podlist.gr

LIFO POLITICS
LIFO POLITICS

Οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης Τζόκοβιτς στην Αυστραλία

Η απέλαση του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς που έγινε πρώτη είδηση διεθνώς και απασχόλησε την κοινή γνώμη για πολλές μέρες, έριξε φως και στη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, καθώς και στο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ελήφθη η απόφαση της κυβέρνησης. Το σκεπτικό του συντηρητικού υπουργού Μετανάστευσης με τις υπερεξουσίες, Άλεξ Χοκ, ήταν άλλωστε καθαρά πολιτικό, καθώς απέλασε τον ανεμβολίαστο τενίστα, όχι για κάποια παράβαση, αλλά ως απειλή για την ασφάλεια, την υγεία και την ευταξία της Αυστραλίας. 

Η κράτηση του Τζόκοβιτς στο ξενοδοχείο-κέντρο κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά, αποκάλυψε ότι στο ίδιο μέρος κρατούνταν μετανάστες για επτά ή οκτώ χρόνια, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορία για κάποιο αδίκημα. 

Έντονη όμως είναι και η πολιτική κριτική που δέχεται η συντηρητική κυβέρνηση Μόρισον στην Αυστραλία, η οποία καταγγέλλεται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης  ότι ακύρωσε τη βίζα του Τζόκοβιτς και προκάλεσε όλο αυτό το πολυήμερο σόου για να τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ από την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα με την πανδημία και ως πολιτικό περισπασμό «από τα άδεια ράφια και την έλλειψη ράπιντ τεστ». Αλλιώς «γιατί στο καλό εξέδωσαν τη βίζα εξαρχής;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που επέκρινε σφοδρά τον νυν. 

Κριτική όμως δέχεται η κυβέρνηση Μόρισον και από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αυστραλία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόκοβιτς έχασε, επειδή ο νόμος είχε σχεδιαστεί για να καθιστά τις αποφάσεις του υπουργού απρόσβλητες από τον  δικαστικό έλεγχο και αυτό δεν είναι καλό. Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με αντιεμβολιαστικά κινήματα, ούτε υπερασπίζονται την απόφαση του Τζόκοβιτς να μην εμβολιαστεί, αλλά καταγγέλλουν τις υπερεξουσίες που έχουν δοθεί στον υπουργό Μετανάστευσης, να αποφασίζει για την τύχη οποιουδήποτε και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από τη δικαιοσύνη. 

«Η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας είναι πολύ αυστηρή, η δε αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι κατά τη γνώμη μου άθλια. Και κατά τη γνώμη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πολλών ανεξάρτητων παρατηρητών» λέει στο LifoPolitics ο Νικόλας Φωτάκης και εξηγεί τους λόγους. 

Περισσότερα επεισόδια

Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

«Τα κοινοτικά χρήματα θα μπορούσαν να στηρίξουν την πραγματική κτηνοτροφία, αλλά αντί για αυτό, όπως αποκαλύπτεται, υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη», αναφέρει στο Lifo Politics ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής, Νίκος Χριστοδουλάκης, επικεφαλής του ινστιτούτου InSocial και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν.Χριστοδουλάκης...

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα μετά την κρίση, η χώρα πατάει πολύ καλύτερα στα πόδια της απ’ ό,τι πριν και τα δημοσιονομικά έχουν μπει σε μια τάξη, λέει στο LiFO Politics ο δημοσιογράφος και διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης. Οι προσδοκίες μας, όμως, ότι τα πράγματα θα άλλαζαν πολύ μετά την κρίση ήταν υπερβολικές, εκτιμά. «Αν δούμε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, θα...

Η ανειρήνευτη Μέση Ανατολή και η αμήχανη Ευρώπη

Βιώνουμε έναν «υβριδικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»; Ο δημοσιογράφος διεθνών θεμάτων, Κώστας Ράπτης, υποστηρίζει πως ναι. Για το Ιράν αναφέρει πως είναι καταδικασμένο από την ιστορία και τη γεωγραφία να παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, ενώ για το Παλαιστινιακό λέει ότι: «Μπορεί να επιλυθεί, μπορεί και όχι. Μπορεί να διαιωνίζεται αιματηρά, αλλά δεν μπορεί να ενταφιαστεί»....