podlist.gr

Αλέξης Παπαχελάς, 25 χρόνια έρευνας σε «Ένα σκοτεινό δωμάτιο»

Μεταξύ δημοσιογραφίας και ιστορίας κινείται αυτό το επεισόδιο των Ναυαγών, με καλεσμένο του Παύλου Τσίμα τον Αλέξη Παπαχελά. Στο επίκεντρο το βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο», προϊόν έρευνας που κράτησε 25 χρόνια και καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο του 1967 έως τον Ιούλιο του 1974. Είχε προηγηθεί το βιβλίο «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας», για τα αίτια που οδήγησαν στη δικτατορία του 1967. Ο Αλέξης Παπαχελάς αφηγείται τι του άφησαν αυτά τα χρόνια έρευνας, παραλειπόμενα από τις συναντήσεις του με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, τους μύθους που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τον χορό των πρακτόρων και τη σχέση της CIA με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, τι έγινε με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, μια βουτιά στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και στο πώς μια τόσο μεγάλη τραγωδία έγινε από τόσο μικρούς ανθρώπους. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Κλέφτικος ΙΙ (Σκαλκώτας), κυρά Γιώργαινα (Γιάννης Καλατζής), Είμαστε δυο, είμαστε τρεις (Μίκης Θεοδωράκης), Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη (Σταμάτης Κόκοτας), Εκεί στο νότο (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας), Blowing in the wind (Bob Dylan), My baby just cares for me (Nina Simone).

Περισσότερα επεισόδια

Γιάννη Βακαρέλη, γιατί ο άνθρωπος ακούει μουσική;

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η επιλογή δέκα δίσκων αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση. Είναι χιλιάδες τα κομμάτια που γνωρίζει, που έχει ακούσει και φυσικά που έχει παίξει ως πιανίστας. Ο Γιάννης Βακαρέλης παραδέχεται ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι καλογερική. «Σε κάνει να ζεις σε ένα μικρόκοσμο», θα πει ενώ εξηγεί πώς το πιάνο διευκόλυνε την κοινωνική του ζωή.

Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας επαγγελματίας στην πολιτική

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Τι θα έκανε αν έπρεπε να ζήσει για ένα χρονικό διάστημα ολομόναχος σε ένα έρημο νησί και μπορούσε να πάρει λίγα πράγματα μαζί του, ανάμεσά τους και δέκα δίσκους; Ποιους θα διάλεγε και γιατί; Ο νυν υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά στο podcast «Οι Ναυαγοί».

Δήμητρα Γαλάνη, οι φωνές που τη χάραξαν

Αυτός ο κύκλος των «Ναυαγών» ξεκινάει με μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που έχει κερδίσει τον θαυμασμό μας, όχι γιατί έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ένα δώρο, το δώρο της φωνής της. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί αυτό το χάρισμα 55 χρόνια τώρα. Η Δήμητρα Γαλάνη θα μας μιλήσει για τις φωνές που τη χάραξαν και τη χαράζουν ακόμα, για τη μουσική σήμερα, για τις νέες γενιές και για πρόσωπα μυθικά...