26 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
26 Ιουνίου
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Ακούγοντας τη λέξη ναρκωτικά εμείς οι μεγαλύτεροι, είτε εκπαιδευτικοί είτε γονείς, φανταζόμαστε πως αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους άλλους. Εμάς για κάποιο λόγο δεν μας αγγίζει. Είναι όμως έτσι; Ή έτσι ευχόμαστε ξορκίζοντας το κακό;
Στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε για το 2022 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά αναφέρεται ότι «Στοιχεία από αναλύσεις σε λύματα της Αθήνας για το 2021 έδειξαν αυξήσεις στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».
Τα ναρκωτικά είναι λοιπόν, δίπλα μας και όχι μόνο δίπλα μας, αλλά δίπλα στα παιδιά μας και εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς, καλούμαστε να τα θωρακίσουμε απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σήμερα σάς έχουμε μια πρόταση ανάγνωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα παραμύθι για παιδιά 6 έως 10 ετών. Έχει τίτλο «Ο κήπος με τις 11 γάτες» και συγγραφέας του είναι ο ψυχολόγος Λουτσιάνο Μοράτι. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και είναι εγκεκριμένο από το πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας.
Η ψυχολογική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι την παρόρμηση ενός ατόμου προς τα ναρκωτικά στηρίζουν κάποιοι παράγοντες, όπως είναι:
η περιέργεια
η ικανοποίηση
η χαρά
ο φόβος
η έπαρση
τα συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού
η πίεση της ομάδας
η αλληλεγγύη
η απερίσκεπτη βιασύνη
η γοητεία του καινούργιου και
η αυταπάτη
Με βάση τις 12 αυτές εμπειρίες ο συγγραφέας έγραψε 12 κείμενα που αποτελούν τα συμβολικά επεισόδια του βιβλίου. Σε αυτά πρωταγωνιστούν 3 τύποι: τα παιδιά, οι ενήλικες και οι λεγόμενοι πειραστές, αυτοί δηλαδή που βάζουν τους άλλους σε πειρασμό. Μέσα από τoν συνδυασμό των τριών αυτών τύπων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία ανάμεσα σε αυτά και στους ενήλικες , προκειμένου να γίνει σωστή καθοδήγηση όσο καιρό η πείρα των παιδιών δεν είναι ακόμα επαρκής.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα παιδιά ταυτιζόμενα με κάποιον από τους χαρακτήρες του παραμυθιού βοηθιούνται έτσι ώστε, όταν τους συμβούν άσχημα πράγματα, να αρνηθούν
– αφενός τις λεγόμενες μαγικές λύσεις στις οποίες θα μπορούσε να τα σπρώξει μια πλαστή αισιοδοξία
– αφετέρου τις λεγόμενες κυνικές λύσεις (τη φυγή δηλαδή ή την επιθετικότητα) που πηγάζουν από την απαισιοδοξία.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια ισορροπημένη οπτική στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της ζωής. Έτσι θα μπορέσουν γεμάτα χαρά να απολαύσουν τα θετικά, αλλά και γεμάτα δύναμη να αντέξουν τα αρνητικά, φροντίζοντας όμως, τα αρνητικά να τα αντιμετωπίσουν με νόμιμα μέσα και χωρίς υπερβολές.