H γενιά του '30 στις εικαστικές τέχνες
Σε αυτό το podcast η Μαριάννα Μαυρουδή μιλά για τη Γενιά του 30’ στις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα για τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Φώτη Κόντογλου, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα και τον Γιάννη Μόραλη.
Γενιά του ’30 ονομάστηκε η γενιά κατά την οποία διαπρεπείς διανοούμενοι και καλλιτέχνες της εποχής, βρέθηκαν στο απόγειο της πιο γόνιμής τους περιόδου. Βασισμένοι στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, επαναπροσδιόρισαν τις έννοιες της ελληνικότητας και του λαϊκού πολιτισμού.
Ο Κωνσταντίνος Παρθένης δημιουργεί αλληγορικές και θρησκευτικές συνθέσεις με σαφείς επιρροές από την ελληνική αρχαιότητα, το Βυζάντιο αλλά και τα νεότερα πολιτιστικά ρεύματα. Ο Φώτης Κόντογλου εμπνέεται από το Βυζάντιο και την Ανατολική παράδοση και δημιουργεί έργα ενστερνιζόμενος την αξία του λαϊκού ήθους. Ο Γιάννης Τσαρούχης βασιζόμενος στην ελληνική παράδοση, την αναγεννησιακή και τη λαϊκή τέχνη, δημιουργεί έργα σύγχρονης τέχνης που προάγουν την ελληνικότητα. Ο Νίκος Εγγονόπουλος υπήρξε ο κύριος εκφραστής του σουρεαλισμού στην Ελλάδα, εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, τη βυζαντινή παράδοση και αφήνει το δικό του στίγμα με το στοχαστικό του έργο και τη μεταφυσική του ζωγραφική. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ανήκει στην ομάδα των «κλασικών» του μοντερνισμού, συνδέει την αρχαία αλλά και νεότερη ελληνική τέχνη και αισθητική παράδοση και εισάγει την έννοια της μετακυβιστικής ζωγραφικής στη χώρα μας. Τέλος, ο Γιάννης Μόραλης ενώνει το κλασικό με το μοντέρνο με μια ανθρωποκεντρική θεματική που έχει ως κύριο άξονα της, τον έρωτα και το θάνατο καθώς και το εικαστικό του έργο επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα.