podlist.gr

LIFO POLITICS
LIFO POLITICS

Οι αιτίες της αρνητικής εικόνας της Γερμανίας στην Ελλάδα

Ο Γερμανός αναλυτής, και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικεφαλής του Προγράμματος Μεσογείου, Ρόναλντ Μαινάρντους, παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, η οποία ανιχνεύει τις αιτίες για την κακή γνώμη που έχουν οι Έλληνες για την Γερμανία. Την έρευνα αυτή διεξήγαγε η Kapa Research για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ. «Η δημοτικότητα της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και ο μέσος Ελληνας έχει αρνητική γνώμη για την Γερμανία» είναι το συμπέρασμα της έρευνας που παρουσιάζει ο Ρόναλντ Μαινάρντους. 

Μόλις το 16% του ελληνικού πληθυσμού έχει θετική γνώμη για την Γερμανία, το 26% δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική, ενώ το 57% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη. Στις ηλικίες 17-34 οι αρνητικές γνώμες ξεπερνάνε τον μέσο όρο και είναι στο 60%, ενώ στις ηλικίες 55-65 ο μέσος όρος ξεπερνάται ακόμα περισσότερο καθώς οι αρνητικές γνώμες για την Γερμανία είναι  στο 67%. Με βάση το ιδεολογικό κριτήριο των πολιτών,  η κεντροδεξιά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία με 23% και η αριστερά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές αρνητικές γνώμες για την Γερμανία οι οποίες φτάνουν στο 67%. 

Βάσει κομματικού κριτηρίου, τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία τις έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 26%, μετά είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ με 19% και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές γνώμες για την Γερμανία φτάνουν μόλις στο 10%.

Περισσότερα επεισόδια

Μιχάλης Μπλέτσας:«Tην ελίτ δεν την απασχολεί το δημόσιο σύστημα παιδείας»

Το one laptop per child ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε στη ζωή του ως τότε, αλλά σήμερα του περνάει από το μυαλό και μια πιο ενεργή εμπλοκή στα κοινά. «Είναι κάτι που συζητώ, δεν με αφήνει αδιάφορο» λέει ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας.

«Μόνο με επιστολική ψήφο θα ψηφίσουν οι εκτός Ελλάδας»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ομογένεια, Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την για την επιστολική ψήφο δηλώνοντας αισιόδοξος ότι μέχρι τις 29 Απριλίου, που κλείνει η πλατφόρμα, θα υπάρξουν περισσότερες εγγραφές, καθώς «όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των ευρωεκλογών, το ενδιαφέρον θα αυξάνεται» και διευκρινίζει ότι πλέον μόνο με επιστολική ψήφο θα μπορεί να ψηφίσει κάποιος...