Πίσω Σελίδες | Αυτή η κυβέρνηση… δουλεύει
Αυτή η κυβέρνηση… δουλεύει
Χθες ανακοίνωσε τον διαχωρισμό των παιδιών σε καλά και κακά, ο κακοί μαθητές είναι προφανώς και παραβατικοί και θα πάνε σε τεχνικά γυμνάσια. Πρόσφατα διαχώρισε και τους εκπαιδευτικούς σε καλούς (που θέλουν την αξιολόγηση) και κακούς που θα δουν πειθαρχικά και γιατί όχι, και την πόρτα της εξόδου. Διαχώρισε τους πολίτες που έχουν οικόπεδα στο χωριό και δεν θα μπορούν να χτίσουν αλλά οι μεγαλοξενοδόχοι θα μπορούν να αγοράσουν τα οικόπεδά τους και να χτίσουν ξενοδοχεία. Διαχώρισε ακόμα και αυτούς που έχουν τροχόσπιτα και δεν θα έχουν δικαίωμα πια να κάνουν διακοπές. Στη Χίο χθες η ΕΡΤ έδειξε πως είναι οι «κακοί» που αντιδρούν στις εξορύξεις και πως είναι οι καλοί όπως στους Μολάους που δεν αντέδρασαν και τώρα έχουν δουλειές οι μετανάστες που γύρισαν από τα ξένα. Και πάει λέγοντας. Γενικά η κυβέρνηση δουλεύει και χωρίζει τη χώρα στα δύο…
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
-----
Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας και μέλος του Επιμελητείου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Χίο: «ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΥ»
Ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας και μέλος του Επιμελητείου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Χίο, μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το νησί η τυχόν εξόρυξη του τοξικού μετάλλου και η διάχυση των υποπροϊόντων αντιμονίου στη φύση και στην τροφική αλυσίδα.
Ο ίδιος αναφέρεται στην παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε εμφανής κεντρική κυβερνητική γραμμή προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της ασφαλούς εξόρυξης του αντιμονίου ενώ οι θέσεις της τοπικής κοινωνίας παρουσιάστηκαν εν μέρει και χρησιμοποιήθηκαν έρευνες που βολεύουν αυτό το αφήγημα. Όπως τονίζει, αναδείχθηκαν κάποια ζητήματα με τρόπο που, από τη μία δεν γινόταν κατανοητό στους ανθρώπους που δεν έχουν γνώση, και από την άλλη απαξίωσε των αγώνα των ντόπιων κατοίκων.
Επί της ουσίας, επισημαίνει ότι το αντιμόνιο είναι τοξικό μέταλλο και μια ειδική περίπτωση ορυκτού που για να εξορυχθεί και να επεξεργαστεί έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος το οποίο είναι μη αναστρέψιμο ενώ χαρακτηρίζει κοροϊδία τις υπουργικές τοποθετήσεις για ασφαλή εξόρυξη, σε ένα νησί με κλειστό οικοσύστημα που πλήττεται σοβαρά από τη λειψυδρία.
Όπως λέει, το κράτος πριμοδοτεί την εταιρία για να κατασκευάσει το εργοστάσιο επεξεργασίας στην Χίο και η περιβαλλοντική επίπτωση είναι τόσο μεγάλη, που μόνο στις στέπες της Κίνας γίνεται κάτι ανάλογο, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιβαλλοντικό κόστος για την εξόρυξη του συγκεκριμένου μετάλλου, που θεωρείται υπερσπάνια γαία, είναι τόσο δυσανάλογο που αν το εξορύξουμε σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 25 χρόνια.
Επιπλέον υποστηρίζει ότι ο δήμος έχει ταχθεί αχικά υπέρ του έργου ωστόσο υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας άλλαξε θέση και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά του έργου , καταγγέλλοντας ότι στο πλαίσιο της μεθόδευσης του υπουργείου, πραγματοποιήθηκε και η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή.
Τέλος σημειώνει ότι εξαγγέλθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού με μη δεσμευτικές προσφορές στον οποίο κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές από εταιρείες που όμως δεν είναι εξειδικευμένες σε εξορύξεις, μεταξύ αυτών και η ΤΕΡΝΑ, προσθέτοντας ότι τα σημάδια των προηγούμενων εξορύξεων είναι ακόμα εμφανή στο νησί ενώ κλείνοντας αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα της τοπικής κοινωνίας για ακύρωση του έργου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική συναίνεση.

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/pisoselides/episodes/ep-e32etcj