podlist.gr

LIFO POLITICS
LIFO POLITICS

Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη: Πρόοδος ή απειλή;

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον καθηγητή Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, (ΕΕΛΛΑΚ) Χαρίτωνα Πολάτογλου, για την τεχνητή νοημοσύνη, τις απειλές για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και την ανάγκη ψηφιακού και τεχνολογικού εγγραμματισμού από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι πρώτες τεχνολογίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκαν πριν από μισό αιώνα περίπου, αλλά τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της είναι ταχύτατη και αναμένεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στο άμεσο μέλλον, μεταμορφώνοντας ψηφιακά την κοινωνία και την οικονομία.

Ο καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, Χαρίτωνας Πολάτογλου, εξηγεί γιατί ο ψηφιακός και τεχνολογικός εγγραμματισμός πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο. «Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τη νέα τεχνολογία. Να ξέρουν τι χρησιμοποιούν και πως αλλά και τι να αποφεύγουν» λέει στο LifoPolitics και αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται για να εισαχθεί η ρομποτική στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτός από την πρόοδο που φέρνει, μπορεί να αποτελέσει και απειλή για τη δημοκρατία, την ιδιωτική ζωή και τα δικαιώματα. Κατηγορείται ήδη για τη δημιουργία των λεγόμενων διαδικτυακών θαλάμων αντήχησης, των echo chambers, καθώς παρακολουθώντας τη διαδικτυακή συμπεριφοράς των ατόμων,εμφανίζει μπροστά τους ένα αντίστοιχο περιεχόμενο, αντί να υπάρχει ένα πιο πλουραλιστικό και ανοιχτό περιβάλλον.

Μπορούμε να έχουμε μια ανθρωποκεντρική κοινωνία που εξισορροπεί την οικονομική πρόοδο με την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων μέσω ενός συστήματος που ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τον κυβερνοχώρο και τον φυσικό χώρο;

Ο κ. Πολάτογλου ενημερώνει επίσης σχετικά με τους διαγωνισμούς Ρομποτικής, καθώς ο ίδιος είναι εκ των υπευθύνων για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών που διοργανώνεται από 24 Ανώτατα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς από όλες τις Περιφέρειες με στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού.

Περισσότερα επεισόδια

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δηλώνει στο Lifo Politics ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την απαίτησή της προς την ιταλική κυβέρνηση και τη διοίκηση της HellenicTrain (που ανήκει στον ιταλικό κρατικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane -FS Group),να κάνουν σοβαρές επενδύσεις σε νέα τρένα με δικά τους χρήματα (σ.σ. κάτι που ήταν συμβατική τους υποχρέωση, όταν την πήραν έναντι μόνο 45...

Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

Δεν είναι ορατός ένας άλλος πόλος εξουσίας» λέει ο Γιάννης Παντελάκης και εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της, καθώς δεν έχει κανένα λόγο να οδηγηθεί πιο νωρίς σε εκλογές. Αυτή είναι η μόνη πρόβλεψη που τολμά, καθώς στις συνθήκες πολιτικής ρευστότητας που επικρατούν, όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και όσα σήμερα μοιάζουν απίθανα.

Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

Ο Κώστας Καββαθάς υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας και ένας πρωτοπόρος στον περιοδικό Τύπο, με καθοριστική συμβολή στους τομείς της αυτοκίνησης, της τεχνολογίας και της αεροπορίας. Η επιρροή του υπήρξε μεγάλη, αν και ποτέ δεν την επιδίωξε. Ήταν ο δημιουργός των Τεχνικών Εκδόσεων και του θρυλικού περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική...