podlist.gr

Το φαινόμενο Φρίντα Κάλο

Η ζωγράφος Φρίντα Κάλο, μια δυναμική, επαναστατική και εντελώς αντισυμβατική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, έχει γίνει σύμβολο. Όχι, μόνο, για την καλλιτεχνική της δημιουργία που εντάσσεται στα κινήματα της πρωτοπορίας, αλλά κυρίως για την ίδια την προσωπικότητά της. 

Με τη ζωή και την αέναη μάχη της με τον πόνο, τον οποίο βίωνε από πολύ μικρή ηλικία, ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο της «Ιστορίας της Κυριακής» η Ελίνα Φαρσάρη.

Η εκκεντρική ζωγράφος από το Μεξικό, στη διάρκεια της σύντομης ζωής της, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν λύγισε, αντιστάθηκε με ένα πρωτοφανές σθένος και έζησε με πάθος. Το έργο της, μολονότι δεν αναγνωρίστηκε όπως θα έπρεπε όσο η Φρίντα Κάλο βρισκόταν εν ζωή, σήμερα αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα, θεωρείται η μοναδική γυναίκα ζωγράφος που τα έργα της φτάνουν να πωλούνται στις δημοπρασίες σχεδόν όσο τα έργα του Πάμπλο Πικάσο. 

Η Φρίντα Κάλο είναι μια τοπική ηρωίδα για το Μεξικό. Το σπίτι της, το περίφημο «γαλάζιο σπίτι» έχει γίνει μουσείο, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η εικόνα της είναι πλέον τόσο οικεία και αναγνωρίσιμη με το χαρακτηριστικό μονόφρυδο και την εμφανέστατη τριχοφυΐα στο πάνω χείλος, στοιχεία που και η ίδια θεωρούσε ως τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της, μετά από το μυαλό της, όπως έγραφε στο ημερολόγιό της. 

Το έργο της, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από 55 προσωπογραφίες της, στις οποίες απεικονίζεται η προσπάθειά της να διαχειριστεί τον πόνο, την αναπηρία και εν γένει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά και ο ψυχισμός της, ως γυναίκας στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Φρίντα Κάλο έχει σήμερα ενταχθεί στο πάνθεον του φεμινιστικού κινήματος, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εν γένει των καταπιεσμένων, αφού δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό της να συμβιβαστεί. 

Καλή σας ακρόαση!

Πηγή: https://istoriatiskiriakis.captivate.fm/

Περισσότερα επεισόδια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, η καλλιέργεια της πατάτας και ένας μύθος

Είναι σε όλους γνωστό, ότι η καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα μας, διαδόθηκε επί των ημερών του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η Ελίνα Φαρσάρη στο νέο επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής” ασχολείται με αυτό ακριβώς το γεγονός. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται το επίσης γνωστό ανέκδοτο που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Καποδίστριας για να πείσει τους...

Είχε happy end η ιστορία της Αριάδνης και του Θησέα;

Τι απέγινε, άραγε, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου από τον Θησέα; Ο ήρωας της Αθήνας εκπλήρωσε την υπόσχεση γάμου που έδωσε στην Αριάδνη, την πριγκίπισσα της Κνωσού; Στο νέο επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής” η Ελίνα Φαρσάρη μας δίνει τη συνέχεια της ιστορίας και αναφέρεται στους μύθους που σχετίζονται με την πριγκίπισσα των Μινωιτών. Τι σημαίνει το όνομά της και γιατί λατρευόταν σαν...

Νοέμβρης ’73: Το κλικ που έγινε ιστορία

Η ασπρόμαυρη εικόνα του τανκ μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη 1973 είναι η πλέον αναγνωρίσιμη εικόνα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Ένα φορτισμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο που συμπυκνώνει το τέλος μιας ολόκληρης χρονικής περιόδου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το φιλμάκι των 35 δευτερολέπτων στο οποίο έχει αποτυπωθεί η στιγμή που το...