podlist.gr

Τα μεταλλαγμένα και το ελαιόλαδο από… βαμβάκι!

Ήρθε η ώρα, μετά από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει για τα τρόφιμα, την ανάγνωση του των και τις τεχνολογικές εξελίξεις στη γεωργία να μιλήσουμε επιτέλους για τα μεταλλαγμένα ή πιο σωστά όπως θα μας πει ο καθηγητής, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και το περιβάλλον; Θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα του επισιτισμού της ανθρωπότητας; Και μπορούμε όντως να φτιάξουμε ελαιόλαδο από βαμβάκι;

Περισσότερα επεισόδια

Τα μυστικά της εντροπίας

Αν αγαπάτε το διάστημα και την κοσμολογία τότε ίσως να έχετε ακούσει για την εντροπία. Αν δεν την έχετε ακούσει, μπορεί να τη θυμάστε σαν έννοια από το μάθημα της φυσικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεστε μια πιο καθαρή εξήγηση αυτού του φαινομένου το οποίο τελικά θα οδηγήσει όλα τα συστήματα που υπάρχουν στο σύμπαν σε μια κατάσταση αταξίας. Τι είναι λοιπόν η εντροπία;

Η παγκοσμιοποίηση πριν την παγκοσμιοποίηση

Στην εποχή της πληροφορίας, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και της οπτικής ίνας, ο όρος «παγκοσμιοποίηση» δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Το ξέρατε όμως ότι πριν την παγκοσμιοποίηση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα υπήρξε μια άλλη; Σε αυτήν την πρώτη παγκοσμιοποίηση πρωταγωνιστής ήταν η ίνα του βαμβακιού, το οποίο ξεκίνησε σαν μια καλλιέργεια στην Ινδία και τελικά άλλαξε τον τρόπο που...

Είμαστε όλοι λίγο Νεάντερταλ

Ακόμη και να μην παρακολουθήσατε τα φετινά βραβεία Νόμπελ μπορεί να πήρε το αυτί σας το όνομα Ζβάντε Πάμπο. Και να μην το πήρε όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί σε αυτό το επεισόδιο θα μάθετε τα πάντα για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ που χάρισε στον Πάμπο το Νόμπελ ιατρικής. Ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και το γονιδίωμα ανθρωπίνων ειδών που μπορεί να έχουν...