podlist.gr

"SOS από Ηράκλειον, βυθιζόμαστε!"

Στο τραγικό ναυάγιο του “Ηράκλειον”, του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της εταιρείας “Τυπάλδος Lines” που οδήγησε στον υγρό θάνατο 217 ψυχές, αναφέρεται το σημερινό επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής”. Με μια αναδρομή στα γεγονότα της μαύρης εκείνης 8ης Δεκεμβρίου 1966, αλλά και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, η Ελίνα Φαρσάρη ξεδιπλώνει το χρονικό της μεγάλης τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.

Το ναυάγιο του “Ηράκλειον” του πιο γρήγορου πλοίου, όπως το διαφήμιζε η ναυτιλιακή εταιρεία που κυριαρχούσε στην ακτοπλοΐα της μεταπολεμικής περιόδου, υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί ο θάλαμος επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και να εκπονηθούν πρωτόκολλα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Η τραγική απώλεια των 217 ανθρώπων έθεσε σε εφαρμογή τον μηχανισμό της απαγόρευσης απόπλου για όλα τα πλοία όταν στα πελάγη επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, και προετοίμασε το έδαφος για την δημιουργία των ναυτιλιακών εταιρειών λαϊκής βάσης.

Η ναυτιλιακή εταιρεία των αδελφών Τυπάλδου, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο μπορεί να κατέρρευσε οικονομικά, όμως οι υπαίτιοι έπεσαν “στα μαλακά” όταν εν τέλει κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά τη ναυτική αυτή τραγωδία, οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Κρήτης ταξιδεύοντας προς τον Πειραιά, νιώθουν δέος όταν περνούν από τη Φαλκονέρα, το σύνορο του Κρητικού και του Μυρτώου πελάγους, όπου αναπαύονται για πάντα τα θύματα του “Ηράκλειον”.

Πηγή: https://istoriatiskiriakis.captivate.fm/

Περισσότερα επεισόδια

Ροκ ιστορίες από τα 90’s με τον Θοδωρή Βλαχάκη

Τι σχέση μπορεί να έχουν ένα παιδικό πιάνο και μερικές ειδήσεις στα «ψιλά» των εφημερίδων με ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αντιπολεμικά τραγούδια της ελληνικής ροκ σκηνής; Πώς μια προσαγωγή σε Αστυνομικό Τμήμα με θετική έκβαση και μια επιγραφή στη βρύση εκκλησίας συνέβαλαν στην ολοκλήρωση ενός τραγουδιού που αναζητούσε ρεφρέν και τίτλο; Ποιο γεγονός θεωρήθηκε αλάνθαστο κριτήριο για την τεράστια...

Εριχθόνιος ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας/ Γιατί η θεά Αθηνά ονομάζεται ατελής μητέρα του;

Με μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία ασχολείται στο νέο επεισόδιο της «Ιστορίας της Κυριακής» η Ελίνα Φαρσάρη. Ο μύθος του Εριχθόνιου, του πρώτου βασιλιά της Αθήνας, του ήρωα που θεμελίωσε τη λατρεία της Αθηνάς και ίδρυσε τη λαμπρότερη γιορτή της αρχαιότητας, τα Παναθήναια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο βασιλιάς αυτός γεννήθηκε με περίεργο τρόπο και θεωρείται γιος του Ήφαιστου και Αθηνάς, μολονότι η...

Όταν ο Ηρακλής έγινε παιδοκτόνος και γυναικοκτόνος

Ο «Ηρακλής μαινόμενος» είναι μία από τις εμβληματικές τραγωδίες του Ευριπίδη και φέρνει στο προσκήνιο την πιο σκοτεινή πτυχή της ιστορίας του Ηρακλή. Και όμως, ο πιο αγαπητός ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είχε υπάρξει παιδοκτόνος και γυναικοκτόνος. Μάλιστα, οι 12 άθλοι που του επέβαλε ο Ευρυσθέας ήταν η τιμώρια του για το φρικτό του έγκλημα, προκειμένου να εξιλεωθεί και να εξαγνιστεί....