podlist.gr

98: Slow News | Επαναπροωθήσεις ("pushbacks") στο Αιγαίο

Στο νέο επεισόδιο Slow News, η Αναστασία μας λέει σε αργά ελληνικά για την εμπόδιση της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την απόκαλυψη παράνομων πρακτικών.

Σημειώσεις εκπομπης Απομαγνητοφώνηση

Αναστασία:
[0:10] Γεια σας φίλες και φίλοι του Easy Greek. Είμαι η Αναστασία και θα είμαι μαζί σας σήμερα σε ένα ακόμα επεισόδιο slow news, ένα επεισόδιο στο οποίο θα μιλήσουμε για τα νέα από την Ελλάδα σε αργά ελληνικά. Σήμερα θα μιλήσουμε για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, και ειδικότερα για τις επαναπροωθήσεις που συχνά τις ακούμε να αναφέρονται και στις ελληνικές ειδήσεις με την αγγλική λέξη "pushback".

[0:37] Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια φτάνουν στην Ευρώπη μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές του κόσμου, κυρίως χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως πόλεμο η οικονομική κρίση. Για να διαχειριστεί αυτή τη ροή μεταναστών, η Ευρώπη εφαρμόζει τον κανονισμό Δουβλίνο 3, ο οποίος λέει ότι όταν ένας μετανάστης φτάσει σε μία χώρα της Ευρώπης, η χώρα αυτή είναι υποχρεωμένη να τον υποδεχτεί και να του δώσει τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης δημιουργήσει τον Frontex, έναν οργανισμό που βοηθάει τα κράτη-μέλη να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της και να διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές. Για να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται μέσω της Τουρκίας, είτε περνώντας τα σύνορα μας στον ποταμό Έβρο στα βορειοανατολικά, είτε από τη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

[1:43] Όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάσουν στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει, όπως είπαμε, την υποχρέωση να τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για άσυλο. Γιατί λοιπόν μιλάμε για επαναπροωθήσεις; Γιατί όσο και αν όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έχει υποδεχτεί χιλιάδες μετανάστες, είναι πολλές και οι περιπτώσεις που ελληνικές αρχές αντί να υποδεχτούν τους ανθρώπους αυτούς, τους εμποδίζουν από το να φτάσουν στη χώρα μας και να ζητήσουν άσυλο και τους σπρώχνουν πίσω στην Τουρκία. Υπάρχει μία οργάνωση, η Forensic Architecture, που ερευνά το θέμα αυτό και έχει μάλιστα φτιάξει και έναν χάρτη όπου δείχνει τα σημεία στα οποία καταγράφονται οι επαναπροωθήσεις. Σύμφωνα με την Forensic Architecture, η πρώτη επαναπροώθηση αναφέρθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2020. Από τότε έως τον Μάρτιο του 2022, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περίπου 1.000 επαναπροωθήσεις. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν στη Λέσβο, ενώ πολλές έγιναν στη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

[2:56] Όμως οι επαναπροωθήσεις δεν περιορίζονται πια μόνο σε αυτή την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά γίνονται πλέον και σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, όπως η Καλαμάτα, η Μάνη και η Κρήτη, αφού υπάρχουν μετανάστες που προσπαθούν να προσπεράσουν την Ελλάδα και να πάνε κατευθείαν στην Ιταλία, διασχίζοντας μια απόσταση τουλάχιστον χιλίων χιλιομέτρων μέσα στη θάλασσα.

Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας..

Πηγή: https://www.easygreek.fm/98

Περισσότερα επεισόδια

225: Η ιερή σιέστα

Η Μαριλένα κι ο Δημήτρης συζητάνε για τον μεσημεριανό ύπνο και τις ώρες κοινής ησυχίας. Meetup Κύπρου Τα λέμε στις 10 Μαρτίου, 19:00 στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία! Σημειώσεις εκπομπής Ξεκόλλα απ' τη Σχεδία Η έκφραση της εβδομάδας Με το συμπάθιο Συνήθειες ύπνου μας, επεισόδιο podcast Το θέμα της εβδομάδας Ώρες κοινής ησυχίας news 247 Νόμος Παπαθεμελή Βίντεο αγγλικά/ελληνικά για τα ωφέλη του...

224: Εφηβεία

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα συζητάνε την πρόσφατη επιτυχημένη σειρά του Netflix, "Adolescence", και την εμπειρία του να είναι κανείς εφηβος σήμερα. Και αν σας παραξενεύει που αναφέραμε τον αριθμό 222 αντι για 224... Έχουμε μπερδέψει λίγο τη σειρά ηχογράφησης! Meetup Κύπρου Τα λέμε στις 10 Μαρτίου, 19:00 στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία! Σημειώσεις εκπομπής 090 podcast Λεωφορείο 218 Luben και AI...

223: Καλή συνέχεια

Η Μαριλένα και ο Δημήτρης μιλάνε για τις ευχές! Kαλή επιτυχία, καλά στέφανα...καλή λευτεριά! Σημειώσεις εκπομπής Super Easy Greek for Beginners 25: Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα Ξεχάσαμε να αναφέρουμε τις εποχές: καλό χειμώνα! Είχαμε κάνει και σχετικό podcast - «Να πούμε καλό χειμώνα;» Glossonauts x Easy Greek Meetup Πρόταση της εβδομάδας 100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία Απομαγνητοφώνηση...