podlist.gr

Τίτος Πατρίκιος, ποίηση και επανάσταση!

Ο Τίτος Πατρίκιος, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα μέσα στην κατοχή, σε ηλικία 15 χρόνων, και η τελευταία του συλλογή κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα και θυμάται τη μύησή του στον κομμουνισμό, τα χρόνια της κατοχής αλλά και τα πάρτι που έκαναν τότε οι νέοι, τη δημιουργικότητά τους, την πίστη στη νίκη. Ακολουθούν Μακρόνησος, Αη Στράτης, μια παρολίγον εκτέλεση και η καθοριστική φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο, το Παρίσι, ο έρωτας, η αντιδικτατορική δράση, η σχέση του με την ποίηση που έπρεπε να υπερπηδήσει ιδεολογικά και άλλα εμπόδια. Αντίθετος σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στα 92 του χρόνια, είναι ένας ξεχωριστός καλεσμένος σε μια εξομολόγηση που αξίζει να ακούσετε.

Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μπετόβεν (4ο κονσέρτο για πιάνο), Μ. Χατζιδάκι (Αρχόντισσα), Σοστακόβιτς (5η συμφωνία, part 2, allegretto), Βαμβακάρης (Χαράματα η ώρα τρεις), Μπετόβεν(14ο κουαρτέτο εγχόρδων, part 7 allegro), Μότσαρτ (κονσέρτο για κλαρινέτο, μέρος 9), Σκαλκώτα (Ηπειρώτικος χορός), Μότσαρτ (Εισαγωγή Ντον Τζιοβάνι), Λεχάρ (Εύθυμη χήρα, εισαγωγή), Σακελλαρίδη, Βαφτιστικός (Στο στόμα, στο στόμα), Μίκη Θεοδωράκη (Η άρνηση).

Περισσότερα επεισόδια

Γιάννη Βακαρέλη, γιατί ο άνθρωπος ακούει μουσική;

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η επιλογή δέκα δίσκων αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση. Είναι χιλιάδες τα κομμάτια που γνωρίζει, που έχει ακούσει και φυσικά που έχει παίξει ως πιανίστας. Ο Γιάννης Βακαρέλης παραδέχεται ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι καλογερική. «Σε κάνει να ζεις σε ένα μικρόκοσμο», θα πει ενώ εξηγεί πώς το πιάνο διευκόλυνε την κοινωνική του ζωή.

Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας επαγγελματίας στην πολιτική

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Τι θα έκανε αν έπρεπε να ζήσει για ένα χρονικό διάστημα ολομόναχος σε ένα έρημο νησί και μπορούσε να πάρει λίγα πράγματα μαζί του, ανάμεσά τους και δέκα δίσκους; Ποιους θα διάλεγε και γιατί; Ο νυν υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά στο podcast «Οι Ναυαγοί».

Δήμητρα Γαλάνη, οι φωνές που τη χάραξαν

Αυτός ο κύκλος των «Ναυαγών» ξεκινάει με μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που έχει κερδίσει τον θαυμασμό μας, όχι γιατί έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ένα δώρο, το δώρο της φωνής της. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί αυτό το χάρισμα 55 χρόνια τώρα. Η Δήμητρα Γαλάνη θα μας μιλήσει για τις φωνές που τη χάραξαν και τη χαράζουν ακόμα, για τη μουσική σήμερα, για τις νέες γενιές και για πρόσωπα μυθικά...