podlist.gr

LIFO POLITICS
LIFO POLITICS

Πρόσχημα για την εισβολή τα περί ιστορικού λάθους του Λένιν στην Ουκρανία

Η ρωσική αυτοκρατορία ήταν μία πολυεθνική αυτοκρατορία υπό την κυριαρχία των Ρώσων, ενώ στη σοβιετική δομή ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι επέλεξαν μία δομή που άμβλυνε τις εθνικές αντιθέσεις, δηλώνει ο κ. Αγτζίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι οι μετασοβιετικές ωδίνες. «Τα μετά-σοβιετικά κράτη εξακολουθούν να είναι πολυεθνικά. Οι Ρώσοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσόφωνοι είναι πάνω από το 40%. Υπάρχουν κάπου 70-80 εθνότητες μέσα στην Ουκρανία. Μια από αυτές είναι και η ελληνική, η οποία είναι μία από τις πιο πολυπληθείς κοινότητες ομογενών που έχουν μείνει και η οποία βρίσκεται σήμερα στη ζώνη των συγκρούσεων, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η βάση τους είναι στις περιοχες που συνορεύουν με τους αυτονομιστές». 

Ο κ. Αγτζίδης μας μιλά επίσης για την περίοδο που η Ουκρανία διεκδικούσε την αυτονομία της στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, τη σημασία της συμφωνίας Μπρεστ Λιτόφσκ, αλλά και τους Ουκρανούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ναζί και τους πολιτικούς τους απογόνους. Σήμερα ωστόσο οι φιλοναζιστές έχουν συρρικνωθεί και δεν έχουν πολιτική ισχύ. «Στις τελευταίες εκλογές δεν πήραν πάνω από 2%, αλλά έχουν ένοπλες ομάδες τις οποίες η επίσημη ουκρανική κυβέρνηση για να τις “αμβλύνει”, τις ενσωμάτωσε ως εθελοντές στον ουκρανικό στρατό, αν και αυτό δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι» επισημαίνει.  

Περισσότερα επεισόδια

Μέλπω Λεκατσά: «Νομιζαν ότι ο Κασσελάκης ήταν μαριονέτα»

«Ο Κασσελάκης έσπασε το απόστημα και τώρα ρέει το πύον» λέει η Μέλπω Λεκατσά, αλλά δηλώνει πως η ίδια δεν είναι ούτε οπαδός, ούτε «Κασελίστας». Η γυναίκα που πριν από 51 χρόνια συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μιλάει στην Βασιλική Σιούτη για τον αντιδικτατορικό αγώνα τότε, αλλά και για τον αγώνα για δημοκρατία σήμερα. Η Μέλπω Λεκατσά πριν από 51 χρόνια, φοιτήτρια της φαρμακευτικής...

Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπει τα κόμματα που ψήφιζε, κατευθύνεται σε μία «γκρίζα ζώνη» και περιμένει, λέει στη Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι διαχέονται σε διάφορα κόμματα, όχι πάντα με τον πιο αναμενόμενο τρόπο. «Οι καιροί των μεγάλων ταυτίσεων έχουν εκλείψει προ πολλού» δηλώνει ο κ. Ζούπης και...

Θα κρατήσει το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ;

Ενδιαφέρον για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει, αλλά μαζί με αρκετή επιφύλαξη και καχυποψία από τους πολίτες που περιμένουν να δουν αν μπορεί να αλλάξει. Κοινή διαπίστωση ότι ο πρόεδρος πρέπει να δράσει άμεσα την επόμενη μέρα και να αξιοποιήσει τους δύο υποψήφιους που έλαβαν περίπου το 40% στον πρώτο γύρο- το αποτέλεσμα του οποίου ανέδειξε την ανάγκη για σύνθεση.