podlist.gr

#102 Προσβάσιμος και Βιώσιμος Τουρισμός (Video)

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η ενημερωτική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Προσβάσιμο και Βιώσιμο Τουρισμό στο πλαίσιο της υλοποίησης επιμορφωτικών ημερίδων στου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής  Ένταξης.


Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και εκπρόσωποι φορέων. 


Η προσβασιμότητα είναι ένα επίκαιρο θέμα σε μια κατεξοχήν τουριστική περιφέρεια όπως το Νότιο Αιγαίο που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες για την εφαρμογή απαραίτητων μέτρων. Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια διευρύνεται η συζήτηση γύρω από τα μοντέλα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τον μεσομακροπρόθεσμο και στρατηγικό σχεδιασμό σε αυτόν τον τομέα. 


Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδειχθούν μέσα από τη συζήτηση οι καλές πρακτικές αλλά και οι προσκλήσεις στον τουρισμό, με γνώμονα την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι κκ. Κυριακή Κυρίτση, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Κυκλάδων - Υπεύθυνη Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου και Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη,  Στέλεχος Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου, Crowdpolicy, αφού απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό προς τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, παρουσίασαν συνοπτικά την σημασία της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας στον τουρισμό αλλά και τα ερευνητικά αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης σε σχέση με την προσβασιμότητα. 


Έπειτα, τον λόγο πήραν οι ομιλητές της ημερίδας, που μέσα από σύντομες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις επισήμαναν το πρόβλημα αλλά και την σημασία της προώθησης και την ενίσχυσης του Προσβάσιμου και Βιώσιμου Τουρισμού μέσα από οριζόντιες πολιτικές και καλές εφαρμόσιμες πρακτικές.  Πιο συγκεκριμένα:


Ο κ. Κούτσιανος Βασίλειος, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έκανε σύντομη τοποθέτηση με θέμα “Τουρισμός και Άτομα με Αναπηρία”. Επεσήμανε τα προβλήματα, πρότεινε λύσεις αλλά και την σημασία της προσβασιμότητας όχι μονο στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα. 


Η κ. Πάπιτση Χριστιάννα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, μίλησε για τα σημαντικά βήματα προώθησης της Προσβασιμοτητας και της Βιωσιμότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, παρουσιάζοντας την εφαρμογή υποβοηθηματων για Άτομα με Ειδικες Δεξιότητες σε γνωστές παραλίες του νησιού. 

Η κ. Χριστοδουλίδη Βουκελάτου Ματίνα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Δήμου Κω, αφού χαιρέτησε του συμμετέχοντες και τους συνομιλητές, επεσήμανε πως οι οριζόντιες πολιτικές εφαρμογής για την προσβασιμότητα θα πρέπει να είναι η μόνη λύση έτσι ώστε να επιτευχθούν άμεσες παρεμβάσεις από όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο κ. Ρεβίνθης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Σερίφου, αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, μίλησε για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο και επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν την αρχή καθώς όπως είπε “ Ο Τουρισμός πρέπει να είναι για όλους και πόσο μάλλον προσβάσιμος”.


Η κ. Πετρίδη Ειρήνη, Στέλεχος του Δήμου Σύμης, μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σύμη, αλλά και για τις εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας του Δήμου για τους πολίτες και τους επισκέπτες.


Ο κ. Στέλλας Σταύρος, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχου Πάρου μίλησε για την σημασία της επανάκτησης του δημόσιου χώρου και το κίνημα για τις παραλίες, που ξεκίνησε στην Πάρο. 


Επίσης, παρέμβαση έκανε η κ. Κοντιζά Ελένη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μυκόνου καθώς και ο κ. Μηλιός Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου. 


Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη συζήτηση.


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy. 


Περισσότερα για το Παρατηρητήριο: https://socialobservatory.pnai.gov.gr/

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/innovation-talks/episodes/102-----Video-e2g3163

Περισσότερα επεισόδια

#129 Συζητάμε με την GeoSquad, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab, για την ιδέα, το όραμα και τα επόμενα τους βήματα!

H GeoSquad, μία από τις 7 ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab του Δήμου Αθηναίων, υλοποιεί διαδραστική εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη μία διαφορετική ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, καθώς ο χρήστης μπορεί με την χρήση ΑΙ και Επαυξημένης Πραγματικότητας να συνομιλεί με τους φιλοσόλους της Αρχαίας Αθήνας. Σε αυτό το επεισόδιο,ο Παρασκευάς συζητάει...

#128 Συζητάμε με την Solarcode, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab, για την ιδέα, το όραμα και τα επόμενα τους βήματα!

H Solarcode, μία από τις 7 ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab του Δήμου Αθηναίων, υλοποιεί μια SAAS πλατφόρμα διαχείρισης τηε ενεργειακής απόδοσης του οικιστικού περιβάλοντος μίας πολης με την χρήση και αξιοποίση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιο συγκεκριμένη την ηλιακή ενέργεια.Σε αυτό το επεισόδιο, ο Δημήτρης και ο Σοφοκλής συζητάνε μαζί μας για την ιδέα, τα επόμενα...

#127 Συζητάμε με την CrossWalk IQ, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab, για την ιδέα, το όραμα και τα επόμενα τους βήματα!

H CrossWalk IQ, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Apps4Athens Innovation Lab του Δήμου Αθηναίων, υλοποιεί μια έξυπνη διάβαση που επιτρέπει στους κατοίκους μίας πόλης να μετακινούνται με ασφάλεια, ενισχύοντας την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη.Σε αυτό το επεισόδιο, ο Κυριάκος και η Κατερίνα συζητάνε μαζί μας για την ιδέα, τα επόμενα βήματα και το μέλλον της CrossWalk IQ αλλά και για την...