podlist.gr

H αθηναϊκή τοπογραφία του Ερρίκου Σλήμαν

Γεννημένος στα βόρεια της Γερμανίας πριν από ακριβώς 200 χρόνια, το 1822, ο Ερρίκος Σλήμαν έμελλε να αποτελέσει έναν από τους εμβληματικότερους αρχαιολόγους και ανασκαφείς στην ιστορία της μεσογειακής αρχαιολογίας: η σκαπάνη του έφερε στο φως την Τροία και τις Μυκήνες.

Κοσμοπολίτης, πολυταξιδεμένος, πολύγλωσσος, έζησε στη Ρωσία και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός προτού επιλέξει το μόνιμο τόπο διαμονής του: την Αθήνα.

Η ανακάλυψη της Τροίας κατά τα έτη 1870-1873, και του διάσημου Θησαυρού του Πριάμου έμελλε να είναι η ανασκαφή για την οποία θα περηφανευόταν περισσότερο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σλήμαν ανακαλύπτει τις Μυκήνες.

Μόλις 3 μήνες μετά το διαζύγιό του με την πρώτη του σύζυγο, παντρεύεται τη Σοφία Εγκαστρωμένου: Εκείνος ήταν 47 ετών, και εκείνη 17.

H  ιστορικός Ελευθερία Δαλέζιου, που επιμελήθηκε μαζί με την Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan την ψηφιακή έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών αφιερωμένη στον Ερρίκο Σλήμαν μας βοηθά να εισχωρήσουμε μέσα στο συναρπαστικό του σύμπαν.

Περισσότερα επεισόδια

Η ιστορία καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιόρτασε το 2020 τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Το τρίτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας κατά σειρά αρχαιότητας, οι παλιότερες και οι παλιότεροι εξ ημών το γνωρίζουμε ως ΑΣΟΕΕ. Σήμερα, είναι απλά το ΟΠΑ, με το επιβλητικό κεντρικό κτήριο/σήμα κατατεθέν επί της Πατησίων, σχεδιασμένο τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, πρώτο πρόεδρο του ιστορικού...

Μια βόλτα στους κήπους του Τατοΐου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου για τους κήπους του Τατοϊου, του θερινού ανακτόρου της πρώην βασιλικής οικογένειας, τι θα μείνει το ίδιο και τι πρόκειται να αλλάξει στο πλαίσιο της ανάπλασής τους.Η πρώτη εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, το 1874. Διαδοχικές ανεγέρσεις νέων κτηρίων από εξέχοντες αρχιτέκτονες της εποχής, κήποι με ελάφια από την...

Όταν οι εξόριστοι της Σπιναλόγκας μεταφέρθηκαν στο Αιγάλεω

Τι συνέβαινε στη Σπιναλόγκα; Πότε δημιουργείται η αποικία των ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν, από ποιους και με τι σκοπό; Ποια η διαφορά μίας αποικίας λεπρών και ενός λεπροκομείου;Από πού μαθαίνουμε για τη ζωή στη Σπιναλόγκα; Ποιες είναι πηγές; Ποιες οι συνθήκες διαβίωσης εκεί; Πότε κλείνει η αποικία και πώς και συμβαίνει αυτό; Πώς και βρίσκονται στην Αγία Βαρβάρα, στο Αιγάλεω...