podlist.gr

Γιάννης Ξανθούλης, παιδί μιας σουρεαλιστικής οικογένειας!

Ο Γιάννης Ξανθούλης, χαρισματικός γραφιάς της εφημερίδας, του θεάτρου και της λογοτεχνίας έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Θυμάται τα παιδικά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, που ο ήχος τους ήταν η… νότα «Μηηη», των απαγορεύσεων, αλλά και το ραδιόφωνο που του κρατούσε με τις ώρες συντροφιά. Περιγράφει την οικογένειά του ως «σουρεαλιστική», με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα γίνει «ποιητής», να πίνει κρυφά ούζο γιατί νόμιζε ότι έτσι δεν θα μεγαλώσει, και να αλλάζει το «ποιητής» -επειδή πέθαιναν όλοι νέοι-  σε «συγγραφέας». Μαθητής έγραψε μια δική του Εγκυκλοπαίδεια, όπου κατέγραφε τα πιο απίθανα και παράλογα πράγματα. Σε μια απολαυστική συζήτηση ο Γιάννης Ξανθούλης θυμάται πώς βρέθηκε να γράφει ευθυμογράφημα στις εφημερίδες, τα πρώτα του θεατρικά έργα, τη συνεργασία του με τον Λάκη Λαζόπουλο, την Ελεύθερη Σκηνή, την Αλίκη Γεωργούλη στο θέατρο «Αποθήκη», τη μοναδική «φρικτή» εμπειρία του ως ηθοποιός, το πέρασμά του από το ραδιόφωνο και την παντοτινή σχέση του με το γράψιμο. 

Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Dave Brubeck (Take five), Βίκυ Μοσχολιού (Το τραμ το τελευταίο), Ν. Κηπουργού (Το τραγούδι του σπουργίτη), Μ. Χατζηδάκι (Τα παιδιά του Πειραιά), Ζωή Φυτούση (Φέρτε μου ένα μαντολίνο), Ελίζα Μαρέλι (Απόδραση για δύο), Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Φωτογραφία), Yann Tiersen (Summer 78), Παντελής Θαλασσινός (Το πεθαμένο λικέρ), Σήμα εκπομπής του Γ. Ξανθούλη (Ρ/Σ Σκάι), Μαρινέλλα (Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες)

Περισσότερα επεισόδια

Μίνως Μάτσας: Το τραγούδι δεν φτάνει να το θες εσύ, πρέπει να σε θέλει και εκείνο

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και όπως λέει ακόμα μεγαλώνει μέσα στη μουσική. Ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν πήγε για πρώτη φορά σε στούντιο ηχογράφησης. Ο Μίνως Μάτσας ξυπνά κάθε πρωί και παίζει πιάνο. Είναι η ρουτίνα του, η καθημερινότητα του, η δουλειά του. Το τραγούδι, άλλωστε, είναι μία από τις απολαύσεις που δεν τις αντικαθιστά με τίποτα. Σε αυτό το podcast εξηγεί πώς γράφει μουσική για το σινεμά,...

Γιάννη Βακαρέλη, γιατί ο άνθρωπος ακούει μουσική;

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η επιλογή δέκα δίσκων αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση. Είναι χιλιάδες τα κομμάτια που γνωρίζει, που έχει ακούσει και φυσικά που έχει παίξει ως πιανίστας. Ο Γιάννης Βακαρέλης παραδέχεται ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι καλογερική. «Σε κάνει να ζεις σε ένα μικρόκοσμο», θα πει ενώ εξηγεί πώς το πιάνο διευκόλυνε την κοινωνική του ζωή.

Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας επαγγελματίας στην πολιτική

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Τι θα έκανε αν έπρεπε να ζήσει για ένα χρονικό διάστημα ολομόναχος σε ένα έρημο νησί και μπορούσε να πάρει λίγα πράγματα μαζί του, ανάμεσά τους και δέκα δίσκους; Ποιους θα διάλεγε και γιατί; Ο νυν υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά στο podcast «Οι Ναυαγοί».