podlist.gr

Το φαινόμενο Φρίντα Κάλο

Η ζωγράφος Φρίντα Κάλο, μια δυναμική, επαναστατική και εντελώς αντισυμβατική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, έχει γίνει σύμβολο. Όχι, μόνο, για την καλλιτεχνική της δημιουργία που εντάσσεται στα κινήματα της πρωτοπορίας, αλλά κυρίως για την ίδια την προσωπικότητά της. 

Με τη ζωή και την αέναη μάχη της με τον πόνο, τον οποίο βίωνε από πολύ μικρή ηλικία, ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο της «Ιστορίας της Κυριακής» η Ελίνα Φαρσάρη.

Η εκκεντρική ζωγράφος από το Μεξικό, στη διάρκεια της σύντομης ζωής της, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν λύγισε, αντιστάθηκε με ένα πρωτοφανές σθένος και έζησε με πάθος. Το έργο της, μολονότι δεν αναγνωρίστηκε όπως θα έπρεπε όσο η Φρίντα Κάλο βρισκόταν εν ζωή, σήμερα αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα, θεωρείται η μοναδική γυναίκα ζωγράφος που τα έργα της φτάνουν να πωλούνται στις δημοπρασίες σχεδόν όσο τα έργα του Πάμπλο Πικάσο. 

Η Φρίντα Κάλο είναι μια τοπική ηρωίδα για το Μεξικό. Το σπίτι της, το περίφημο «γαλάζιο σπίτι» έχει γίνει μουσείο, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η εικόνα της είναι πλέον τόσο οικεία και αναγνωρίσιμη με το χαρακτηριστικό μονόφρυδο και την εμφανέστατη τριχοφυΐα στο πάνω χείλος, στοιχεία που και η ίδια θεωρούσε ως τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της, μετά από το μυαλό της, όπως έγραφε στο ημερολόγιό της. 

Το έργο της, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από 55 προσωπογραφίες της, στις οποίες απεικονίζεται η προσπάθειά της να διαχειριστεί τον πόνο, την αναπηρία και εν γένει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά και ο ψυχισμός της, ως γυναίκας στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Φρίντα Κάλο έχει σήμερα ενταχθεί στο πάνθεον του φεμινιστικού κινήματος, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εν γένει των καταπιεσμένων, αφού δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό της να συμβιβαστεί. 

Καλή σας ακρόαση!

Πηγή: https://istoriatiskiriakis.captivate.fm/

Περισσότερα επεισόδια

Γλαύκος, Σκύλλα και Κίρκη: ένα περίεργο μυθολογικό τρίγωνο

Με έναν όχι και τόσο γνωστό μύθο ασχολείται στο νέο επεισόδιο της “Ιστορίας της Κυριακής” η Ελίνα Φαρσάρη. Τι ήταν αυτό που συνέδεε το μυθικό τέρας, τη Σκύλλα, με τη μάγισσα Κίρκη; Πως ένας ανεκπλήρωτος έρωτας έφτασε να είναι μια ιστορία με πολλά, διαχρονικά μηνύματα; Γιατί η θεοποίηση ενός αγνού, μοναχικού ψαρά μετατράπηκε στην προσωπική του καταδίκη, και γιατί οι ερωτικές ιστορίες στην...

Ο Ηρακλής, η Λερναία Ύδρα και ο αστερισμός του καρκίνου

Τι λέει η ελληνική μυθολογία για τη δημιουργία του αστερισμού του καρκίνου; Η ιστορία της γέννησής του κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή είναι. Στην ουσία είναι μια λεπτομέρεια του μύθου που αφορά στον δεύτερο άθλο του Ηρακλή και την εξόντωση της Λερναίας Ύδρας. Για ο κάβουρας επιτέθηκε στον Ηρακλή; Ποιο ήταν το τέλος του και γιατί έγινε αστερισμός με έντονο συμβολισμό;Όλη η ιστορία για τον αστερισμό...

Μεσοπόλεμος: η φορολογική εξέγερση της Κρήτης τον Γενάρη του 1928

Η αυγή του 1928 ήταν μια περίοδος ταραγμένη. Στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου που είχε να διαχειριστεί τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού, την οδύνη της Μικρασιατικής Καταστροφής και το προσφυγικό ζήτημα, οι αγρότες και τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα δεινοπαθούσαν από την φτώχεια και την πείνα. Η οικουμενική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, ετοιμαζόταν να συνάψει ένα ακόμη εξωτερικό δάνειο και είχε...