Ο μεσοπόλεμος και το πιο μοντέρνο κτίριο της Αθήνας
Με την ιστορία της περίφημης "μπλε πολυκατοικίας" των Εξαρχείων ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο της "Ιστορίας της Κυριακής" η Ελίνα Φαρσάρη. Το εμβληματικό αυτό κτίριο που θεωρείται μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανεγέρθηκε το 1933 και ήταν το πιο μοντέρνο κτίριο της πρωτεύουσας. Η σύλληψη του αρχιτέκτονα Κυριακούλη Παναγιωτάκου για μία από τις πρώτες πολυκατοικίες της πρωτεύουσας ήταν ρηξικέλευθη και εντυπωσιακή.
Την περίοδο του μεσοπολέμου, ιδιαίτερα δύσκολη από οικονομική και όχι μόνο άποψη, εισήχθη στη χώρα μας από τη δυτική Ευρώπη ο μοντερνισμός, το πρώτο και καθοριστικό κίνημα της πρωτοπορίας που επηρέασε σημαντικά τις τέχνες και τα γράμματα. Οι πολυκατοικίες έγιναν το "σήμα κατατεθέν" του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική και η "μπλε πολυκατοικία" των Εξαρχείων ήταν ένα από τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα οικοδομήματα του μοντερνισμού.
Το κτίριο αυτό στο πέρασμα των δεκαετιών "υπήρξε μάρτυρας" μέσα από τα μάτια των επιφανών ενοίκων του μεγάλων στιγμών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών. Κατά μια περίεργη συγκυρία, οι περισσότεροι από τους ενοίκους των 40 διαμερισμάτων της "μπλε πολυκατοικίας" ήταν προοδευτικοί και δημοκράτες και το κτίριο που ανήκε στον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο έγινε το καταφύγιο κατατρεγμένων και κυνηγημένων.
Στο σημερινό επεισόδιο ξεναγούμαστε στους εντυπωσιακούς χώρους του κτιρίου αυτού που εξακολουθεί να στέκει στο ίδιο σημείο της πρωτεύουσας ως φορέας μνήμης και ιστορίας.