podlist.gr

"SOS από Ηράκλειον, βυθιζόμαστε!"

Στο τραγικό ναυάγιο του “Ηράκλειον”, του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της εταιρείας “Τυπάλδος Lines” που οδήγησε στον υγρό θάνατο 217 ψυχές, αναφέρεται το σημερινό επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής”. Με μια αναδρομή στα γεγονότα της μαύρης εκείνης 8ης Δεκεμβρίου 1966, αλλά και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, η Ελίνα Φαρσάρη ξεδιπλώνει το χρονικό της μεγάλης τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.

Το ναυάγιο του “Ηράκλειον” του πιο γρήγορου πλοίου, όπως το διαφήμιζε η ναυτιλιακή εταιρεία που κυριαρχούσε στην ακτοπλοΐα της μεταπολεμικής περιόδου, υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί ο θάλαμος επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και να εκπονηθούν πρωτόκολλα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Η τραγική απώλεια των 217 ανθρώπων έθεσε σε εφαρμογή τον μηχανισμό της απαγόρευσης απόπλου για όλα τα πλοία όταν στα πελάγη επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, και προετοίμασε το έδαφος για την δημιουργία των ναυτιλιακών εταιρειών λαϊκής βάσης.

Η ναυτιλιακή εταιρεία των αδελφών Τυπάλδου, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο μπορεί να κατέρρευσε οικονομικά, όμως οι υπαίτιοι έπεσαν “στα μαλακά” όταν εν τέλει κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά τη ναυτική αυτή τραγωδία, οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Κρήτης ταξιδεύοντας προς τον Πειραιά, νιώθουν δέος όταν περνούν από τη Φαλκονέρα, το σύνορο του Κρητικού και του Μυρτώου πελάγους, όπου αναπαύονται για πάντα τα θύματα του “Ηράκλειον”.

Πηγή: https://istoriatiskiriakis.captivate.fm/

Περισσότερα επεισόδια

Ο Κουασιμόδος, η Παναγία των Παρισίων και η ελληνική λέξη που ενέπνευσε τον Βίκτορα Ουγκώ

Η «Παναγία των Παρισίων» δικαίως θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας. Το επικών διαστάσεων δραματικό μυθιστόρημα με πολύ λυπηρό φινάλε του Βίκτορα Ουγκώ είναι γεμάτο μηνύματα και φυσικά συμβολισμούς. Ο ίδιος ο χαρακτήρας του Κουασιμόδου είναι εμβληματικός και καταλήγεις – θέλοντας και μη – να τον λατρέψεις για την άδολη και αυθεντική ψυχή του. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο...

Είχε η θεά Αφροδίτη «σκοτεινή» πλευρά στον χαρακτήρα της;

Με μυθολογία επιστρέφει στο νέο της επεισόδιο η «Ιστορία της Κυριακής» και αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Αρχέγονη θεότητα, στενά συνδεδεμένη με το ανθρώπινο ερωτικό συναίσθημα, πέρα από τα φυσικά της χαρακτηριστικά που της προσέδωσαν και τον τίτλο της θεάς της ομορφιάς, στα μυθολογικά επεισόδια παρουσιάζεται με μια ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά στον...

Η «Ψυχή του ρόδου»: Όταν ένας στίχος γίνεται πίνακας

Με την ιστορία ενός πίνακα ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο της «Ιστορίας της Κυριακής» η Ελίνα Φαρσάρη. Ο λόγος για την «Ψυχή του ρόδου» του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχάουζ που δέχθηκε επιρροές από τους προραφαηλίτες ζωγράφους και τον σύγχρονό του ιμπρεσιονισμό. Ο δημιουργός που είχε χαρακτηριστεί ως ο «ζωγράφος των μαγισσών και των νεράιδων» αντλεί από έναν και μόνο στίχο του ποιήματος «Μωντ» του...