάθος ε; (Ναι ναι) Στην Κατερίνη και που τους παίζει μουσική και αυτό κάνει πολύ καλό στο κρασιά και στα αμπέλια. Δεν κατάλαβα ακριβώς πώς η μουσική επηρεάζει τα αμπέλια αλλά για αυτό μπορείς να μας μιλήσεις εσύ, Γιάννη. (Ωραία). Καταρχάς, πες μας... κάνε μας μια εισαγωγή, πώς έμπλεξες με τα κρασιά και πώς ανακάλυψες... Μάλλον πες μας λίγο για την καλλιέργεια του κρασιού και των αμπελιών και πες μας πώς ανακάλυψες αυτό το... αυτό το ειλικρινά μαγικό πράγμα, αυτή τη μαγεία της μουσικής.
Γιάννης
[1:50] Έγινε. Καταρχήν, Δημήτρη, θα σου πω ότι είμαι... Γιάννης Κακουλίδης είναι το επώνυμο. (Ναι) Το οινοποιείο και το αποστακτήριο είναι σε νομικό πρόσωπο, είναι τα τρία μου παιδιά, είναι εταιρία. Το είχα ξεκινήσει εγώ ερασιτεχνικά και μετά στη συνέχεια τους τα μεταβίβασα γιατί είμαι ήδη συνταξιούχος εγώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και με τα αμπέλια έμπλεξα γιατί ήθελα μετά αφού βγω στη σύνταξη να έχω κάτι να ασχολούμαι. (Ναι). Το αμπέλι μας - τα αμπέλια, γιατί είναι σε τρία διαφορετικά μέρη, βρίσκονται όπως είχαμε πει προηγούμενα στο χωριό Σφενδάμη του νομού Πιερίας, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, και σε ένα από αυτά τα χωράφια, τα αμπέλια, είναι και το οινοποιείο και το αποστακτήριο.
Δημήτρης:
[2:45] Όταν λες αποστακτήριο, κάνεις και τσίπουρο δηλαδή.
Γιάννης
[2:48] Ναι κάνουμε τσίπουρο. Το τσίπουρο, ως γνωστόν, γίνεται... αποστάζεται από τα στέμφυλα. Στέμφυλα είναι το σταφύλι που απομένει μετά αφού πατηθεί το σταφύλι από τη μηχανή και σπάσει, γίνεται η λεγόμενη σταφυλομάζα. Τραβάμε το κρασί, και στη συνέχεια εκείνο που απομένει είναι τα στέμφυλα. Εκείνα αποσταζονται με την προσθήκη κάποιου νερού τέλος πάντων και βγαίνει το τσίπουρο, ή ρακί όπως λέγεται - η τσικουδιά, όπως λέγεται στην Κρήτη. (Ναι). Εμείς το κρασί, επειδή είμαστε μικροί οινοποιοί, για να μπούμε στην αγορά φροντίζουμε να κάνουμε καλή ποιότητα και κάτι το διαφορετικό.
Δημήτρης:
[3:33] Τι το διαφορετικό έχει το κρασί σας;
Γιάννης
[3:36] Η ποιότητα.
Δημήτρης:
[3:37] Κάποιος ο οποίος... εγώ ομολογώ ότι με τα κρασιά δεν τα πάω πολύ καλά, δηλαδή μου αρέσει το κρασί προφανώς αλλά δεν μπορώ πάντα να ξεχωρίσω την καλή ποιότητα.
Γιάννης
[3:50] Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να ξεχωρίσει το καλό κρασί από το κακό. Συνήθως λένε ότι καλό κρασί είναι η καλή παρέα, έτσι; (Ναι, συμφωνώ). Αλλά υπάρχουν και κάποιοι τρόποι για να διαπιστώσει κάνεις αν το κρασί που παράγει είναι κάποιας ποιότητας είναι καλό ή κακό κτλ. Εμείς πήραμε μέρος σε δυο διαγωνισμούς πριν απο τον κορονοϊο, γιατί (κατά την διάρκεια) του κορονοϊού δεν γινόντουσαν πια διαγωνισμοί, και τη μία χρονιά, το 2018, συμμετείχαμε με ένα κόκκινο κρασί του 2015, και με άριστα το 100 πήραμε βαθμολογία 87. Πήραμε δηλαδή ασημένιο μετάλλιο. (Εξαιρετικά).
[4:45] Το πιο νεότερο κρασί από μας που ήταν του '15, ήτανε του '12. Δηλαδή εάν τώρα θα πάμε εκείνο το κρασί του '15 σε μία επιτροπή οινολόγων για να βαθμολογήσει, σίγουρα θα πάρουμε χρυσό. Το '19 πήγαμε με κρασί του '16 και πήραμε χάλκινο μετάλλιο. Το 2017, μία ποικιλία μας, το αγιωργίτικο - παρένθεση, το αγιωργίτικο... η μάνα του αγιωργίτικου είναι η Νεμέα, η Κόρινθος, αλλά στα μέρη τα δικά μας, και το κλίμα βοηθάει αλλά και το έδαφος βοηθάει πάρα πάρα πολύ, και βγαίνει εξαιρετικό. Το 2017 λοιπόν κάναμε αγιωργίτικο μονοποικιλιακό, δηλαδή δεν είχε άλλη πρόσμιξη κρασιού. Το στείλαμε στο Λονδίνο σε έναν διαγωνισμό και πήραμε ειδική διάκριση. Ειδική διάκριση, δηλαδή πήραμε αυτό που λέγαμε στο δημοτικό 10 με τόνο.
Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας στο Patreon.