podlist.gr

LIFO POLITICS
LIFO POLITICS

Το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές

Ο ανταποκριτής γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα, Φέρρυ Μπατζόγλου, εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη πως η οικονομία, το προσφυγικό και τα δυτικά Βαλκάνια είναι τα σημαντικότερα θέματα για τα γερμανικά συμφέροντα και για αυτό οι κυβερνητικές πολιτικές που θα ακολουθηθούν στα πεδία αυτά ενδιαφέρουν την Γερμανία.

Η Γερμανία θέλει να κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τα κόμματα, λέει ο ανταποκριτής γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα, Φέρρυ Μπατζόγλου στην Βασιλική Σιούτη και στο Lifo Politics. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις προτιμήσεις της. 
 

Η κυβέρνηση Σολτς και κυρίως η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή τα έξι κράτη που τα αποτελούν και το Κοσσυφοπέδιο, που δεν έχει αναγνωρίσει η  Ελλάδα και αλλα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος.
 

Ο  Αλέξης Τσίπρας, με την Συμφωνία των Πρεσπών, απέδειξε στο Βερολίνο ότι μπορεί να πετύχει ότι στα Βαλκάνια μια πορεία που να εξασφαλίζει και τα συμφέροντα της Γερμανίας στην περιοχή. Να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην ΕΕ.  
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει συμπαγής στα μάτια του Βερολίνου, επίσης φαίνεται ως ένας παράγοντας σημαντικός για να πετύχουν τον στόχο, όταν υπάρξει το λεγόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα επιτρέψει μία συμφωνία για το Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντήσει αντιστάσεις από κάποια εσωκομματική αντιπολίτευση, σε μια συμφωνία για την οποία πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί σε θέματα ταμπού. 

Οι Γερμανοί παρατηρούν ότι με τον Μητσοτάκη δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα τέσσερα αυτά χρόνια, ενώ ο Τσίπρας δείχνει πιο ευέλικτος και το απέδειξε με τα Σκόπια, σε ότι αφορά τον κυβερνητικό του εταιρο και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. «Το πήγε μέχρι τέλους και το Βερολίνο αυτό το έχει καταγράψει» αναφέρει στο Lifo Politics ο ανταποκριτής γερμανικού τύπου στην Ελλάδα, Φέρρυ Μπατζόγλου.

Περισσότερα επεισόδια

Η ανειρήνευτη Μέση Ανατολή και η αμήχανη Ευρώπη

Βιώνουμε έναν «υβριδικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»; Ο δημοσιογράφος διεθνών θεμάτων, Κώστας Ράπτης, υποστηρίζει πως ναι. Για το Ιράν αναφέρει πως είναι καταδικασμένο από την ιστορία και τη γεωγραφία να παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, ενώ για το Παλαιστινιακό λέει ότι: «Μπορεί να επιλυθεί, μπορεί και όχι. Μπορεί να διαιωνίζεται αιματηρά, αλλά δεν μπορεί να ενταφιαστεί»....

«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία, η οποία διαθέτει περίπου 5.800 πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία, εκ των οποίων 120-140 περνούν καθημερινά από τα στενά του Ορμούζ», αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας.«Από τη στιγμή που παρατηρείται κλιμάκωση στην περιοχή, η πρώτη μας έγνοια είναι η ασφάλεια των ναυτικών.», σημειώνει.Στο ερώτημα σχετικά με...

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Το 2025 έχει ορισμένες ομοιότητες με το 2012, όταν το πολιτικό σύστημα κατακερματίστηκε, καθώς ούτε σήμερα έχουμε δύο μεγάλα κόμματα κοντά στο 40%, όπως συνέβαινε στα χρόνια πριν από την κρίση. Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία, που άγγιξε αυτά τα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, σήμερα απέχει πολύ και αδυνατεί και αυτή να τα προσεγγίσει ξανά, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει μικρομεσαίο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει...