Πίσω Σελίδες | Τα μάτια στη Γάζα. Kαι στο Madleen
Τα μάτια στη Γάζα. Kαι στο Madleen
Υπάρχουν κάποιοι αυτές τις μέρες που σώζουν την αξιοπρέπεια του πλανήτη. Που βρίσκονται στο στόμα του λύκου, όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους αλλά και για σένα (και για μένα) που θα βλέπουμε από το σπίτι την πορεία του Madleen για το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού και την Πορεία προς τη Γάζα από 2.000 ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο πέρασμα της Ράφα. Μεταξύ τους και 100 Έλληνες. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να ακούς τη φωνή τους, να παρακολουθείς το στίγμα τους, να τους στηρίξεις και οικονομικά αν μπορείς. Είναι εκεί και για σένα.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
-----
Άρτεμις Αγαθοπούλου από την Πρωτοβουλία "March to Gazza" - Περικλής, ένας από τους 100 Ελληνες που θα βρεθούν στην Αίγυπτο στις 12 Ιουνίου: «ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ»
Η Άρτεμις Αγαθοπούλου από την Πρωτοβουλία "March to Gazza", μιλά για την μεγάλη συμμετοχή της Ελλάδας στο όλο εγχείρημα που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 100 ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στηρίζει την δράση.
Αναφέρεται στο founding που έχει ξεκινήσει και συλλέγονται χρήματα για την ενίσχυση του σκοπού καθώς τα έξοδα είναι αρκετά. Επίσης μιλά για το οργανωτικό κομμάτι και την διαδρομή που θα ακολουθηθεί, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 ανθρώπων από όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη άδεια από την Αίγυπτο για την πορεία μέχρι την Ράφα.
Παράλληλα αναφέρεται στις δυσκολίες και στα προβλήματα που θα υπάρχουν και με τις επικοινωνίες και επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι να καταγραφεί με κάποιον τρόπο το εγχείρημα ενώ κλείνοντας μιλά το συναισθηματικό κομμάτι και το πόσο ποιητικό και επαναστατικό είναι όλο αυτό με στόχο να «διασώσουμε την ανθρωπιά».
Από την πλευρά του ο Περικλής, ένας από τους 100 Έλληνες που θα βρεθούν στην Αίγυπτο στις 12 Ιουνίου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών σε αριθμό συμμετοχών και αναφέρεται στις δυσκολίες που περιμένουν την αποστολή και τον σχεδιασμό προκειμένου η Αίγυπτος να επιτρέψει την διέλευση μέχρι τη Ράφα.
Όπως λέει, θα συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα και θα χρειαστούν τρεις μέρες πορεία μέχρι τα σύνορα Αιγύπτου-Λωρίδα της Γάζας, με κύριο στόχο το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης προσθέτει ότι μέχρι τα σύνορα θα υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για το που βρίσκεται η αποστολή, ωστόσο μετά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να επικοινωνήσουν, λέγοντας πως δεν έχουν απαντήσεις για όλα και τα όποια προβλήματα προκύψουν θα επιδιώκεται να λύνονται επί τόπου.
Τέλος τονίζει ότι η πίεση που θέλουν ασκήσουν αφορά τόσο τις αιγυπτιακές αρχές όσο και τις ηγεσίες των χωρών να σταματήσουν να κωφεύουν στα εγκλήματα που γίνονται στην Παλαιστίνη και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατέψουν την αποστολή.
*Οικονομική βοήθεια: https://chuffed.org/project/marchtogaza-greece?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR5MKTFtlxKuNIVIuIzTnw7NyHKA9MbFB63KCArudCYG7u7D-srvbLa4h-x3vw_aem_YzfEgMDUzgDhxVR27BYy2g

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/pisoselides/episodes/K--Madleen-e33pet1