podlist.gr

Jacobin Greece
Jacobin Greece

«Στα Τέμπη έγινε έγκλημα & οι ένοχοι είναι αυτοί» Μια συζήτηση με τον Ν. Μπογιόπουλο

Τα Τέμπη ήταν δυστύχημα ή έγκλημα; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα στο οποίο απαντά ο Νίκος Μπογιόπουλος και στη συνέχεια ξεδιπλώνει μαζί με τον Χρήστο Αβραμίδη τα αίτια για αυτήν την τραγική κατάληξη που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων, ενώ σκιαγραφεί με τεκμήρια ποιοι ήταν οι ένοχοι. Αυτοί που θησαύριζαν, από τη διαδικασία που μας οδήγησε σε αυτήν την μαύρη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2025.

Η συζήτηση φωτίζει όλα όσα συνέβησαν, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μοιραία νύχτα. Από την πλήρη υποβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης (μαζί πάνε αυτά) μέχρι τις συμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ για να κερδίζουν παραπάνω οι μεγάλοι εργολάβοι. Φυσικά απ’τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το μπάζωμα, και το βίντεο που «έτυχε» να βρεθεί 2 χρόνια μετά.

Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει εύκολα για το χάλι του ελληνικού σιδηροδρόμου, αν αποφύγει να μιλήσει για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μνημόνια που μας οδήγησαν εδώ. Όπως επίσης δεν μπορεί να μιλήσει για τα αιωνίως ανολοκλήρωτα συστήματα ασφαλείας, αν δεν αγγίξει μια παλιά και «ξύλινη» για κάποιους έννοια της πολιτικής οικονομίας: Το ποσοστό κέρδους. Ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει για τις κατευθύνσεις της Hellenic Train, δίχως να εξετάσει δυο άλλες ξεχασμένες έννοιες: Την εντατική και εκτατική ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Φυσικά από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προειδοποιούσαν για χρόνια ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τις 2.100 οργανικές θέσεις που προβλέπονταν, το 2023 δούλευε περίπου το 1/3, κάτι που κατά κοινή ομολογία έπαιξε τελικά ρόλο σε αυτήν την δραματική έκβαση.

Οι εργαζόμενοι ακόμα και την τελευταία στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν έστελναν ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι «έρχεται έγκλημα». Ως γνωστόν η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και συνέχιζε την ίδια πολιτική, με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους να θρηνήσουν πολλούς συναδέλφους τους. Αυτά είναι μερικά από όσα αναλύονται στην εκτεταμένη συζήτηση του Jacobin Greece με τον Νίκο Μπογιόπουλο.

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/jacobingreece/episodes/ep-e2v9cf4

Περισσότερα επεισόδια

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Μια συζήτηση με την Τζένη Λαλιούτη

Στην εκπομπή αυτή της σειρά Συζητήσεις με το Jacobin Greece ο Γιώργος Σουβλής μιλάει με την Επίκουρη Καθηγήτριας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Τζένη Λαλιούτη για τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα με αφορμή την μονογραφία της, Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, 1947-1989 (Ασίνη, 2016). Ειδικότερα, συζητάνε, μεταξύ άλλων, για τις καταβολές του αντιαμερικανισμού στην...

Πορτρέτα: Φωτογραφία, Βλέμμα & Ουτοπία σε ένα γκράφικ νόβελ για τις Κυκλάδες. Νίκος Τσουκνίδας.

Στην εκπομπή αυτή της σειράς Συζητήσεις με το Jacobin Greece ο Γιώργος Σουβλής μιλάει με την εικονογράφο, Νίκο Τσουκνίδα για το γκράφικ νόβελ του Πορτρέτα (Μεταίχμιο & Αλεξάνδρεια, 2024).Ειδικότερα, συζητάνε, μεταξύ άλλων, για την εκδοτική πορεία και την ιστορία της σύλληψης του συγκεκριμένου γκράφικ νόβελ, την φωτογραφία και την αναπαράσταση, τις αξίες που το ενημερώνουν όπως αυτές της...

Ο ρόλος των γυναικών στην Επανάσταση του 1821. Οι Διανοητικές τους συμβολές. Μια συζήτηση με την Ε. Παπαλεξοπούλου.

Στην εκπομπή αυτή της σειρά Συζητήσεις με το Jacobin Greece ο Γιώργος Σουβλής μιλάει με την ιστορικό, Ελισάβετ Παπαλεξοπούλου για το ρόλο των γυναικών στην ελληνική επανάσταση του 1821 με έμφαση στις διανοητικές τους συμβολές με αφορμή την διδακτορική της διατριβή με τίτλο, Intellectual activists in an Age of Revolutions: Women’s ideas and political practices in the Greek cultural space...